Sähkön hinta: Oulun Energia tuottaa ko­va­hin­tais­ta virtaa

Liiga: Ilves rökitti Kärpät Rak­si­las­sa

Hy­vin­voin­ti­alan liitto Elina Le­po­mäen so­te-ka­pi­nas­ta: Pitäisi en­nem­min­kin kysyä, miksi uu­dis­tus­ta ei ole vielä tehty

Hyvinvointialan liiton toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas toteaa, että kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) osoittaa useita todellisia ongelmakohtia sote-mallissa.

Hyvinvointialan liiton toimitusjohtajan mielestä sote-uudistusta ei missään nimessä saa kaataa.
Hyvinvointialan liiton toimitusjohtajan mielestä sote-uudistusta ei missään nimessä saa kaataa.
Kuva: Lassi Puhtimäki

Hyvinvointialan liiton toimitusjohtaja Ulla-Maija Rajakangas toteaa, että kansanedustaja Elina Lepomäki (kok.) osoittaa useita todellisia ongelmakohtia sote-mallissa, mutta liiton mukaan mallia ei missään nimessä saa kaataa.

– Uudistus pitää viedä läpi, muuten mikään ei muutu, Rajakangas sanoo.

Hän ihmettelee, miksi Lepomäki tuli tässä vaiheessa julki sote-uudistuksen kaatamisajatuksensa kanssa.

– Kaatamisessa ei ole mitään järkeä. Nykyistä mallia voidaan korjata ennen kuin lopullinen malli on valmis, mutta viikkoa ennen kuin asia tuodaan eduskunnan käsittelyyn, uudistusta ei saa kaataa.

Pienten tuottajien puolta on pidettävä

Lepomäki sanoi iltapäivällä muun muassa, ettei sote-esitys tuo säästöjä eikä malli hänen mielestään paranna asiakkaiden palvelun laatua tai hoidon saatavuutta. Valinnanvapausmalli ei hänen mielestään johda suotuisaan kilpailuun.

Lepomäki toteaa myös, että valinnanvapausmallissa maksetaan asiakkaiden määrästä eikä potilaiden hoidosta, ja muutamalla suurella palveluntuottajalla on kaikki valta eikä pienillä tuottajilla ole uudessa mallissa mitään jakoa.

– Myös me olemme olleet huolissamme pienistä tuottajista ja pidämme heidän puoliaan, Rajakangas sanoo.

Lepomäen mukaan perustason tuottajilla on kannustin siirtää asiakkaita erikoissairaanhoitoon, mikä lisää kustannuksia ja heikentää kokonaisvastuuta ihmisistä.

– Myös maakunnalla on portinvartijana vastuu siitä, että vain tarpeelliset hoidot toteutuvat, Rajakangas huomauttaa.

"Maakunnan tehtävä pitää huolta rahamassista"

Lepomäki sanoo myös, että maakunnista tulee maksuautomaatteja, jotka välittävät valtion rahaa palveluntuottajille.

Lepomäen mukaan maakunnilla ei ole kannustimia tehokkaaseen rahankäyttöön. Niiden järjestämisvelvoite ja rahoitus on asetettu ylhäältä. Kun rahat loppuvat, valtio ei voi vetää rahahanoja kiinni.

Rajakankaan mukaan maakuntien on pidettävä palvelutuotanto käsissään.

– On maakuntien etu ja tehtävä pitää huolta rahamassista.

Rajakangas summaa, että vaikka liitto on monessa kohdin Lepomäen linjoilla, niin johtopäätös on täysin erilainen kuin Lepomäellä.

– Sote-uudistus pitää viedä läpi. Pitäisi ennemminkin kysyä, miksi uudistusta ei ole vielä tehty, Rajakangas puuskahtaa.