Vanhat kuvat : Näin teol­li­suus tuli Rus­koon, myös kaa­to­pai­kan alue ke­hit­ty­nyt val­ta­vas­ti

Luitko jo tämän? : Maan­tiel­lä liikkuu en­nä­tyk­sel­li­sen paljon käyt­tö­kiel­los­sa olevia autoja

Kolumni: Itämeri on Suomen elä­män­lan­ka, jonka häi­riöi­hin on nyt vii­sas­ta va­rau­tua

Ho­vi­oi­keus kumosi Jari Aarnion elin­kau­ti­sen mur­ha­tuo­mion liki 20 vuoden ta­kai­ses­ta palk­ka­mur­has­ta

Ex-rikollispomo Keijo Vilhusen vapauttava käräjätuomio pysyi voimassa.

Helsinki
Jari Aarnion käräjäoikeudessa saama murhatuomio kumoutui hovioikeuden päätöksellä. Arkistokuva.
Jari Aarnion käräjäoikeudessa saama murhatuomio kumoutui hovioikeuden päätöksellä. Arkistokuva.
Kuva: Mauri Ratilainen/com.pic

Helsingin hovioikeus on kumonnut Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion elinkautisen vankeustuomion liki 20 vuoden takaisesta Vuosaaren palkkamurhasta.

Käräjäoikeus oli tuominnut Aarnion murhasta epävarsinaisena laiminlyöntirikoksena. Tiivistetysti se tarkoittaa, että käräjäoikeuden mukaan Aarnio tiesi palkkamurhahankkeesta etukäteen eikä pyrkinyt estämään sitä, vaikka olisi ollut poliisina vastuuasemansa takia velvollinen niin tekemään.

Hovioikeuden mukaan asiassa jäi näyttämättä, että Aarniolla olisi ollut henkirikosuhasta ja sitä koskevista suunnitelmista sellaista tietoa, että uhri on ollut välittömässä hengenvaarassa, jollei tilanteeseen puututa.

– Hovioikeus siis katsoi toisin kuin käräjäoikeus, että Aarniolla ei ollut syytteessä väitettyä ja laiminlyöntirikoksessa edellytettyä erityistä oikeudellista velvollisuutta estää uhrin kuolema henkirikoksen johdosta eikä hänen ollut näytetty sitä laiminlyöneen, hovioikeus kertoo tiedotteessa.

Aarnion käräjätuomio oli historiallinen, sillä epävarsinaisesta laiminlyöntirikoksesta ei ollut Suomessa aiemmin langetettu murhatuomiota.

Murhasta aiemmin tuomittu elinkautisiin neljä miestä

Samalla hovioikeus piti voimassa entisen rikollispomon Keijo Vilhusen vapauttavan käräjätuomion. Syyttäjät vaativat hovioikeudessa myös Vilhuselle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta.

Hovioikeus katsoi käräjäoikeuden tavoin, ettei Vilhusen ollut näytetty osallistuneen murhaan tekijäkumppanina yhdessä siitä aikaisemmin tuomittujen miesten kanssa.

– Vilhunen ei ollut syyllistynyt menettelyllään myöskään yllytykseen tai avunantoon murhaan. Aihetta käräjäoikeuden tuomion lopputuloksen muuttamiseen Vilhusen osalta ei siten ollut, oikeus totesi.

Ruotsalais-turkkilainen ammattirikollinen Volkan Ünsal murhattiin lokakuussa 2003 vuosaarelaisasunnossa. Palkkamurhasta on aiemmin tuomittu elinkautisiin vankeusrangaistuksiin neljä miestä.