Nallikari: Golf-kent­tä pul­lah­ti pois Hie­ta­saa­ren suun­ni­tel­mas­ta, ho­tel­li­han­ke etenee

Nuoret: Tik­to­kin suosio uu­tis­läh­tee­nä kasvaa no­peas­ti, mutta saa ou­lu­lais­nuo­ril­ta myös kri­tiik­kiä

Politiikka: Pää­mi­nis­te­ri Sanna Marin Ou­lus­sa: On mo­lem­pien maiden etu, jos Suomi ja Ruotsi ra­ti­fioi­daan Natoon yhtä aikaa

Mainos: Tilaa Kaleva Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Hillary Clinton joutui ah­taal­le – ta­sa­pe­li Iowassa oli voitto San­der­sil­le

Yhdysvaltojen demokraattipuolueen presidenttikisaan tuli rutkasti sähköä tiistaiaamuna Suomen aikaa.

Hillary Clinton kannattajiensa edessä Iowassa maanantaina. Mukana tilaisuudessa olivat myös aviomies, ex-presidentti Bill Clinton ja heidän tyttärensä Chelsea Clinton.
Hillary Clinton kannattajiensa edessä Iowassa maanantaina. Mukana tilaisuudessa olivat myös aviomies, ex-presidentti Bill Clinton ja heidän tyttärensä Chelsea Clinton.
Kuva: CRAIG LASSIG

Yhdysvaltojen demokraattipuolueen presidenttikisaan tuli rutkasti sähköä tiistaiaamuna Suomen aikaa. Ennakkosuosikki Hillary Clinton voi huokaista helpotuksesta, mutta juhlimiseen hänellä ei ole aihetta. Hänen kanssaan demokraattien presidenttiehdokkuudesta taisteleva Bernie Sanders puolestaan on syystäkin voitonriemuinen.

Ensimmäisenä ehdokkaansa valitsevan Iowan osavaltion asukkaiden äänet jakaantuivat käytännössä tasan Clintonin ja Sandersin kesken. Uutiskanava CNN:n asiantuntijat kuvasivat kamppailua ”Hillary-koneiston” hiuskarvan mittaiseksi voitoksi ”Bernie-kansanliikkeestä”.

Altavastaaja Sandersille kyse on merkittävästä voitosta, joka sinetöi hänen asemansa vakavasti otettavana Clintonin haastajana. Se takaa hänelle lisää mediahuomiota ja auttaa epäröiviä äänestäjiä uskomaan hänen mahdollisuuksiinsa.

Samalla tavalla hyötyivät altavastaajan asemastaan republikaanien Ted Cruz ja Marco Rubio. Kummankin kampanja sai merkittävää nostetta siitä Cruz päihitti Iowassa ennakkosuosikki Donald Trumpin ja Rubio pääsi tämän kanssa lähes tasoihin.

Trump luetaan yhdeksi Iowan häviäjistä. Toiseksi jääminen oli voitokkuuttaan hehkuttavalle ennakkosuosikille häpeällinen tappio.

Hillary Clintonille tasapeli merkitsee, etteivät hänen pahimmat pelkonsa toteutuneet. Hänen kohtalonsa ei ollut sama kuin Trumpin.

Tappio Sandersille olisi merkinnyt Clintonin kampanjalle merkittäviä vaikeuksia. Tasapelikään ei tee tulevista kuukausista hänelle helppoja, mutta tilanne on silti olennaisesti parempi kuin se häviön jäljiltä olisi.

Seuraavaksi ehdokkaansa valitsee New Hampshire. Siellä Clintonin häviö Sandersille näyttää lähes varmalta. Sen jälkeen äänestetään kuitenkin Nevadassa ja Etelä-Carolinassa, joissa Clintonilla on vankka kannatus.

Näiden neljän osavaltion valinnat ovat tiedossa maaliskuun alussa niin sanottuna supertiistaina, jolloin järjestetään lukuisia esivaaleja eri puolilla maata.

Mikäli Sanders olisi voittanut sekä New Hampshiren että Iowan, Clinton olisi voinut päästä supertiistaihin mennessä hänen kanssaan parhaimmillaankin vain tasoihin. Iowan tasapelin ansiosta hänellä on mahdollisuus kiriä ennen supertiistaita Sandersin ohi ja luoda äänestäjille vaikutelma voittoputkesta.

Tällä hetkellä voittoputkessa vaikuttaa olevan Sanders. Hänen suosionsa on yllättänyt koko Amerikan – ja jopa hänet itsensä.

”Iowa on tänä iltana aloittanut poliittisen vallankumouksen”, Sanders julisti Iowan vaali-illan päättäjäispuheessaan.

Tulevat viikot näyttävät, jatkuuko Iowan lähes vitivalkoisen äänestäjäkunnan aloittama vallankumous vielä sittenkin, kun Nevadan ja Etelä-Carolinan mustat ja latinalaisamerikkalaistaustaiset äänestäjät ehtivät uurnille.