Parkkipaikat: Ko­ko­sim­me Oulun park­ki­hal­lit kar­tal­le ja sel­vi­tim­me, mitä pit­kä­ai­kai­nen py­sä­köin­ti maksaa

Kolumni: Kas­vaa­ko Teams-opis­ke­li­jois­ta it­se­op­pi­nei­ta hui­ja­rei­ta?

Luitko jo tämän: Täh­ti­tor­nin kah­vi­lan tu­ki­muu­ri on vaa­ras­sa sortua

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi + Lauantai 15,90 €/kk

HS: Ve­sa-Mat­ti Loiri on kuollut – suo­ma­lais­ten laa­jas­ti tun­te­man tai­tei­li­jan ura alkoi 60 vuotta sitten Oulussa ku­va­tus­ta Po­jat-elo­ku­vas­ta

Laulajana ja taiteilijana tunnettu Vesa-Matti Loiri kuoli keskiviikkona 10. elokuuta. Arkistokuva vuodelta 2010.
Laulajana ja taiteilijana tunnettu Vesa-Matti Loiri kuoli keskiviikkona 10. elokuuta. Arkistokuva vuodelta 2010.
Kuva: Jussi Leinonen

Laulajana ja näyttelijänä tunnettu Vesa-Matti Loiri on kuollut. Vuonna 1945 Helsingissä syntynyt Loiri kuoli keskiviikkona 10. elokuuta. Loiri oli kuollessaan 77-vuotias.

Loirin ensimmäinen elokuvarooli oli vuonna 1962 ensi-iltansa saaneessa Mikko Niskasen elokuvassa Pojat, joka kuvasi jatkosodan aikaista Oulua. 17-vuotias Loiri esitti elokuvassa pääosan Jaken roolissa. Loiri voitti Pojat-elokuvasta myös ensimmäisen Jussi-palkintonsa.

Loirin kuolemasta uutisoi ensimmäisenä Helsingin Sanomat.

Loirin uran tunnetuimpiin näyttelijän töihin kuului 1970-luvulla alkanut ja 2000-luvulle saakka jatkunut Uuno Turhapuro -elokuvien 19-osainen sarja. Musiikin saralla Loirin ura alkoi vuoden 1971 jazz-albumi 4+20-levyllä, mutta tunnetuimpina töinään Loiri muistettaneen laulajana Eino Leinon teksteihin pohjautuvista albumeistaan, joista ensimmäinen julkaistiin vuonna 1978.

Elokuvien, teatterin ja musiikin ohella Loiri tunnettiin myös innokkaana urheilijana.

Vuonna 2019 ilmestyi Jari Tervon kirjoittama virallinen elämäkerta Loiri, jossa taiteilija kertoi elämästään ja urastaan hyvin laajasti. Samana vuonna Loiri esiintyi viimeisissä konserteissaan joulukiertueella.

17-vuotias Vesa-Matti Loiri (oik.) Pojat-elokuvan kuvauksissa Oulussa helmikuussa 1962.
17-vuotias Vesa-Matti Loiri (oik.) Pojat-elokuvan kuvauksissa Oulussa helmikuussa 1962.

Ura alkoi Oulusta

Loiri kertoi Kalevan haastattelussa joulukuussa 2011, että Oululla oli hänelle erityinen paikka sydämessä juuri Pojat-elokuvan vuoksi.

– Paikka on erityinen, kuin toinen koti. Jotkut jopa luulevat, että olen Oulusta kotoisin.

Elokuva oli Loirille ensimmäinen ja Jaken rooli käänteentekevä.

– Pääsin yhtä äkkiä sisään sellaiseen maailmaan, jota olin salaa itsekseni toivonut. Se oli huimaa. Mieletön lahja koko loppuelämääni ajatellen.

– En tietystikään silloin tajunnut tekeväni mitään kovin historiallista, mutta ymmärsin, että olin saanut jalan tärkeän oven väliin.

Oulu näyttäytyi vuonna 1962 nuorelle pojalle mielenkiintoisena.

– Se oli elämäni ensimmäinen reissu pois kotoa! Kuusisaaressa käytiin tanssimassa ja tyttöjä vokottelemassa. Olin tuolloin urani alussa joka suhteessa.

Video: Tällaisen uran Vesa-Matti Loiri teki laulajana ja näyttelijänä
Video: MTV