Mainos

Ih­mis­ym­mär­rys näkyy viivan alla – mark­ki­noin­tiin tar­vi­taan ym­mär­rys­tä oman alueen ku­lut­ta­jien tar­peis­ta, mo­tii­veis­ta ja käyt­täy­ty­mi­ses­tä

Neljän erillistalon taloyhtiössämme on tarpeen tehdä yhtiöjärjestyksen muutos. Tarkoituksena olisi jakaa yhtiölle kuuluneita vastuita osakkaille (esimerkiksi vesikattojen uusinta). Ongelmana tuntuu olevan että kukaan ei oikein tiedä minkälaisesta prosessista on kysymys. Mistä lähteä liikkeelle ja kuinka kauan ko. asia kestää?

Olli Siponen asianajaja, varatuomari Asianajotoimisto Botnia Oy
Olli Siponen asianajaja, varatuomari Asianajotoimisto Botnia Oy

Yhtiöjärjestyksen muutos edellyttää ensinnäkin yhtiökokouksen päätöksen. Kun yhtiöjärjestystä lähdetään muuttamaan, se on muutettava kerralla uuden lain mukaiseksi. Tämä tarkoittaa muun muassa markkojen muuttamista euroiksi, varsinaisen yhtiökokouksen pitoaikaan ja kutsuihin liittyvät muutokset ym. Tarkempaa tietoa muutettavista kohdista löytyy oikeusministeriön sivuilta (hakusana asunto-­osakeyhtiö) tai isännöitsijän kautta. Samalta sivustolta löytyy myös yleisiä ohjeita muutosten tekemiseen.

Yhtiöjärjestyksen muutos tulee ilmoittaa Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) kaupparekisteriin. Ilmoitus tehdään netissä PRH:n ja Verohallinnon yhteisessä YTJ-palvelussa. Aikaa muutokseen kuluu PRH:n työtilanteesta johtuen muutamista viikoista muutamaan kuukauteen. Yhtiöjärjestyksen muutos maksaa netissä tehtynä 275 euroa. Mikäli samassa yhteydessä halutaan muuttaa esimerkiksi hallituksen kokoonpanoa tai yhtiön toiminimeä, peritään muutoksista noin 40–60 euron lisämaksu/muutos.

Osakkaiden tavallista laajempi kunnossapitovastuu on yleisempää pienissä, erillistaloja käsittävissä yhtiöissä. Muutoksiin on syytä paneutua huolellisesti ja varmistua siitä, että vastuunjako on jatkossa selkeä.