Hyvän muo­toi­nen yksiö löytyy tii­vis­ty­väs­tä met­sä­lä­hiös­tä Kau­ko­vai­niol­ta

Kaukovainio, eli Kaketsu, on hyvä esimerkki 1960-luvun ihanteesta, metsälähiöstä. Seitsenkerroksinen taloyhtiö rakentuu heti uuden liikekeskuksen tuntumaan. Maantasokerrokseen onkin sijoitettu liiketilavarauksia.

-
Kuva: YIT Suomi Oy

Asunto Oy Oulun Kaukonraitti, Kanahaukantie 17. YIT Suomi Oy. Suunnittelu Linja Arkkitehdit Oy. Asunnot A8, 15, 22, 29, 36, 43, 1h+kt+alkovi, 33 neliötä (2.–7.krs). Vh. 106 200–124 200 euroa.

Kaukovainio, eli Kaketsu, on hyvä esimerkki 1960-luvun ihanteesta, metsälähiöstä. Kuvaus on osuva – Kaukovainiollekin on ominaista mäntyjen keskellä siellä täällä kohoavat funktionalismista ammentavat kerrostalot.

Metsälähiöillä on tavoiteltu luonnonläheisyyden ja modernin ajan mukavuuksien yhdistämistä. Kaupunkien kasvaessa tällaisiin väljiin alueisiin alkaa kuitenkin kohdistua hiljalleen tiivistämispaineita.

Nyt kun kaikki Oulun ympärillä sijaitsevat eri etuliitteiset kankaat on valjastettu 2000-luvun lähiöiksi, aletaan täälläkin tosissaan miettiä, miten olemassa olevaa kaupunkirakennetta tiivistämällä voitaisiin saada lisää asukkaita keskustan lähelle.

Hyvä niin. Laajempi asukaspohja luo paremmat edellytykset muun muassa tehokkaalle joukkoliikenteelle ja lisäksi voidaan tukeutua olemassa olevaan infrastruktuuriin. Nämä molemmat ovat tehokkaita keinoja vähentää rakentamisesta ja liikenteestä aiheutuvia hiilidioksidipäästöjä.

Lähiöiden kehittämiseen ja tiivistämiseen liittyy kuitenkin paljon haasteita, kuten alueen asuntojen hintataso, joka on yleensä reippaasti tavallista uudisrakentamisen tasoa matalampi. Haasteitta ei liene Kaketsunkaan kehittäminen mennyt, mutta lopulta uutta rakentamista näyttää alkavan syntyä.

Vanha ostari on jo purettu uuden liikekeskuksen tieltä. Uusi rakentaminen painottuukin juuri Kaukovainion keskiosiin. Korkeuksien osalta pysytellään vanhojen rakennusten mitoissa, mutta kapeiden ja pitkien rakennusten sijaan uudiskohteet ovat osin myös pulleampia pistemäisiä taloja.

Nyt ennakkomarkkinoinnissa oleva seitsenkerroksinen yhtiö rakentuu heti uuden liikekeskuksen tuntumaan. Maantasokerrokseen onkin sijoitettu liiketilavarauksia.

Tiililaattapintainen ensimmäinen kerros luo jalustan muuten punertavilla, uritetuilla betonielementeillä verhoillulle rakennukselle.

-
Kuva: YIT Suomi Oy

Asuinkerrokset ovat keskenään samanlaisia, mutta urituksen sekä huoneistojen tuuletusikkunoiden paikkoja varioimalla on saatu aikaan mukavan vaihtelevat, tätä päivää olevat julkisivut, jotka ovat kuitenkin riittävän ryhdikkäät sopimaan modernististen vanhempien naapuriensa joukkoon.

Rakennuksen yhteensä 43 huoneistosta yli puolet on eri kokoisia kaksioita. Kolmioita on pientä, ja todella pientä tyyppiä. Yksiöitä, joita tässä kirjoituksessa tarkemmin puntaroidaan, on yksi kutakin asuinkerrosta kohden.

Itään avautuva, 33-neliöinen yksiö on tilavahko, mutta oikeastaan vasta asunnon muoto tekee siitä erityisen toimivan.

Hissi lohkaisee pohjasta yhden pimeän kulman pois, ja ikkunaseinä on hieman leveämpi kuin asunnon syvyys. Näin tilaa jää mukavasti niin eteiselle, olohuoneelle kuin makuualkovillekin, jolloin yksiö on valoisa ja helppo kalustaa.

Yksiöissä viime vuosina yleistynyt ranskalainen parvekekin on tässä korvattu kohtuullisen kokoisella lasitetulla parvekkeella.

Saunaa ei näihin neliöihin ole onneksi turhaan ahdettu. Saunattomia asuntoja on kuitenkin yhtiössä yli puolet, joten olisiko jonkinlainen yhteissauna pihalle tai ullakolle voinut olla vielä hyvä lisä tähän pirteään kokonaisuuteen?