Vaalikone: Löydä sinulle sopivin ehdokas Kalevan vaa­li­ko­nees­ta

Pääkirjoitus: Kisa vaalien yk­kös­pai­kas­ta on nyt huip­pu­ki­reä, ja siksi pienet mo­kai­lut tai on­nis­tu­mi­set voivat rat­kais­ta lop­pu­tu­lok­sen

Rikokset: Yli­vies­kan kou­lu­puu­ko­tuk­ses­ta epäilty van­git­tu

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan kesän ajalle - tutustu ja hae tästä

Huol­to­var­muus­kes­kus jul­kai­si ti­lan­ne­ku­van: Suo­ja­tak­kien riit­tä­vyys tällä het­kel­lä heikko, ki­rur­gis­ten maskien ja hen­gi­tys­suo­jain­ten koh­ta­lai­nen

Kirurgisia suojaimia kuluu vuorokaudessa arviolta 400 000-500 000 kappaletta. Paremman suojan antavia hengityssuojaimia menee vuorokaudessa noin 15 000-50 000 kappaletta. Käsineitä ja suojavisiirejä riittää hyvin.

Monista suojavarusteista on ollut pulaa koronaviruspandemian vuoksi.
Monista suojavarusteista on ollut pulaa koronaviruspandemian vuoksi.
Kuva: TONI REPO

Huoltovarmuuskeskuksen (HVK) mukaan Suomessa on tällä hetkellä pulaa etenkin suojavaatteista, esimerkiksi suojatakeista. Huoltovarmuuskeskus kuvaa niiden riittävyyttä kuvaa heikoksi. 

HVK kertoo asiasta suojavarusteiden saatavuudesta kertovasta tilannekuvassa.

Suojatakkien käyttötarve on noin 88 000–110 000 kappaletta vuorokaudessa. Suojavaatepulaa pyritään helpottamaan sairaanhoitopiirien varastojen kautta sekä priorisoimalla hankintoja suojatakkeihin.

Niiden globaali saatavuus on tällä hetkellä huono ja valmistajat asettavat etusijalle suuret tilaukset. Uusia toimituksia on kuitenkin saapumassa lähiviikkojen aikana. Myös kotimaisten tuotantonsa aloittavien toimittajien kanssa käydään neuvotteluja, HVK kertoo.

Kirurgisten suu-nenäsuojainten ja hengityssuojainten (FFP2 ja FFP3) riittävyys on kohtalainen. Kirurgisten suu-nenäsuojainten osalta käyttötarvearvio on sairaaloissa noin 410 000–500 000 kappaletta vuorokaudessa.

Hengityksensuojainten (FFP2 ja FFP3) osalta käyttötarve on noin 15 000–50 000 kappaletta vuorokaudessa.

HVK:n mukaan kirurgisten maskien hankintatilanne maailmalla on parantunut selkeästi muutaman viikon takaiseen tilanteeseen verrattuna. Parhaillaan HVK neuvottelee kansainvälisten valmistajien kanssa pitkäaikaisista toimitussopimuksista. Kotimaisten tuotantonsa aloittavien toimittajien kanssa käydään neuvotteluja ja tilauksia on tehty.

Suojakäsineiden riittävyyden HVK kertoo olevan hyvä ja suojavisiirien erinomainen. 

Huoltovarmuuskeskus ylläpitää suojainvarusteiden tilannekuvaa koronaepidemian aikana sosiaali- ja terveysministeriön (STM) sekä työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) toimeksiannosta. Uusin tilannekuva on annettu keskiviikkona.