Mainos

Ho­tel­lei­hin ja jul­ki­siin ra­ken­nuk­siin teks­tii­li­suun­ni­tel­mia tekevä li­min­ka­lai­nen Eija Nevala neuvoo ot­ta­maan suun­nit­te­li­ja mukaan jo ra­ken­nus­vai­hees­sa

Liminkalainen Eija Nevala suunnittelee julkisten tilojen tekstiilejä. Viime aikoina yksinyrittäjää on työllistänyt erityisesti Hotelli Iso-Syöte.

Ennen kokoaikaiseksi yrittäjäksi alkamista Eija Nevala työskenteli kymmenisen vuotta opettajana. Jo opettajan työn rinnalla hän alkoi suunnitella omaa sisustustekstiilimallistoa.
Ennen kokoaikaiseksi yrittäjäksi alkamista Eija Nevala työskenteli kymmenisen vuotta opettajana. Jo opettajan työn rinnalla hän alkoi suunnitella omaa sisustustekstiilimallistoa.
Kuva: Maija Pylväs

Kun yrittäjä Eija Nevala alkaa puhua tekstiilisuunnittelun saloista, asiantuntemus ja palo työhön on silminnähtävää. Tällä hetkellä yhtenä kohteena on Hotelli Iso-Syöte, mikä onkin yksi naisen uran pitkäaikaisimmista työprojekteista.

”Hoidan hotellin tekstiilihankintoihin liittyvät asiat ja teen esimerkiksi verhokiskojen määritykset sekä verhojen mitoitukset. Uuteen Tunturihotelliin olen suunnitellut myös uniikit sisustuskankaat ja oman kuosin juuri tätä kohdetta, sen sisustusta ja tunnelmaa ajatellen. Tässä tehtävässä minun roolini on tuoda ne pisteet i:n päälle ja sitoa muun sisustuksen elementit yhteen”, hän kertoo.

Hotellit ovat yhä kasvavissa määrin Nevalan työkenttää. Niiden lisäksi Nevalan suunnittelemia kankaita löytyy muun muassa sairaaloista, hoivakohteista ja päiväkodeista. Vaikka esimerkiksi verhojen laittaminen on usein viimeisimpiä työvaiheita sisustamisessa, Nevalan mielestä tekstiilisuunnittelijalla voisi olla iso rooli jo suunnittelu- ja rakennusvaiheessa.

”Verhokiskot hankitaan jo rakennusvaiheessa ja se, millaiset kiskot asennetaan, vaikuttaa sihen, millaiset verhot voidaan laittaa.”

Opettajasta yrittäjäksi

Alun perin Nevalasta piti tulla toimittaja. Hän haki useamman kerran toimittajakouluun sekä opiskelemaan kirjallisuutta, mutta koska niihin eivät ovet auenneet, tie vei kirjoittajalinjalle Räisälän kansanopistoon Kokemäelle. Käsityön sivuaineopinnot muuttivat kuitenkin suuntaa, ja Nevala lähti opiskelemaan Joensuun käsi- ja taideteollisuusoppilaitokseen.

Sen jälkeen hän on opiskellut muun muassa artenomiksi Kuopiossa ja lopulta suorittanut taiteen maisterin tutkinnon Lapin yliopistossa. Kiinnostus kirjoittamiseen on säilynyt.

”Vanhemmiten varsinkin omasta alasta kirjoittaminen kiinnostaa. Kirjallisuus ja kirjoittaminen liittyvät työhöni myös siten, että kerron tarinoita kuosieni kautta. Esimerkiksi muutamat kuosini ovat syntyneet taidemaalari Vilho Lammen taiteen ja henkilöhahmon sekä hänestä kertovan kirjallisuuden ympärille.”

Ennen alkamista kokoaikaiseksi yrittäjäksi Nevala työskenteli muun muassa kymmenisen vuotta opettajana Raahen Lybeckerillä. Opettajan työn rinnalla hän alkoi suunnitella omaa kuosimallistoa.

”Aluksi suunnittelemani kuosit olivat hyvin yksinkertaisia ja väriskaalaltaan hillittyjä. Kymmenkunta vuotta sitten lähdin tietoisesti suunnittelemaan kuoseja, joita saa hyvin muokattua väreillä, ja siinä vaiheessa työkenttä alkoi laajentua kouluihin ja päiväkoteihin.”

Paloturvallisia kankaita valmistava yhteistyökumppani löytyi tutun kautta Tanskasta, ja yhteistyö on säilynyt näihin päiviin asti. Vuonna 2015 mallisto laajeni Suomessa kudottuihin verhoilu- ja sisustuskankaisiin. Vuoden 2016 alussa Nevala muutti yritysmuotoa osakeyhtiöksi, mistä lähtien hän on toiminut kokoaikaisena yrittäjänä.

Enimmäkseen etätyötä

Nevala tekee töitä pääosin kotona. Vaikka yrittäjyydessä on vapautensa, työyhteisö on se, mitä Nevala kaipaa opettaja-ajoilta.

”Etätyö ja digitaaliset välineet ovat aina olleet osa tätä työtä, joten korona ei siinä mielessä ole muuttanut työn tekemistä.”

Korona tyhjensi keväällä puoleksitoista kuukaudeksi kalenterin, mutta sittemmin työtilanne on normalisoitunut. Tänä syksynä malliston kanssa tehtävän suunnittelutyön ja projektinhallinnan tueksi on tulossa uusi digitaalinen työympäristö, johon hän sai rahoitusta Business Finlandilta.

”Business Finlandin myöntämä kehittämisavustus on erittäin arvokas tuki, sillä se mahdollistaa kasvua ja kehittymistä moneen suuntaan. Myös aiemmin muun muassa verhoilukankaiden laadunkehittelyyn saamani apurahat ovat olleet äärimmäisen tärkeitä juttuja yrittäjäurallani.”

Eija Nevala
  • 52 vuotta, kotoisin Muuramesta ja asuu Limingassa.
  • Eija Nevala Design Oy:n yrittäjä. Oma julkitilojen sisustus tekstiilimallisto. 
  • Tekee tekstiilisuunnittelua hotelleihin ja julkisiin tiloihin.
  • Taiteen maisteri Lapin yliopistosta 2000. Opiskellut myös mm. kultuuriantropologiaa ja taidehistoriaa Oulun yliopistossa sekä artenomiksi nykyisessä Savonia-ammattikorkeakoulussa.
  • Toimii muotoilualan edunvalvontajärjestö Ornamo ry:n aluetoiminnan Pohjois-Suomen yhteyshenkilönä.
  • Perheeseen kuuluu puoliso ja kaksi aikuista lasta.
  • Harrastaa marjastusta ja metsässä liikkumista. Mukana myös Naisten Pankin toiminnassa.