Puheenaihe: Onko pyö­rä­var­kauk­sia mah­dol­lis­ta estää?

Vanhat kuvat: Ve­den­pai­su­mus ali­ku­lus­sa ja muita Oulun tulvia

Video: Bussi ajoi tör­keäs­ti päin pu­nai­sia Kai­jon­har­jus­sa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Il­ma­ti­lan maest­rol­le tun­nus­tus tuen muo­dos­sa – pahasta louk­kaan­tu­mi­ses­ta kun­tou­tu­va Elias Syrjä sai 20 000 euron täyden ur­hei­li­ja-apu­ra­han: "Ihanko totta?"

21-vuotiaan oululaisen viime talven kovat näytöt vakuuttivat opetus- ja kulttuuriministeriön, jonka takana apurahat ovat.

Oululaisen freestylelaskijan Elias Syrjän hypyissä on majesteettista näyttävyyttä ja ilmavuutta.
Oululaisen freestylelaskijan Elias Syrjän hypyissä on majesteettista näyttävyyttä ja ilmavuutta.
Kuva: FRIEDEMANN VOGEL/EPA

Freestylen hyppytaituri Elias Syrjä vastaa perjantaina alkuillasta puhelimeensa ja on asian kuultuaan enemmän kuin innoissaan.

– Täysi 20 000 euron urheilija-apuraha minulle? Ihanko totta? Törkeän hieno juttu!

Oululainen Syrjä kuuluu talvilajien 11 suomalaisurheilijan valiojoukkoon, jonka jäsenille opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi täyden apurahan.

21-vuotiaalle Syrjälle hyvä uutinen tuli juuri oikeaan aikaan, sillä hän kuntouttaa itseään vakavan loukkaantumisen jäljiltä. Kuluvan vuoden suunnitelmat menivät uusiksi helmikuussa, kun Syrjä teloi polvensa big airin maailmancupin osakilpailussa Tshekissä.

Urheilija-apuraha on tärkeä palanen kokonaisuudessa, johon liittyy vamman ja koronavirustilanteen vuoksi paljon epävarmuustekijöitä.

– Tuen merkitys korostuu, kun teen omia reissuja, jotka eivät liity kisoihin tai maajoukkueleireihin. Tietyissä tilanteissa on päästävä lumelle – vaikka Pohjois-Ruotsiin, Pohjois-Norjaan tai Alpeille Keski-Eurooppaan. Kiertely maailmalla ei ole halpaa, Syrjä painottaa.

Elias Syrjän kevät on kulunut polvivammaa kuntouttaessa.
Elias Syrjän kevät on kulunut polvivammaa kuntouttaessa.
Kuva: Maiju Pohjanheimo

Syrjä iski ennen loukkaantumistaan kelpo näytöt tammipöytään. Hän sijoittui big airin maailmancupin kokonaispisteissä viidenneksi. Kovatasoisessa X Games -kutsukisassa Syrjä oli seitsemäs.

Apurahojen suhteen Syrjän käyrä on ollut koko ajan nouseva.

– Toissa vuonna sain 6 000 euroa ja viime vuonna 10 000 euroa. Mukava nähdä, että työnteko tuottaa tulosta. Täyttä apurahaa hainkin.

Syrjän polvessa todettiin eturistisiteen sekä nivelkierukoiden repeämät. Leikkauksen jälkeen kevät on sujunut tarkan kuntoutusohjelman parissa ahkeroiden.

Kuntoutumisjakson kokonaispituus on 6–12 kuukautta.

– Lumille paluun tarkkaa ajankohtaa on vaikea määritellä, koska loukkaantumisesta on kulunut vähän aikaa.

Syrjä kerryttää pikkuhiljaa voimaa reiteensä, jonka lihasmassa ehti leikkauksen jälkimainingeissa ”kuihtua melkoisesti”.

Lisääntyneen vapaa-ajan myötä Syrjä on nauttinut muun muassa Netflix-suoratoistopalvelun sarjoista, joista yksi on ollut erityisen mieluinen.

– Koripalloilija Michael Jordanin ja NBA-seura Chicago Bullsin tarinan kertova The Last Dance -dokumentti oli aivan huippu.

Fakta

11 urheilijalle täysi apuraha

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi talvilajien 101 urheilijalle apurahan. Summat ovat 20 000, 10 000 ja 6 000 euroa.

20 000 euroa

Santeri Kiiveri, alppihiihto

Jimi Salonen, freestyle

Elias Syrjä, freestyle

Kalle Järvilehto, lumilautailu

Rene Rinnekangas, lumilautailu

Matti Suur-Hamari, lumilautailu

Ristomatti Hakola, hiihto

Perttu Hyvärinen, hiihto

Iivo Niskanen, hiihto

Kerttu Niskanen, hiihto

Ilkka Herola, yhdistetty

Pohjoiseen apurahoja

Haapajärvinen ampumahiihtäjä Tero Seppälä sai 10 000 euron urheilija-apurahan.

Kiiminkiläislähtöinen maajoukkuehiihtäjä Anita Korva pokkaa puolestaan 6 000 euron apurahan, samoin Kärpissä ensi kaudella jääkiekkoa pelaava Ida Karjalainen sekä Kärpistä RoKiin siirtynyt Aino Karppinen.