
Suomen pohjoisin hevosten siittola Oriasema Lohilahti sijaitsee Iissä ja aloittelee toista siitoskauttaan. Täällä kausi jatkuu Ruotsia pidempään, mikä tuo Pohjois-Suomelle sperman saantiin liittyvää etua.
Iissä sijaitseva Oriasema Lohilahti on nyt toiminut vuoden verran.
Oriasema on Suomen pohjoisin hevosten siittola, jonka kautta hevosten spermaa välitetään orilta tammalle. Siitoskausi on pian käsillä, ja se kestää elokuun loppuun saakka.
Iin asema on valtion rajojen vuoksi hyvällä paikalla: kun Ruotsissa hevosten siitoskausi päättyy, se vielä Suomen puolella jatkuu.
– Täällä siemennetään pohjoisen olosuhteisiin niin, että varsa syntyy juhannuksen tienoilla, kun kelit ovat loistavat. Esimerkiksi Etelä-Ruotsissa tai Saksassa pyritään siihen, että tammat varsovat maalis–huhtikuussa, siittolan pitäjä Marika Lohilahti kertoo.

Pohjois-Suomi saa etua siitä, että kiintiöt ovat maakohtaisia. Yhdellä orilla saa siementää 150 tammaa kauden aikana, mutta Ruotsin kiintiön jälkeen Suomeen voi vielä saada lupia.
– Tosi hyvin saa loppukesästä tuorespermaa, kun ruuhka Ruotsissa on purkautunut. Hyväspermaiselta orilta saa yhdestä hyppykerrasta kerättyä siemennestettä niin, että sillä saa monta tammaa siemennettyä. Täyteen buukatulle orille voi Ruotsin jälkeen saada vielä Suomessa 20–30 tammaa.

Huippuyksilöiden kohdalla varsan hinnassa puhutaan jopa kymmenistä tuhansista euroista.
Raha liikkuu orin ja tamman omistajien välillä – Lohilahti on siementäjä, joka mahdollistaa uusien varsojen syntymisen.
– Ne eivät ole mitään harrastehevosia, joista maksetaan tuollaisia summia.
Spermalähetykset matkaavat paikasta toiseen linja-autolla
Suomen välillä spermalähetykset kulkevat Matkahuollon kautta maanantaina, keskiviikkona ja perjantaina.
Eläinlääkärin tehtävä on saada tamma ovuloimaan juuri tuolloin. Ovulaatiota ohjataan hormonipiikeillä.
Sperma lähtee eteenpäin tammalle joko tuoreena tai pakasteena. Vastaanottaja tarkistaa tuoresperman liikkuvuuden mikroskoopilla ennen siementämistä.

Pakastetu sperma säilytetään nestemäisessä typessä.
Pakastesiemennys on kallista, koska se vaatii eläinlääkärin läsnäolon.
– Eläinlääkärin täytyy parin päivän ajan ultrata tamma 6–8 tunnin välein, Lohilahti sanoo.
Tuorespermalla täytyy siementää 12 tunnin aikana. Kun ori hyppyytetään aamulla, lähetyksen täytyy olla saman illan aikana käytettävissä toisella puolen Suomea.

Valmistautuminen alkaa "tyhjennyshyppyyttämisellä"
Juuri nyt Lohilahti valmistautuu kauteen hyppyyttämällä omaa siitosoriaan, Tapsan Tahtia. Talvikauden jälkeen ensimmäiset spermat ovat heikkolaatuisia.
– Tyhjennyshyppyyttämisellä siittiöiden tuotanto rupeaa vilkastumaan ja laatu pysyy hyvänä.
Valmistautua täytyy ennen varsinaista siitoskautta.
– Kohtapuolin rupeaa puhelin soimaan, Lohilahti uskoo.
