Vaalitentti: Kalevan vaa­li­ten­tin kuu­sik­ko pääsee tänään pu­reu­tu­maan poh­joi­seen – "Ei niitä asioita nosta kukaan muu esille, jos me emme tee sitä"

Pääkirjoitus: Puo­luei­den näy­tet­tä­vä kort­tin­sa – leik­kaus­koh­teet ker­rot­ta­va tar­kem­min

Joukkoliikenne: Oulussa ha­lu­taan ke­hit­tää jouk­ko­lii­ken­net­tä työ­paik­ka- ja asuin­alueil­la – kolme pal­ve­lu­ta­so­vaih­to­eh­toa esillä rat­kai­suik­si

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva 2 kk 59,90 euroa

Pääkirjoitus
Tilaajille

His­to­ria ei aina toista it­seään, mutta pank­ki­maail­man do­mi­no­reak­tio pitää nyt kii­rees­ti torjua

Pankkimaailman epäonnistujat levittävät nyt yleisempääkin huolta talouteen. Viranomaisilla pitää olla reagointikykyä, jotta vaaralliset dominoreaktiot voidaan torjua. Epävarmuus on jo laskenut korkoja. Se tuo helpotusta Suomenkin asuntovelallisille.

Viikko sitten kaatui yhdysvaltalainen Silicon Valley Bank. Se oli rahoittanut aloittavia yrityksiä ja teknologia-alaa. Kun näillä alkoi hankalampi vaihe, yritykset alkoivat nostaa käyttöönsä SVB-pankkiin tekemiään talletuksia.

Tästä syystä pankki joutui hankkimaan lisärahoitusta – mikä herätti levottomuutta, käynnisti kohtalokkaan talletuspaon ja jo pian kaatoi pankin.

SVB ei Yhdysvalloissa ollut kuin 16:nneksi suurin pankki. Silti tapahtumat riittivät nostamaan huolen muiden pankkien tilasta. Huoli jäi elämään, vaikka presidentti Joe Biden vakuutti, että liittovaltio turvaa tallettajien rahat ilman ylärajaa.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.