Hu­pi­saa­ril­la tulossa vaisu teat­te­ri­ke­sä – kau­pun­gin toive mo­ni­puo­li­ses­ta oh­jel­mis­tos­ta kui­ten­kin to­teu­tu­mas­sa

Uudistetun teatterin avajaisvuonna 2019 Hupisaarilla vuorotteli neljä eri teatteriryhmää.

Oulu
Vuonna 2019 Hupisaarten kesäteatterin katsomo pullisteli Oulun Työväen Näyttämön esityksessä. Arkistokuva.
Vuonna 2019 Hupisaarten kesäteatterin katsomo pullisteli Oulun Työväen Näyttämön esityksessä. Arkistokuva.
Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Hupisaarten teatterikesä on jäämässä aiempia vuosia vaisummaksi.

Uudistetun teatterin avajaisvuonna 2019 Hupisaarilla vuorotteli neljä eri teatteriryhmää.

Tulevalle kesälle paikkansa on varmistanut vain kaksi ryhmää.

– Yksi teatteritoimija joutui perumaan. Teatteri Neliapilalla on perinteisesti hyvin iso ryhmä. He eivät ole pystyneet rajoituksista johtuen harjoittelemaan riittävästi, Oulun kaupungin suunnittelija Satu Kiipeli kertoo.

Oulun Työväen Näyttämö ja viime vuonna ainoana teatteriryhmänä Hupisaarilla esiintynyt Teatteri Saaga eivät tänä kesänä myöskään esiinny alueella.

Sen sijaan Akseli Klonkilta nähtäneen tulevana kesänä kaksi erilaista esitystä, joista toinen on suunnattu lapsille.

– Ainakin kaksi teatteriryhmää ja ainakin kolmen eri musiikkitoimijan osalta on tulossa konsertteja, Kiipeli luettelee paljastamatta vielä yksityiskohtaisemmin produktioita.

Kaupungin toiveena on ollut, että Hupisaarille saataisiin monipuolista ohjelmistoa vauvasta vaariin: musiikkia, teatteria, stand upia.

Se tavoite on alustavissa suunnitelmissa toteutu­massa.

– Toivotaan, että pandemia jatkaisi positiivista kehityssuuntaansa ja kesäkuussa – tai miksei jo toukokuun puolella – päästäisiin esittämään.

Hupisaarilla on 300 istumapaikkaa, ja Kiipelin mukaan aluetta voidaan tietyin muokkauksin hyödyntää niin, että reilut sata ihmistä saadaan turvavälein sisään.

– Se on eri asia, kuinka moni produktio pystyy sillä katsojamäärällä esiintymään. Siksi on hyvä, että on erilaisia ammatti- ja harrastelijaryhmiä, joille riskit ovat erilaisia.

Oulun kaupunki ei ole vielä julkaissut Hupisaarten tulevan kesän tapahtumakalenteria, koska nykytilanne on toimijoille vaikea, eikä monikaan ole vielä aloittanut markkinointia. Jotain kuitenkin ohjelmistosta tiedetään jo nyt.

Hupisaarilla järjestetään teatteriesitysten lisäksi Elojazzit, ja Oulu Sinfonia esiintyy Kotiseutupäivillä.

– Meille tulee stand upia, kaksi erilaista kuorokonserttia ja Oulun eläkeläisiltä kaksi yhteislaulutapahtumaa. Lisäksi järjestetään Venetsialaisjuhlat elokuun loppupuolella, jos rajoitukset sen sallivat.

Vapaita aikoja löytyy vielä. Kiipelin mukaan tilanne elää ja muutoksia saattaa tulla.

– Ehdottomasti kannattaa kysyä, jos kiinnostusta on, Kiipeli vinkkaa.

Möljällä valmistaudutaan normaalimpaan aikaan

Meri Oulun kesäteatterissa nähdään tulevana kesänä musiikkikomedia Sinä olit tähti.

Tavoitteena on, että näytelmä saa ensiesityksensä 30. kesäkuuta.

– Markkinointi on hirveän paljon jäljessä aikaisempia vuosia. Olemme vieläkin epävarmoja, millaiset rajoitukset kesällä on. Yleensä lippuja on ruvettu myymään tammi–helmikuun vaihteessa. Nyt olemme reippaasti myöhässä, toimitusjohtaja Jorma Yypänaho sanoo.

Tarkoituksena on järjestää näytöksiä normaalissa tahdissa: viisi näytöstä viikossa neljän viikon ajan, eli yhteensä 20 näytöstä.

Sinä olit tähti -näytelmän pääosissa ovat muun muassa Ernest Lawson, Krisse Salminen, Niko Kivelä ja Mikko Pohjola.

– Nimistä voi päätellä, että kyseessä ei ole ihan halpa juttu. Meillä on selkeät laskelmat, paljonko väkeä pitää saada paikalle. Onni on se, että Möljällä on iso katsomo. Pystymme järjestämään turvallisesti kaikennäköisiä tilaisuuksia, eikä tila ihan heti lopu kesken, Yypänaho sanoo.

Möljällä on 2 500 ihmisen kapasiteetti. Yypänaho kertoo, että turvavälit tehdään jo lipunmyyntikarttaan.

Jos kuitenkin kesäksi tulee viime kesän kaltaisia rajoituksia, ettei yli 500 hengen yleisötapahtumia saa järjestää, se voi hankaloittaa toimintaa.

Möljälle on Yypänahon mukaan suunniteltu kesäteatterin lisäksi muun muassa Jari Sillanpään, Erja Lyytisen ja ”Tulisten tenoreiden” eli Jyrki Anttilan, Tomi Metsäkedon ja Pentti Hietasen konsertteja.

Lisäksi Möljällä olisi tarkoitus nähdä myös Ismo Leikola sekä jo viime kesänä esitetty Parhaat päältä -tapahtuma.

– Toivotaan, että rokotukset menisivät suunnitelmien mukaan, ja ihmisillä olisi haluja ja innostusta lähteä kesällä erinäköisiin tapahtumiin.