Vaalitentti: Kalevan vaa­li­ten­tin kuu­sik­ko pääsee tänään pu­reu­tu­maan poh­joi­seen – "Ei niitä asioita nosta kukaan muu esille, jos me emme tee sitä"

Pääkirjoitus: Puo­luei­den näy­tet­tä­vä kort­tin­sa – leik­kaus­koh­teet ker­rot­ta­va tar­kem­min

Joukkoliikenne: Oulussa ha­lu­taan ke­hit­tää jouk­ko­lii­ken­net­tä työ­paik­ka- ja asuin­alueil­la – kolme pal­ve­lu­ta­so­vaih­to­eh­toa esillä rat­kai­suik­si

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva 2 kk 59,90 euroa

His­to­rioit­si­ja Matti Klinge on kuollut

Klinge kuoli sunnuntaina vakavaan sairauteen 86-vuotiaana.

Kuva vuodelta 2006. Tuolloin professori Matti Klinge neuvoi oululaisia muistamaan enemmän kulttuurinsa historiaa.
Kuva vuodelta 2006. Tuolloin professori Matti Klinge neuvoi oululaisia muistamaan enemmän kulttuurinsa historiaa.

Suomen johtaviin historiantutkijoihin kuulunut professori Matti Klinge on kuollut. Hänen poikansa kertoi STT:lle, että Klinge kuoli sunnuntaina vakavaan sairauteen 86-vuotiaana.

Klinge tunnettiin monipuolisena ja tuotteliaana historiantutkijana. Hänen tuotantoonsa sisältyy laajojen sivistys- ja henkilöhistoriallisten tutkimusten lisäksi runokokoelmia sekä hänen omaelämäkertansa. Hän piti myös yleisesityksiä Euroopan historiasta.

Klingen meriitteihin kuuluu myös huomattava määrä julkaisuja, artikkeleita sekä kolumneja. Hän oli lisäksi näkyvä yhteiskunnallinen keskustelija.

80-vuotissyntymäpäivähaastattelussaan vuonna 2016 Klinge kuvaili STT:lle nousseensa kansalliseksi henkilöksi jo 23-vuotiaana kilpaillessaan Ylioppilaslehden päätoimittajan paikasta.

– Kirjoja olen kirjoittanut niin paljon, etten enää jaksa muistaa, montako niitä on, hän luonnehti STT:lle haastattelussaan.

Historiantutkijana Klingen pääaiheena oli kansallismielisen historiantulkinnan osoittaminen virheelliseksi.

– Meillä, niin kuin monissa muissakin maissa, kansallinen omahyväisyys on voimakasta. Pitäisi aina ensin katsoa karttaa, hän kertoi STT:lle syntymäpäivähaastattelussaan.

Lukuisia akateemisia ja valtiollisia luottamustehtäviä

Vuonna 1936 syntynyt Klinge aloitti historiantutkijan uransa Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan historiantutkijana vuosina 1960–68.

Klinge toimi Suomen Akatemian tutkijana vuoteen 1975 saakka ja oli vierailevana professorina Pariisissa vuosina 1970–72.

Vuodesta 1975 lähtien Klinge toimi Helsingin yliopiston professorina aina vuoteen 2001 saakka, jolloin jäi eläkkeelle.

Klingellä oli akateemisia ja valtiollisia luottamustehtäviä kotimaassa ja kansainvälisesti. Hän oli muun muassa jäsen Euroopan parlamentin komiteassa, joka pohtii Euroopan yhteistä historiaa.