Kolumni: MM95 ei ole vain nevö foget -meemi, vaan su­ku­pol­vi­ko­ke­mus

Suurpetokeskus: Tuore tar­kas­tus kertoo useista puut­teis­ta Kuu­sa­mon suur­pe­to­kes­kuk­ses­sa

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

In­fek­tio­asian­tun­ti­jat vas­tus­ta­vat eh­do­tus­ta etäo­pe­tuk­ses­ta: "Vaikka koulut sul­jet­tai­siin­kin, eivät tar­tun­nat ty­reh­tyi­si" – Myös isojen kau­pun­kien ope­tus­joh­to vas­tus­taa

"Lasten elämää ei tule rajoittaa epidemian tukahduttamisen yrittämiseksi."

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ylilääkäri Asko Järvinen on yksi avoimen kirjeen lähettäneistä henkilöistä.
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ylilääkäri Asko Järvinen on yksi avoimen kirjeen lähettäneistä henkilöistä.

Koulujen sulkeminen ei estä koronaviruksen leviämistä, arvioivat infektioasiantuntijat avoimessa kirjeessään. Asiantuntijat eivät kannata sosiaali- ja terveysministeriön (STM) ehdotusta koulujen etäopetuksesta.

STM ehdotti keskiviikkona koulujen kevätlukukauden aloittamista etäopetuksella vaikeutuneen koronatilanteen vuoksi.

– Covid-epidemia leviää koko Suomessa, tartunnan voi saada aivan mistä tahansa. Vaikka koulut suljettaisiinkin, eivät tartunnat tyrehtyisi. Vaikka koko Suomi suljettaisiin, vaikka määrättäisiin ulkonaliikkumiskielto, olisi koronavirus odottamassa kontaktien paluuta, asiantuntijat kirjoittavat.

Asiantuntijoiden mukaan lasten ja nuorten siirtäminen etäopetukseen ei ole koronaepidemian hallinnan kannalta oikeasuhtainen toimi.

– Lähiopetuksen lopettaminen tai keskeyttäminen olisi paitsi hyödytöntä myös kohtuutonta lapsia kohtaan, koska lapset sairastavat koronainfektion lähes poikkeuksetta lievänä, asiantuntijat kirjoittavat.

Asiantuntijat ovat lähettäneet avoimen kirjeen STM:ään sekä opetus- ja kulttuuriministeriöön. Kirjeen on allekirjoittanut joukko Suomen suurien kaupunkien ja sairaanhoitopiirien johtavia infektiolääkäreitä ja tartuntatautiviranomaisia. Mukana on muun muassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ylilääkäri Asko Järvinen.

Vaarana kuukausien etäopetusjakso

Etäopetukseen siirtyminen nyt johtaisi todennäköisesti pidempään, jopa kuukausien etäopetusjaksoon, sillä tartuntamäärien voidaan odottaa edelleen lisääntyvän, asiantuntijat arvioivat.

– Tällaisessa tilanteessa etäopetuksesta luopuminen olisi todennäköisesti mahdotonta.

Lähiopetuksen jatkamista puoltaa asiantuntijoiden mukaan se, että merkittävä osa yli 12-vuotiaista on rokotettu kahteen kertaan ja nuoremmillakin on mahdollisuus saada rokote. Oppilaitosten aikuisillakin on ollut mahdollisuus hankkia hyvä rokotesuoja, ja lisäksi kouluissa käytetään yleisesti maskeja.

Asiantuntijoiden mukaan aikuisilla on vastuu siitä, että oman edun nimessä ei tarpeettomasti vaaranneta lasten ja nuorten etua.

– On lasten parhaimman edun mukaista olla lähiopetuksessa, harrastaa ja tavata muita lapsia. Lasten elämää ei tule rajoittaa epidemian tukahduttamisen yrittämiseksi, sillä ei pystytä aikuisia suojelemaan, asiantuntijat kirjoittavat.

Isojen kaupunkien opetusjohtajat eivät kannata etäopetusta

Suurten kaupunkien opetuksesta vastaavat johtajat eivät kannata siirtymistä etäopetukseen maanantaina.

Kannanoton allekirjoittajien joukossa on Oulun sivistys- ja kulttuurijohtaja Mika Penttilä. Mukana ovat lisäksi Helsingin, Espoon, Tampereen, Vantaan, Turun, Jyväskylän, Lahden ja Porin johtajat.

Kannanoton mukaan esitetty aikataulu on tiukka eikä etäopetuksen merkittävästä hyödystä ole esitetty perusteita.

– Sitä vastoin etäopetuksesta aiheutuvat haitat lasten ja nuorten oppimiseen ja hyvinvointiin ovat melkoisen suuria, opetuksesta vastaavat johtajat sanovat tiedotteessa.

Etäkoulun tulee olla keinoista viimeinen, kannanotossa sanotaan. Poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin voidaan siirtyä jo nyt tarvittaessa, jos yksittäisen luokan tai koulun tilanne niin vaatii. Lisäksi kouluissa noudatetaan terveysturvallisuusohjeita.