Uskonyhteisöt: An­ka­ras­ta us­kon­yh­tei­sös­tä nuorena eronnut ou­lu­lais­läh­töi­nen nainen muis­tut­taa hen­gel­li­sen vä­ki­val­lan olevan rikos

Kolumni: Kuka keksi laittaa kä­ve­ly­ka­dun pät­käl­le nop­pa­ki­viä? – Ou­lus­sa kyn­ne­tään epä­ta­sai­sia nop­pa­ki­vi­ka­tu­ja vielä pitkään

Luitko jo tämän: Hai­luo­toon suun­ni­tel­ta­vat sillat ja pen­ger­tie ovat to­teu­tu­mas­sa ilman min­kään­lais­ta va­lais­tus­ta

Hel­sin­gin poliisi otti Elo­ka­pi­nan mie­len­osoi­tuk­ses­ta kiinni yli 140 ih­mis­tä, Man­ner­hei­min­tien lii­ken­ne pa­lau­tu­nut nor­maa­lik­si

Mannerheimintielle kerääntyi illansuussa satoja ihmisiä. Mielenosoittajia kannettiin ja saatettiin paikalla oleviin busseihin.

Helsinki
Poliisi aloitti mielenosoittajien kiinniotot Mannerheimintiellä – näin Elokapina-aktivisti kannettiin poliisien linja-autoon
Video: MTV

Poliisi kertoo ottaneensa Elokapinan mielenosoituksesta Helsingin Mannerheimintiellä kiinni yhteensä 141 ihmistä, jotka eivät noudattaneet poliisin poistumiskäskyä. Kiinniotot sujuivat poliisin mukaan rauhallisesti.

Mielenosoittajat katkaisivat liikenteen Eduskuntatalon edessä Mannerheimintiellä iltakuudelta. Mannerheimintien liikenne palautui normaaliksi kello 21.30:n jälkeen.

Poliisin mukaan Elokapina ei suostunut neuvottelemaan siirtymisestä poliisin kanssa. Poliisi kertoo päättäneensä mielenosoituksen olennaisesti lainvastaisena.

Mielenosoittajia kannettiin ja saatettiin paikalla olevaan bussiin, kertoi paikalla ollut STT:n toimittaja. Monet menivät bussiin omin jaloin.

Tunnelma kiinniottojen alkaessa oli rauhallinen. Mielenosoittajat lauloivat ja huusivat iskulauseita, joissa muun muassa vaadittiin ilmastohätätilaa ja ilmastotekoja.

Poliisi käski aiemmin useaan otteeseen väkijoukkoa hajaantumaan ja poistumaan ajoradalta. Toimittajan arvion mukaan paikalla on ollut satoja ihmisiä.

Mielenilmaus Mannerheimintiellä alkoi kuuden aikaan illalla. Liikenne tieosuudella oli poikki.

– Poliisi on aloittanut poistumiskäskyjen antamisen. Mikäli käskyjä ei noudateta, syyllistyvät henkilöt niskoitteluun poliisia vastaan, kertoi Helsingin poliisi Twitterissä kuuden jälkeen.

Kymmenen päivän mielenilmaus

Elokapina on ilmoittanut Syyskapinaksi nimetyn mielenilmauksensa kestävän kymmenen päivää. Mielenosoituksessa vaaditaan hallitusta julistamaan ilmasto- ja ympäristöhätätila ja nopeuttamaan ilmastotoimiaan.

Ennen mielenosoituksen alkua komisario Jarmo Heinonen kommentoi STT:lle poliisin toimivan tilanteen ja mielenosoittajien käyttäytymisen mukaan.

– Kyllähän tietysti Elokapina on itse jo etukäteen kertonut, että he aina palaavat tänne, joka osaltaan puoltaisi ratkaisua säilöönotosta jo heti ensimmäisten noudattamatta jätettyjen käskyjen jälkeen, Heinonen sanoi.

Ilmoittautuneita yli tuhat

Helsingin poliisi on jo aiemmin kehottanut Elokapinaa vaihtamaan mielenosoituksen tapahtumapaikan Mannerheimintieltä Kansalaistorille. Elokapina ei ole suostunut paikan vaihtoon.

Elokapinan mukaan mielenosoittajat ovat sopineet Helsingin pelastustoimen kanssa yhden ajokaistan jättämisestä vapaaksi hälytysajoneuvoille.

Jos poliisi antaa ryhmälle poistumiskäskyn, osa mielenosoittajista on valmiita kansalaistottelemattomuuteen, Elokapinan mediayhteyshenkilö kertoi aiemmin STT:lle.

Kymmenen päivää kestävään mielenosoitukseen on ilmoittautunut Elokapinan mukaan yhteensä yli 1 000 ihmistä. Päiväkohtaisia osallistujia on muutamia satoja.

Poliisi on aiemmin arvioinut, että mielenosoitus aiheuttaisi merkittävää ja pitkäaikaista liikennehaittaa toteutuessaan ilmoitetun kaltaisena.

Elokapina puolestaan katsoo, että mielenilmauksesta aiheutuva häiriö on oikeasuhtainen suhteessa ilmastokriisin vakavuuteen.

Pieni vastamielenosoitus

Helsingin poliisin ylikomisario Heikki Porola kertoi STT:lle aiemmin, että poliisi varautuu Elokapinan mielenosoitukseen kuten muihinkin mielenosoituksiin.

– Ei tiedetä ennen kuin ilta koittaa, että tuleeko edes ketään paikalle. Poliisi menee paikalle katsomaan, minkälainen joukko sinne on tulossa, jos on tulossa, ja pyritään varmistamaan, että kaikki tapahtuu lain säännösten mukaisesti, Porola sanoi.

Porolan mukaan kokoontumislaki ei suojaa "lainvastaista toimintaa, joka aiheuttaa kohtuuttomia seuraamuksia liikenteelle".

– Sitten käydään neuvonpitoa siitä, että miten siitä saataisi laillinen, jos he haluavat kokoontumislain säännöksien suojaa, Porola kertoo.

Elokapinasta kerrottiin STT:lle, että ryhmä jäänee osoittamaan mieltä loppuajaksi Eduskuntatalon eteen, jos poliisi antaa poistumiskäskyn Mannerheimintieltä heti tänään. Elokapina kertoi neuvottelevansa mielenosoituksen aikana poliisin kanssa paikan päällä.

Poliisi on saanut ilmoituksen myös yhdestä vastamielenosoituksesta samalla alueella. STT:n paikalla olevan toimittajan arvion mukaan paikalla on noin kymmenkunta vastamielenosoittajaa Musiikkitalon läheisyydessä.

Porola myöntää, että vaarana voi myös olla tilanteen eskaloituminen.

– Ainahan se vaara on tietysti olemassa. Ihmiset eivät välttämättä tykkää siitä, että laittomasti katkaistaan kulkuväyliä.

Ryhmä katkaissut liikenteen Helsingissä aiemminkin

Porolan mukaan Elokapinalla oli myös maanantaina Helsingissä mielenosoitus, jolloin poliisin neuvoja ja ohjeita noudatettiin.

Elokapina osoitti mieltä Helsingissä myös 2. syyskuuta, jolloin se katkaisi liikenteen Valtioneuvoston linnan edessä Snellmaninkadulla. Poliisi otti tuolloin kiinni 17 mielenosoittajaa.

Viimeksi ryhmä katkaisi liikenteen Mannerheimintiellä kesäkuussa, jolloin poliisi teki yli sata kiinniottoa poistumiskäskyn jälkeen.

Elokapina nousi Suomessa laajasti otsikoihin, kun se sulki vuosi sitten Kaisaniemenkadun liikenteeltä. Poliisi käytti tuolloin mielenosoittajiin pippurisumutetta, koska sen mukaan muut keinot eivät auttaneet mielenilmauksen hajottamiseen.

Elokapina on osa kansainvälistä Extinction Rebellion -ympäristöliikettä.

Päivitetty kello 21.25: Päivitetty kauttaaltaan, lisätty mm. kiinniotettujen määrä. Päivitetty kello 22.33: Lisätty päivitetty kiinniotettujen määrä ja tieto, että liikenne on palautunut normaaliksi.