
Vesireitit ovat olleet Iille tärkeitä kautta historian. Jo keskiajalla Iin satama, nykyinen Wanha Hamina, oli Perämeren itärannikon tärkeimpiä kauppapaikkoja, jonne kauppiaita houkutteli lohi, terva ja turkikset.
Iijoki on koko Pohjois-Pohjanmaan halki virtaava vesistö, johon liittyy monenlaisia käyttötapoja, arvoja ja tarinoita. Iijoelta, sen suistoilta ja Perämeren rannikolta löytyy vielä runsaasti hyödyntämättömiä matkailumahdollisuuksia.

Iissä on aloittanut kolme uutta matkailualan yritystä, jotka tarjoavat erityisesti luonnossa ja vesistöjen äärellä liikkuville matkailijoille palveluita.
"Luonto on Iin valttikortti. Ympärillä on paljon vesistöjä, täältä löytyy sekä joki että ruuhkaton meri. Matkailijat ja varsinkin ulkomaiset tulevat Iihin etsimään nimenomaan aitoa suomalaista luonnonrauhaa, vanhoja perinteitä ja kalaisia vesiä", kuvailee uusi iiläinen matkailuyrittäjä Christian Talman.
Talman perusti viime vuonna elämysmatkailuun erikoistuneen Iisland nimisen yrityksen Iihin. Mökkimajoituksen lisäksi hän järjestää ympäri vuoden ohjattuja luonto-, kalastus- ja veneretkiä Perämerellä ja Iijoen alueella.

Yrittäjäpariskunta Ari ja Tiina Ala-Opas ostivat Iin Sillat -matkailukeskuksen alkuvuonna. Yrittäjät omistavat lisäksi Maisemaravintola Merihelmen sekä Merihelmi Camping -leirintäalueen Iin Kuivaniemellä. Iin seudun matkailupotentiaalia Ala-Opas pitää lupaavana.
"Merihelmi ja Iin Sillat ovat molemmat Nelostien varressa, ja ne ovat toimineet pitkään jo aiemmin, joten vakiintunutta asiakaskuntaa löytyy ennestään. Jos matkailijan saa jäämään pariksi päiväksi Iihin, niin hän käyttää myös muita alueen palveluita. Varsinkin kun ollaan ihan keskustan tuntumassa."
Ala-Opas vinkkaa matkailijoita tutustumaan Iin Ympäristötaidepuistoon sekä Wanhan Haminan kulttuurihistorialliseen asuinalueeseen, jota hän kuvailee jo sellaisenaan idylliseksi nähtävyydeksi, joita ei Suomesta enää montaa löydy.
"Toivomme, että Iijoen varrelle syntyy paljon yhteistyötä yrittäjien kesken, se on tärkeää. Kukaan ei pysty kehitystyötä yksin tekemään", Ari Ala-Opas kertoo.

Myös Teppo Tuovila on tuore matkailuyrittäjä Iissä. Viimeiset kahdeksan vuotta hän on toiminut kesäkaudet ravintolapäällikkönä ja keittiömestarina Vaalassa, mutta nyt toiminta on siirtymässä Iin Vatunkiin.
"Tarkoitus on päästä heti alkukesästä sesonkiin mukaan. Avaamme Vatunkiin matkaparkin ja ravintola Suvirannan. Suunnitteilla on kesälle paljon tapahtumia, aina häistä ja muista juhlista motoristien kokoontumisiin", Tuovila kertoo.
Vatunki sijaitsee Iin Kuivaniemellä, Perämeren rantaniemen kärjessä, jota kutsutaan Vatunginnokaksi. Vatunki nimi tulee ruotsin kielen sanasta vatungen, joka tarkoittaa merestä esiin pistäviä kiviä. Alue on tunnettu myös kalankasvatuksesta ja kalastajien satamana.

Iistä löytyy Tuovilan mukaan hyvät puitteet matkailuun niin vesistöjen kuin valtatienkin ansiosta.
"Yhteistyöllä ja tapahtumilla saadaan varmasti houkuteltua matkailijoita, ja sitä kautta myös he huomaavat alueen potentiaalin. Pyrimme esimerkiksi tekemään ravintolamme ruoat paikallisista raaka-aineista. Täällä on ihan kunnon tekemisen meininki, hyvät kulkuväylät, ja Ii on kasvavaa aluetta."

Yhteistyö hyödyttää sekä yrityksiä että asiakkaita
Iin kunnan kehitysyhtiö Micropolis Oy:n ja maaseurarahaston rahoittamassa Iijoen Lumo -hankkeessa edistetään Iijoen alueella vesistöön, luontoon, kulttuuriin ja koulutukseen liittyvien matkailupalveluiden kehittämistä ilmastoystävällisesti. Hankkeessa ovat mukana Iin, Pudasjärven ja Taivalkosken kunnat, Oulun Yli-Ii ja sekä noin kolmekymmentä matkailutoimijaa Iijoen alueelta.
Iijoen alueella on paljon pieniä matkailualan toimijoita, joilla on paljon intoa kehittää palvelujaan.
"Jokaisessa yritysten kohtaamisissa ja työpajoissa syntyy valtavasti uusia ideoita matkailu- ja ohjelmapalveluiden sisällöistä. Iijoen alueella vierailevat matkailijat toivovat erityisesti pääsyä ja palveluita vesistöjen äärelle sekä lisää melonta- ja patikointireittejä", Iin yritysneuvoja Johanna Jakku-Hiivala kertoo.
Iislandin yrittäjä Christian Talman lähti hankkeeseen mukaan, koska kokee yhteismarkkinoinnin ja verkostoitumisen tärkeäksi osaksi matkailualalla menestymistä.
"Teemme yhteismarkkinointia muiden paikallisten yritysten kanssa, jotta pystymme tarjoamaan mahdollisimman hyvän kokemuksen Iijoen alueella vieraileville. Työpajoista on saanut apua muun muassa tuotteistamiseen, markkinoinnin suunnitteluun ja verkkokaupan perustamiseen", Talman kertoo.
Työpajojen lisäksi hankkeen kumppanikunnat ja yritykset valmistelevat Iijoelle kehittämissuunnitelmaa, jossa luodaan yhtenäinen visio Iijoen matkailun kehittämisestä ja investointitarpeista. Myös veden laadun parantaminen ja erityisesti lohen, meritaimenen ja siian luonnonkierron palauttaminen Iijokeen nähdään tärkeänä avaimena joen vetovoiman nostamiselle.
"Kun kehittämisessä ja markkinoinnissa puhalletaan yhteen hiileen, ovat matkailupalvelut asiakkaiden helpommin löydettävissä ja ostettavissa. Isommat matkailutoimijat tuovat asiakkaita myös pienemmille toimijoille, joten yhteistyö on kaiken keskiössä", projektipäällikkö Virpi Keränen kertoo.
Ihan liian ihana Ii
Sekä Iijoki että Perämeri ovat kautta aikain määritelleet iiläisten elämää ja olemusta. Niinpä on vain luonnollista, että Iin parhaat luonto- ja retkeilykohteet sijaitsevat aina jonkin vesistön äärellä.
Tiesitkö muuten, että Suomen lyhimmän kuntanimen Iin alkuperä on arvioitu erään tulkinnan mukaan perustuvan muinaissaamelaiseen sanaan iddja tai ijje, joka tarkoittaa yötä.
Tutustu Iin luontokohteisiin ja matkailupalveluihin: visitii.fi
