Yrittäjän tarina: Ou­lu­lai­nen Risto Hoik­ka­nie­mi vastasi pu­he­luun, joka johti kon­kurs­siin ja mil­joo­na­vel­koi­hin

Koti: Vauva pani ou­lu­lai­sen Kar­ja­lan perheen huo­ne­jär­jes­tyk­sen uusiksi

Keskoset: Ii­läi­nen Vera Tur­ti­nen painoi syn­tyes­sään vain 500 grammaa

Mainos: Jakajaksi Kaleva Mediaan – tutustu ja hae tästä

Huol­to­var­muus­kes­kuk­sen en­ti­sil­le joh­ta­jil­le ei nouse syyt­tei­tä mas­ki­kau­pois­ta

Asia liittyy koronakevään 2020 epäonnisiin hengityssuojainkauppoihin.

Helsinki

Huoltovarmuuskeskuksen entiset toimitusjohtaja, hallintojohtaja ja osastonjohtaja välttyvät syytteiltä. Syyttäjälaitos kertoo, että heitä vastaan ei nosteta syytteitä luottamusaseman väärinkäyttämisestä.

Asiassa on kyse Huoltovarmuuskeskuksen maaliskuussa 2020 tekemästä noin viiden miljoonan euron suojainhankinnasta.

Syyttäjälaitoksen mukaan on epäilty, että Huoltovarmuuskeskuksessa työskennelleet ihmiset olisivat kyseiseen kauppaan liittyen väärinkäyttäneet asemaansa.

Syyttäjälaitoksen mukaan päätös syyttämättäjättämisestä tehtiin, koska esitutkinnan perusteella ei ole ollut todennäköisiä syitä epäillä henkilöitä rikoksesta.

Huoltovarmuuskeskus (HVK) kertoo tiedotteessa tutustuvansa syyttäjän ratkaisun perusteluihin ja harkitsevansa sen pohjalta mahdollisesti vielä tarpeellisia jatkotoimia. HVK:n mukaan kukaan syyteharkinnan kohteena olleista ihmisistä ei ole työskennellyt HVK:ssa kevään 2020 jälkeen.

Maskeja tilattiin noin 10 miljoonalla eurolla

Keskusrikospoliisi (KRP) tiedotti huhtikuussa saaneensa valmiiksi esitutkinnan, joka koski HVK:n sisäistä toimintaa kevään 2020 epäonnistuneissa hengityssuojainhankinnoissa. Tutkinnassa selvitettiin HVK:n työntekijöiden roolia kaupoissa ja sitä, oliko hankinnoissa toimittu vastoin ohjeita ja aiheutettu vahinkoa Huoltovarmuuskeskukselle. Kolmea ihmistä epäiltiin luottamusaseman väärinkäytöstä.

HVK:n epäonniset maskikaupat tulivat julkisuuteen, kun Suomen Kuvalehti uutisoi sekavasta tilanteesta. Kävi ilmi, että maskeja oli tilattu noin 10 miljoonalla eurolla ulosottoveloissa olleelta Onni Sarmasteelta sekä talousrikoksista tuomitulta kauneusalan yrittäjältä Tiina Jylhältä.