Mainos

Hu­pi­saa­ret tar­joa­vat luon­to­elä­myk­siä ja pai­kal­li­sia pal­ve­lui­ta vuoden jo­kai­se­na päivänä – ou­lu­lai­set saavat olla yl­pei­tä: ”Suo­mes­sa ei ole vas­taa­van­lais­ta kau­pun­ki­puis­toa”

Oulun keskustan kainalossa sijaitsevaa Hupisaarten aluetta kehitetään sopusoinnussa luonnon kanssa.

-
Kuva: Wadessa

Hupisaaret on lähes kaikille oululaisille tuttu paikka. Harva kuitenkaan tietää, että alue on upeiden maisemiensa lisäksi myös harvinainen jopa maailman mittakaavassa.

Hupisaaret muodostuvat kymmenistä pienistä Oulujoen suiston saarista, joiden välissä solisee pienistä puroista koostuva puroverkosto. Harvinaisen Hupisaarista tekee se, että lohtakin uhanalaisempi meritaimen on taas hyväksynyt sen purot kutupaikoikseen.

”Hupisaaret on ainutlaatuinen paikka. Uskaltaisin sanoa, että ei maailmassa ole kovin montaa kohdetta, jossa kaupungin alueella pystyisi näin uhanalainen kala lisääntymään. Toteutuminen kertoo paljon yleisen arvomaailman muuttumisesta luontoa arvostavampaan suuntaan”, Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Pauliina Louhi sanoo.

Hupisaaret ja uhanalainen taimen kiinnostavat

Meritaimenten kuteminen kaupunkipuiston puroissa on osa monien tahojen yhteistyötä. Mukana on ollut Luonnonvarakeskuksen lisäksi Oulun kaupunki, Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskus, Oulun Energia ja ProAgria.

Muutamassa vuodessa on saatu aikaan ilahduttavia muutoksia. Hupisaarten puroissa elää nyt meritaimenten lisäksi esimerkiksi harjuksia, ahvenia, särkiä, seipiä, haukia ja kivennuoliaisia. Jopa pienistä lohenpoikasista on tehty havaintoja. Osa taimenista saattaa myös jäädä puroihin pysyvästi, eivätkä ne lähdekään merelle syönnösvaellukselleen.

”Meillä oli kutina, että tämä voisi onnistua, mutta kun luonnon kanssa toimitaan, niin aina voi tulla yllätystekijöitä. Istutus on onnistunut hienosti, mutta purot tarvitsevat edelleen kokonaisvaltaista ylläpitoa ja hoitoa, jotta tämä jatkuisi näin myös tulevaisuudessa”, Louhi sanoo.

Video: Luonnonvarakeskus

Pauliina Louhi on yllättynyt positiivisesti siitä, miten kiinnostuneita ihmiset ovat olleet vaelluskaloista ja koko Hupisaarten alueesta. Sen todisti myös lokakuun alussa pidetty Hupisaarten Kutuyö -tapahtuma, joka järjestettiin tänä vuonna toista kertaa.

”Tapahtuma meni erittäin hyvin. Olen todella otettu siitä, miten paljon paikalle tuli väkeä ja miten kiinnostuneita ja iloisella mielellä ihmiset siellä olivat. Ihmiset kyselivät paljon Hupisaarista ja taimenen kotouttamisesta, mutta myös Oulujoen vaelluskaloista. Ihmisten kiinnostuneet kysymykset ovat parasta kiitosta ja palautetta, mitä tutkija voi työstään saada”, Louhi kertoo.

Keväällä 2019 Luonnonvarakeskus kysyi oululaisilta, minkälaisia toiveita ja näkemyksiä heillä on Hupisaarten kehittämiseksi. Kyselyn tulokset vahvistivat, että oululaiset pitävät Hupisaaria viihtyisänä ja tarpeellisena virkistyspaikkanaan. Erityisesti pienituloiset kokivat Hupisaaret erittäin merkittäväksi hyvinvoinnilleen.

Oululaiset pitävät tärkeänä alueen luontoympäristön ja palveluiden kehittämistä luontoarvot säilyttäen. Usein kaupunkipuistot ovat kauttaaltaan hoidettuja, mutta Hupisaarten alueen vahvuudeksi nostettiin hoidetun puistoalueen lisäksi myös sitä ympäröivän alueen rehevyys ja vehreys.

Hupisaarten alue on upea paikka ympäri vuoden

Hupisaarten alueen vahvuus on keskeinen sijainti kaupungin ytimessä ja Oulujokisuussa. Palveluiden ja elämyksien keskittyminen samalle alueelle mahdollistaa niihin tutustumisen lyhyessäkin ajassa.

Alueella järjestetään paljon erilaisia kulttuuritapahtumia. Lisäksi Hupisaarilla ja sen läheisyydessä on useita omaleimaisia ravintoloita, museoita ja hotelleja.

Pauliina Louhi toivoo, että Hupisaarilla käytäisiin tulevaisuudessa ympäri vuoden seuraamassa luonnon vuodenkiertoa. Samalla oululaiset ja matkailijat tukevat paikallisia yrittäjiä ja yrityksiä käyttämällä heidän palveluitaan. Etenkin talveen toivottaisiin lisää vilkkautta.

Vehreät rannat, solisevat purot, leikkipuisto, kesäteatteri ja sympaattiset sorsat ihastuttavat erityisesti kesäisin. Talvisin voi tutustua esimerkiksi mielenkiintoisiin museoihin, poiketa kahviloissa tai nauttia illallista ravintoloissa.

-
Kuva: Wadessa

Hupisaarilla syntyy myös uutta

Yritykset ovat kehittäneet alueelle viime aikoina myös uusia palveluita. Muun muassa Finnaction tarjoaa alkusyksyn iltoina mahdollisuuden osallistua elämykselliselle taimenten bongailuretkelle.

Ravintolakorttelin eli Tuba Food & Loungen, Rauhalan ja Voimala1889:n ravintoloitsija Anne Mikkola on iloinen, että Hupisaarten alueen kehittämiseen on panostettu viime vuosina yhä enemmän.

Hupisaarten mahdollisuudet ja ympäröivä luonto näkyvät myös ravintoloiden palveluissa.

”Meillä on esimerkiksi erilaisia piknik-kasseja, joita voi ottaa mukaansa, kun lähtee retkelle Hupisaareen. Olemme kehittäneet myös erityisesti take away -myyntiä ja uskon sen jatkuvan myös tulevaisuudessa”, Mikkola kertoo.

”Hupisaarissa parasta ovat alueen monimuotoisuus ja luonnonläheisyys. Kaupunki on aivan lähellä, mutta silti ympäristö on rauhoittava ympäri vuoden. Uskon, että tulevaisuudessa paikalliset ja matkailijat viettävät entistä enemmän aikaa alueella.”

Mikkola on iloinen, että alueella tehdään yhä enemmän yhteistyötä. Näin Hupisaarten palvelut monipuolistuvat. Hupisaarilla on toivottavasti tulevaisuudessa vieläkin lisää kulttuuria, hauskanpitoa, hyvää ruokaa ja huikeita elämyksiä.

Talven tullen myös puroissa olevien kalojen elämä hidastuu. Taimenten kiivain kutuaika alkaa olla ohi ja puroissa on jo rauhallisempaa.

Pauliina Louhi toivoo, että puron pintaan tulisi pian jääkansi. Se auttaisi taimenta selviämään paremmin minkkien kynsistä, pakkasvaihteluista ja vesisateista kohti ensi vuoden seikkailuja.

”Talviaika on kaloille energiansäästöä. Ne eivät hirveästi liiku, vaan pysyttelevät oman kiven tai puun suojassa. Kun jääpeite sulaa ja vesi rupeaa lämpenemään, alkavat mätimunat kuoriutua soraikon sisällä. Uusien poikasten liikehdintää puroissa voi nähdä taas touko–kesäkuun vaihteessa”, Louhi kertoo.

Hupisaarten alueen toimenpiteitä on toteutettu osana Luonnonvarakeskuksen koordinoimaa ”Hupisaarten urbaanit purot innovaatioiden kohteena” -hanketta. Hanketta rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen myöntämänä. Oulun kaupunki on hankkeessa osarahoittajana.

Lue lisää Hupisaarista visitoulu.fi/tuote/hupisaaret.

Tiesitkö, että...

Vuonna 2020 julkaistiin myös Hupisaaret-mobiilipeli, jonka kuka tahansa voi ladata ilmaiseksi puhelimeensa Apple- tai Play-kaupoista. Pelissä on kolme reittiä eri kohderyhmille, joita seuraamalla voi tutustua alueen historiaan, tarinoihin ja kulttuuriin.

Hupisaaret

Hupisaarten ja lähialueiden palveluita:

  • Museoita: Pohjois-Pohjanmaan museo, Oulun taidemuseo, Tiedekeskus Tietomaa
  • Ravintoloita: Tuba Food & Lounge, Ravintola Rauhala, Ravintola Kitchen & Bar Oula, Ravintola Hotelli Lasaretti, Ravintola Hilikku
  • Kahviloita: Kahvila Kiikku, Tähtitornin kahvila
  • Hotelleja: Nordic Art Hotel Lasaretti, Lapland Hotels Oulu, Radisson Blu Hotels Oulu
  • Opastuspalvelut: Oulun seudun oppaat ry / Go Arctic
  • Luonto- ja kulttuuriaktiviteetteja: Finnaction Oy, Leijakoulu Lappis, Go Arctic, Hupisaarten kesäteatteri

Katso tunnelmia lokakuussa järjestetystä Hupisaarten Kutuyö -tapahtumasta:

Katso tunnelmia koululaisten Hupisaarifoorumista keväältä 2019: