HS: Berner haluaa VR:n veturit ja vaunut eril­li­seen yhtiöön

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) suunnittelee VR:n veturien ja vaunujen siirtämistä erilliseen yhtiöön.

Anne Berner on esittänyt suuria muutoksia Suomen liikennejärjestelyihin.
Anne Berner on esittänyt suuria muutoksia Suomen liikennejärjestelyihin.
Kuva: Valtioneuvoston kanslia

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) suunnittelee VR:n veturien ja vaunujen siirtämistä erilliseen yhtiöön, kertoo Helsingin Sanomat. Lehden saamien tietojen mukaan suunnitelmat ovat jo pitkällä.

Todennäköisin vaihtoehto on, että vetureita ja vaunuja hallinnoiva yhtiö olisi ainakin aluksi VR:n tytäryhtiö. Se vuokraisi kalustoa raideyhtiöiden käyttöön. Myöhemmin tytäryhtiö siirrettäisiin Liikenneviraston alaiseksi.

Raideliikenteen vapauttaminen kilpailulle on yksi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja ministeri Bernerin tavoitteista. Berner piti maanantaina tiedotustilaisuuden liikenneverkon ja taksiliikenteen uudistamisesta. Samalla hän linjasi, että VR:n tulevaisuus on Sipilän vastuulla, sillä hän vastaa omistajaohjauksesta.

Bernerin esittelemä taksiliikenteen uudistus herätti vastustusta hallituskumppani perussuomalaisissa. Ulkoministeri Timo Soini (ps.) sanoi, että puolue ei hyväksy taksiliikenteen vapauttamista.