Liikenne: Jos Oulun Poik­ki­maan­tie pää­te­tään uu­dis­taa, töihin pääs­tään no­peas­ti

Taiteiden yö: Kahden in­to­hi­moi­sen tai­de­har­ras­ta­jan unelma täyttyy Tai­tei­den yönä, kun Gal­le­ria 33 avaa ovensa

Helteet voivat kuu­men­taa asunnot hen­gen­vaa­ral­li­sik­si – tut­ki­jat etsivät vii­len­nys­kei­no­ja tu­le­vai­suu­den tar­pei­siin

Ilmastonmuutos voi tehdä kesähelteistä tukalan kuumia.
Ilmastonmuutos voi tehdä kesähelteistä tukalan kuumia.
Kuva: Jussi Pohjavirta

Ilmastonmuutoksen myötä yleistyvät helteiset kesät voivat aiheuttaa vuosittain lähes 400 ihmisen kuoleman. Yksi syy tälle on korkeaksi kohoavat sisälämpötilat. Asumisterveysasetusten mukaan kotien lämpötila ei saisi ylittää 32 astetta.

– Jo nykyisinä hellekesinä sisälämpötilat nousevat uusissa rakennuksissa epämukavan ja jopa vaarallisen korkeiksi, Aalto-yliopiston LVI-tekniikan professori Risto Kosonen toteaa tiedotteessa.

Suomen akatemian rahoittamassa tutkimushankkeessa pyritään etsimään ratkaisuja asuntojen jäähdyttämiseen. Päiväsaikaan helppoja ja edullisia keinoja ovat esimerkiksi tuulettimet ja puhallintakit.

– Öisin koneellinen jäähdytys on oikeastaan ainoa ratkaisu, jolla huonelämpötilaa pystytään hallitsemaan, Kosonen kertoo.

Kosonen uskoo lämpöviihtyvyyden merkityksen lisääntyvän tulevaisuudessa, kun ilmasto lämpenee ja hellejaksot yleistyvät. Lämpenevä ilmasto otetaan huomioon jo asuntojen suunnitteluvaiheessa.