Luonto: Uhan­alai­set tör­mä­pääs­kyt kai­voi­vat jälleen pe­sä­ko­lon­sa ou­lu­lais­ra­ken­ta­jien hiek­ka­ka­soi­hin

Vaatteet: Kaksi ou­lu­lais­ta vaa­te­yri­tys­tä tais­te­lee pi­ka­muo­ti­bis­nes­tä vastaan

Oulu: Kii­ke­liin suun­ni­tel­tu me­ri­kyl­py­lä hakee jälleen li­sä­ai­kaa – ja on to­den­nä­köi­ses­ti saa­mas­sa sitä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Il­mas­to­krii­si kiihtyy – meillä on mo­raa­li­nen oikeus ka­pi­noi­da toi­met­to­mia hal­li­tuk­sia vastaan

Ilmastokriisi kiihtyy. Heinäkuu 2020 oli lämpimin heinäkuu maapallon mittaushistoriassa. Pohjoisen jäämeren ja Grönlannin jääpeitteet sulavat ennätyksellisesti. Kesän metsäpalot Amazonilla, Kaliforniassa ja Siperian tundralla olivat jopa viime vuotta laajempia. Australian kaikista metsistä paloi viime talvena yli 20 prosenttia. Samalla myös lajien sukupuuttoaalto kiihtyy.

Kriisi on tunnustettua vakavampi ja uhka myös ihmislajin olemassaololle. Tappavat helteet lisääntyvät odotettua nopeammin. Moni alue on pian elinkelvoton.

Johtavat ilmastotutkijat esittävät Nature-tiedejulkaisussa, että olemme jo saattaneet ylittää useita ilmastollisia keikahduspisteitä, ja siten aloittaa itseään vahvistavan kierteen ilmastojärjestelmässä. Läsnä ovat myös luonnon köyhtyminen, lajikato, vakavat pandemiat ja veden saatavuuden ja ruuantuotannon kriisit.

Extinction Rebellion eli Elokapina syntyi reaktiona siihen, että vuosikymmeniä hyvin tiedostettuun vakavaan kriisiin on suhtauduttu täysin välinpitämättömästi.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.