Pääkirjoitus: Tuore tut­ki­mus tuo esiin Oulun monet arkiset vah­vuu­det, ja siksi kiel­tei­sis­sä mie­li­ku­vis­sa ry­pe­mis­tä kan­nat­taa jo hillitä

Mielenterveys: Kuinka nuorta val­vo­taan OYSin psy­kiat­ri­sel­la osas­tol­la, jossa on muun muassa tu­pak­ka­paik­ka ja psy­koo­si­po­ti­lai­ta?

Jääkiekko: SM-sar­jan par­haa­na pe­laa­ja­na pal­ki­tun Markus Loposen te­ho­ket­ju johtaa Kärpät kul­ta­jah­tiin

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Iin Raa­sa­kas­sa otetaan käyt­töön Ka­la­sy­dän-jär­jes­tel­mä siir­tä­mään vael­lus­ka­lo­ja voi­ma­lai­tok­sen ohi

Iijoen Raasakan voimalaitoksella otetaan tänä vuonna käyttöön hydraulinen Kalasydän-kalatie , kerrotaan voimalaitoksen omistavan Pohjolan Voiman (PVO) tiedotteessa.

Kalasydämen avulla vaelluskaloja autetaan ohittamaan Raasakan voimalaitos. Lisäksi sitä käytetään kalojen ylisiirron tehostamiseen.

Raasakan voimalaitos sijaitsee Iissä. Se on Iijoen voimalaitoksista lähimpänä merta.

Raasakan voimalaitokselle ja säännöstelypadolle on suunnitteilla myös kalatie. PVO-Vesivoiman ympäristöasiantuntija Jyrki Salo sanoo, että Kalasydän ei vaikuta vireillä olevaan kalatiehankkeeseen.

– Raasakan voimalaitoksen ja säännöstelypadon kalateiden lupaprosessien viivästymisen vuoksi näimme tarpeellisena edistää Raasakan vaellusyhteysratkaisua muilla tavoin, hän toteaa.

Kalasydämen on tarkoitus olla Raasakan voimalaitoksella käytössä vuosina 2023–2025. Siitä kertyneiden kokemusten perustella päätetään, jääkö se Raasakalle tulevaa kalatietä tukevaksi ratkaisuksi vai sijoitetaanko se muualle.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Kalasydän on käytössä mereen laskevan joen alimmalla voimalaitoksella. Sen käyttö antaa siis tärkeää tietoa siitä, millainen rooli kyseisellä laitteistolla voisi olla rakennettujen jokien vaelluskalakysymyksessä.