Kaavoitus: Vä­li­ky­län ja Ruskon teol­li­suus­aluei­den väliin suun­ni­tel­laan uutta työ­paik­ka-aluet­ta

Sää: Ke­vät­tal­ven nätit päivät jat­ku­vat Oulun seu­dul­la, kes­ki­viik­ko­na voi tulla lisää lunta

Luitko jo tämän: Oulun ke­hu­tul­la tont­ti­po­li­tii­kal­la on kään­tö­puo­len­sa – Ve­ron­mak­sa­jien rahoja on myös tuh­lat­tu, arvioi apu­lais­pro­fes­so­ri

Mainos: Mitä enemmän tiedät sitä helpommin äänestät, tilaa tästä Kaleva Digi + Lehti 2 kk 59,90 euroa

Hinaaja Alpo saapui Nor­man­diaan

M/S Alpo puksutteli rauhallisesti torstaina Caenin keskustassa sijaitsevaan satama-altaaseen. Miehistö oli vähän reissussa rähjääntynyt ja väsynyt mutta perin tyytyväinen. "Loppumetrit ajoimme odotettua nopeammin ja meidät päästettiin nousemaan satamaan Orne-jokea pitkin ennen aikojaan", selvitti aluksen päällikkö Jarkko Ekman.

Osa oululaisen Alpo-hinaajan miehistöstä, Vesa Nummela (vas.), Heikki Nuortimo, Markus Aalto ja Jarkko Ekman, paistatteli päivää Caenin kaupungin satamassa.
Osa oululaisen Alpo-hinaajan miehistöstä, Vesa Nummela (vas.), Heikki Nuortimo, Markus Aalto ja Jarkko Ekman, paistatteli päivää Caenin kaupungin satamassa.

M/S Alpo puksutteli rauhallisesti torstaina Caenin keskustassa sijaitsevaan satama-altaaseen. Miehistö oli vähän reissussa rähjääntynyt ja väsynyt mutta perin tyytyväinen.

"Loppumetrit ajoimme odotettua nopeammin ja meidät päästettiin nousemaan satamaan Orne-jokea pitkin ennen aikojaan", selvitti aluksen päällikkö Jarkko Ekman.

Miehet kehuivat matkan kaikenpuolista onnistumista ja Alpo-vanhuksen loistavaa käytöstä.

"Aluksen mekaniikka on rautaa ja miehistön yhteishenki pelaa hienosti", kommentoi päällikkö. Purserina toiminut Heikki Nuortimo myönsi, että koviakin paikkoja oli matkalla ollut: "Välillä läikytteli niin että pitelin jääkaappia käsivoimin paikallaan".

Konepuolesta vastaava Vesa Nummela oli hänkin pelkkää hymyä.

"Alpohan on tottunut pelaamaan jäitten kanssa ja täällähän vedet ovat lämpimämpiä. Sen myötä jäähdytys kävi vähän pieneksi", hän selvitti pikku ongelmia.

Englannin kanaalissa Alpoa oli seuraillut pyöriäinen. Miehistö havaitsi myös lukuisia hylkeitä.

Uteliaita ranskalaisia kerääntyi Alpon ympärille pienissä ryppäissä. He kyselivät laivan tarinasta, ihmettelivät sen uljasta ulkonäköä eivätkä oikein jaksaneet ymmärtää, että vain pari viikkoa sitten hinaaja oli aloittanut matkansa pohjoisissa jääolosuhteissa.

Caenissa aurinko porotti täydeltä terältä ja asteita oli lähes 25.Vahvat turvatoimet maassa ja ilmassa


Maihinnoususeremonioihin osallistumisen suhteen alpolaisten nuotit eivät olleet aivan järjestyksessä.

"Olemme olleet yhteydessä Ranskan viranomaisiin jo parin kuukauden ajan, mutta lopullista vastausta siihen, voiko alus ajaa Arromanches´in edustalle sunnuntaina emme ole saaneet. Meitä on pyydetty osallistumaan 26. kesäkuuta Cherbourgissa pidettävään merkittävään laivastotilaisuuteen ja sinne menemme varmuudella", selvitti kippari Ekman.

Caenin satamassa oli useampi maihinnousujuhlallisuuksiin osallistuva suuri sotalaiva.

Pienemmät alukset oli siroteltu rannikon kalastussatamiin, kuten Port-en-Bessin´iin tai Ouistreham´iin.

Koko Ala-Normandiassa näkyvät vahvat turvatoimet.

Alueen yllä pörräsi jatkuvasti armeijan helikoptereita ja Mirage-hävittäjät jylisivät pareittain aivan rantaviivan tuntumassa.

Poliiseja, santarmeja ja partioivia sotilaita oli ryppäittäin teitten varsilla.