Lippu-uudistus: Bus­si­li­pun hinta Oulun kes­kus­tas­sa voi jopa kak­sin­ker­tais­tua

Kalevan kysely: Ar­ve­lut­ta­vat­ko Oulun Ki­vi­sy­dä­men py­sä­köin­ti­jär­jes­tel­män muu­tok­set?

Matkailu: Täl­lais­ta on Lapin mat­kai­luy­ri­tyk­sis­sä, joista työn­te­ki­jät puhuvat lähes pel­käs­tään hyvää

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Hy­vin­voin­ti­alueen pa­nos­tet­ta­va hen­ki­lös­tön hy­vin­voin­tiin

Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueen on panostettava sote-henkilöstön hyvinvointiin ja jaksamiseen. Emme voi odottaa ja edellyttää toimivia palveluja tai hoitotakuun toteutumista, ellei hyvinvointialueella työskentele osaavaa ja hyvinvoivaa henkilöstöä.

Henkilöstö on organisaation arvokkain resurssi. Aluevaaleissa valittavan aluevaltuuston päättäjien on oltava valmiita panostamaan sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten hyvinvointiin. Motivoituneet ja tyytyväiset työntekijät tuottavat hyvinvointialueen palveluissa vastaavasti positiivisia asiakaskokemuksia.

Hyvinvointialueen sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisilla on oltava mahdollisuus vahvistaa ja kehittää osaamistaan työuran aikana. Hyvinvointialueen tulee panostaa lisä- ja täydennyskoulutukseen kaikkien henkilöstöryhmien osalta.

"Vaikka sote-uudistuksella tavoitellaan myös toiminnan tehostamista ja kustannusten kasvun hillitsemistä, on kuitenkin tärkeää, että uudistus toteutetaan sosiaalisesti oikeudenmukaisella tavalla."

Käynnissä olevassa uudistuksessa on myös varmistettava henkilöstön äänen kuuleminen ja osallistuminen muutoksen suunnitteluun. On ensisijaisen tärkeää, että tulevalla hyvinvointialueella luodaan työolot, jotka aidosti mahdollistavat laadukkaan työn tekemisen ilman liiallista kuormitusta.

Aluevaltuustolla tulee olla halua kehittää hyvinvointialueen johtamista ja työntekijöillä mahdollisuuksia vaikuttaa omaan työhönsä ja sen kehittämiseen. Ihmisten yksilölliset elämäntilanteet tulee huomioida niin henkilöstöpolitiikassa kuin työterveydessäkin aiempaa paremmin. Työnantajana hyvinvointialueen on oltava joustava ja monimuotoisuutta tukeva, jossa hyvään johtamiseen kiinnitetään erityistä huomiota.

Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaiset ovat kokeneet merkittävää kuormitusta korona-aikana, ja moni on venynyt oman jaksamisensa äärirajoille. Samaan aikaan sosiaali- ja terveysalojen henkilöstöpula on todellinen. Näihin haasteisiin on tartuttava määrätietoisesti. Organisaation imagokysymykset ovat niin ikään tärkeitä, mutta ne eivät voi mennä työntekijöiden hyvinvoinnin edelle.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.