Eläimet: Ou­lu­lai­nen per­heen­äi­ti tilasi netistä munia, ja nyt oma­ko­ti­alueel­la ku­jer­taa lähes 60 vii­riäis­tä

Työmaa: Ra­ken­nus­työt koet­te­le­vat Nal­li­ka­rin idylliä tänä kesänä

Urheilu: Oliko Oulun kes­kus­ken­tän alla sa­lai­nen be­to­ni­le­vy, josta Lipon pe­laa­jat saivat etua?

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Hoi­ta­jien per­jan­tai­na uhannut isompi lakko siirtyy kah­del­la vii­kol­la

Kunta-ala julisti jälleen ylityö- ja vuoronvaihtokiellon - "Tarvittaessa laitamme vaikka koko valtakunnan kiinni".

Perjantaina alkavaksi ilmoitettu 13:a sairaanhoitopiiriä ja 40 000:ta ihmistä koskeva hoitajalakko siirtyy alkamaan aikaisintaan 15. huhtikuuta. Työministeri Tuula Haatainen (sd.) päätti siirrosta maanantaina valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan ehdotuksesta.

Sen sijaan kahdella viikolla jo aiemmin lykätty kuuden sairaanhoitopiirin ja 25 000 hoito-alan ammattilaisen lakko alkaa perjantaina, ellei sopua sitä ennen synny.

– Jatkamme neuvotteluja valtakunnansovittelijan toimistolla, kertoi Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen maanantaina Twitterissä.

Keskeisimmät kiistakysymykset ovat valtakunnansovittelijan mukaan yhä avoinna. Ne liittyvät palkkoja ja pääsopimusta koskeviin vaatimuksiin.

Hoitoalan liitot Tehy ja Super ovat vaatineet yleisen linjan mukaisten korotusten päälle monivuotista 3,6 prosentin korotusohjelmaa hoitajien palkkojen nostamiseksi.

Työriitojen sovittelusta annettu laki mahdollistaa lakon siirtämisen kerran enintään kahdella viikolla, jos se kohdistuisi yhteiskunnan elintärkeisiin toimintoihin ja vahingoittaisi huomattavasti yleistä etua. Siirrolla saadaan myös neuvotteluille lisää aikaa.

"Jäsenemme ovat tosissaan"

Kunta-alan pääneuvottelujärjestöt julistivat maanantaina jälleen viikon mittaisen ylityö- ja vuoronvaihtokiellon. Koko kunta-alaa koskeva ylityö- ja vuoronvaihtokielto alkaisi viikon kuluttua maanantaina ja olisi voimassa sunnuntaihin 10. huhtikuuta saakka, järjestöt kertoivat tiedotteessa.

Painostustoimilla ne haluavat vauhdittaa ratkaisua valtakunnansovittelijan neuvottelupöydässä.

Jukon, JHL:n ja Jytyn nyt julistama ylityö- ja vuoronvaihtokielto on kunta-alalla kolmas.

Neuvottelujärjestöt ovat myös lakkoilleet ja antaneet lakkovaroituksia kymmeneen kaupunkiin neljässä aallossa. Ylioppilaskirjoituksia uhanneet Jukon kaksipäiväiset lakot Rovaniemellä, Jyväskylässä, Tampereella ja Kuopiossa siirrettiin jo aiemmin huhtikuulle.

– Jäsenemme ovat tosissaan ja vaativat kunnollisia palkankorotuksia koko kunta-alalle. Me olemme valmiita laajentamaan ja lisäämään painostustoimia, mikäli neuvottelut eivät ala etenemään. Tarvittaessa laitamme vaikka koko valtakunnan kiinni, sanoi Julkisten ja hyvinvointialojen liiton JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine neuvottelujärjestöjen yhteisessä tiedotteessa.

Lakoissa olisi järjestöjen mukaan mukana yli 80 000 palkansaajaa.

Kaikki palkansaajajärjestöt vaativat monivuotisia palkkaohjelmia normaalien korotusten päälle.

Kunta- ja hyvinvointialuetyönantajat (KT) on todennut, että palkankorotusvaateet ovat julkiselle taloudelle kestämättömiä.

Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Jukoon kuuluvat muun muassa Opetusalan ammattijärjestö OAJ ja Lääkäriliitto, JHL ja Jyty kuuluvat Julkisen alan unioniin.