Pääkirjoitus: Pu­heen­joh­ta­jil­ta läh­te­nyt mopo käsistä – jäitä hattuun vaa­li­ten­teis­sä, mallia poh­joi­ses­ta

Vaalitentti: Katso tal­len­ne Kalevan vaa­li­ten­tis­tä, mukana kuusi ni­me­käs­tä eh­do­kas­ta Oulun vaa­li­pii­ris­tä

Kolumni: Ou­lu­lais­kou­lun hyvät ko­ke­muk­set kou­lu­pu­dok­kai­den kanssa osoit­ta­vat, miten tärkeää on kokemus po­ruk­kaan kuu­lu­mi­ses­ta

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Ho­vi­oi­keus antoi en­sim­mäi­sen tuo­mion­sa Oulun sek­suaa­li­ri­kos­vyyh­des­sä – tuomio säilyi en­nal­laan, va­hin­gon­kor­vauk­set las­ki­vat hieman

Rovaniemen hovioikeus on antanut ensimmäisen tuomionsa Oulussa viime vuonna paljastuneesta poikkeuksellisen törkeästä seksuaalirikosvyyhdestä.

Hovioikeus antoi ensimmäisen tuomionsa laajasta Oulussa tapahtuneesta seksuaalirikosvyyhdestä.
Hovioikeus antoi ensimmäisen tuomionsa laajasta Oulussa tapahtuneesta seksuaalirikosvyyhdestä.

Rovaniemen hovioikeus on antanut ensimmäisen tuomionsa Oulussa viime vuonna paljastuneesta poikkeuksellisen törkeästä seksuaalirikosvyyhdestä.

Se ei ole muuttanut Osman Ahmed MohamedHumadin Oulun käräjäoikeudelta kesäkuussa saamaa kolmen vuoden ehdotonta vankeustuomiota törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja lapsen houkuttelemisesta seksuaalisiin tarkoituksiin.

Vuonna 1995 syntynyt mies oli 13-vuotiaan tytön kanssa sukupuoliyhteydessä, suuteli tätä, kosketteli ja riisui alushousut. Mies myös pyysi tyttöä toistuvasti luokseen ja tarjoutui maksamaan hänen matkakulunsa.

Oikeuden mukaan miehellä ei ollut ehdotetuille tapaamisille mitään asiallista syytä, vaan hänen tarkoitukseen oli hyväksikäyttää lasta. Rikokset tapahtuivat kesä-lokakuun välisenä aikana yksityisasunnossa viime vuonna.

Osapuolet olivat tutustuneet, kun mies otti tyttöön yhteyttä Facebookin kautta. He pitivät yhteyttä Messenger- ja Snapchat -palvelujen välityksellä ja tapasivat kerran miehen asunnossa, missä sukupuoliyhteys tapahtui.

Korvaus kivusta ja särystä aleni 500 euroa

Tuomittu vaati hovioikeutta hylkäämään syytteet tai ainakin alentamaan hänelle tuomittua rangaistusta sekä maksettavaksi määrättyjä korvauksia.

Hovioikeus ei muuttanut käräjäoikeuden tuomiota miltään muulta osin kuin hieman kivusta ja särystä maksettavan vahingonkorvauksen osalta.

Käräjäoikeus päätti, että tuomitun pitää maksaa uhrilleen kivusta ja särystä 2000 euroa. Hovioikeus pudotti summan 1500 euroon.

Lisäksi miehen pitää maksaa uhrille kärsimyksestä 12 000 euroa ja psyykkisen tilan heikkenemisestä 3000 euroa. Kaikkiaan vahingonkorvauksia pitää siis maksaa 16500 euroa.

Hovioikeus käsitteli asian suljetuin ovin ja määräsi tuomion, oikeudenkäyntiasiakirjat sekä asianomistajan ja hänen huoltajiensa henkilöllisyyden salassapidettäväksi 60 vuodeksi. Se kertoi ratkaisustaan torstaina julkisella selosteella. Tuomio on yksimielinen.

Tuomitun hovioikeus- ja käräjäkulut ovat yhteensä noin 26000 euroa. Ne maksetaan hänen taloudellisen tilanteensa vuoksi valtion varoista.

Mies velvoitettiin maksamaan uhrin hovioikeus- ja käräjäkuluja valtiolle yhteensä noin 9500 euroa.

Lisää tuomioita tulossa

13-vuotiaaseen tyttöön kohdistuneista törkeistä seksuaalirikoksista tuomittiin käräjäoikeudessa 2–4,5 vuodeksi vankeuteen myös seitsemän muuta ulkomaalaistaustaista miestä.

Rikokset tapahtuivat aikavälillä 4.8.2017–27.10.2018. Niiden alkaessa tyttö oli 12-vuotias. Häneen pidettiin yhteyttä sosiaalisen median sovellusten, kuten WhatsAppin, Instagramin, Facebookin, Messengerin, Snapchatin, Kik-palvelun ja imo-sovelluksen kautta.

Kahdeksasta miehestä seitsemän valitti tuomioistaan hovioikeuteen. Viimeiset vyyhden hovioikeuskäsittelyt on määrä pitää tammikuussa.