Ukrainan sota: Oulun uk­rai­na­lai­set muut­ta­vat nyt omiin asun­toi­hin, Help Cen­te­ril­lä kii­reis­tä aikaa

Luitko jo tämän: Hevosia vä­ki­val­loin kä­sit­te­le­vät ken­git­tä­jät ovat ylei­nen, mutta vaiettu ilmiö

Vanhat kuvat: Näin pik­ku­jou­lu­ja on juh­lit­tu Oulussa 2000-lu­vul­la

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Ihmisen vä­hä­osai­suus on yh­tei­nen on­gel­mam­me – osaam­me­ko lä­hes­tyä ar­vos­taen ja kun­nioit­taen heitä, jotka eivät näytä yksin jak­sa­van?

Professori Juho Saaren, tutkija Niko Eskelisen ja tohtori Liisa Björklundin kirja ”Raskas perintö” vuodelta 2020 käsittelee vähäosaisuutta. Kirjasta keskustelivat Yle Ykkösen 6.5. ”Mikä maksaa” -ohjelman uusinnassa Juho-Pekka Rantala kahden kirjoittajan, Juho Saaren ja Niko Eskelisen kanssa.

Kirja rakentuu haastatteluille. Lyhyesti kuvattuna se käsittelee yhteiskunnassamme esiintyvää sukupolvelta seuraavalle siirtyvää vähäosaisuutta. Se tarkoittanee, että lasten sukupolven elämänuran kuva toistaa helposti vanhempiensa sukupolven elämänuran kuvaa. Tämän me monet olemme hahmottaneet seuratessamme erilaisten perhejatkumoiden tapahtumia. Tutkimus vahvistaa, että myös negatiivisimmat jatkumot toteutuvat.

En toista tutkimuksen sisältöä, vaan totean tulleeni vakuuttuneeksi myös tästä ikävästä ilmiöstä. Keskustelun lopulla professori Saari sanoi, että yhteiskuntamme on tuottanut vuosien mittaan monia auttamistoimia ratkomaan ongelmaa. Käytettävissä on edelleen vain joukko erilaisia, yksittäisiä tukitoimia. Lopuksi Juho Saari kysyi: ”Entä sitten, kun kaikki keinot on kokeiltu, mutta ongelma edelleen jatkuu? Mitä sitten tehdään?”

"Onko meillä parempiosaisilla rohkeutta ylittää oman lähipiirimme rajat ja tukea kanssaihmisiämme?"

Tämä herätti! Emmekö me kanssaihmiset voisi tehdä jotain jo ennen ongelmien kärjistymistä? Onko meillä ihmisinä, ystävinä ja naapureina valmiutta lähestyä perheitä, jotka ovat joutumassa tällaiseen kierteeseen?

Osaammeko lähestyä arvostaen ja kunnioittaen niitä, jotka eivät näytä yksin jaksavan.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.