Koronatilanne: Epi­de­mia pa­hen­tu­nut sel­väs­ti Oulussa

Hel­po­tus­ta ener­gia­roh­mui­luun? Nokian Oulun teh­taal­la ke­hi­tet­tiin nes­te­jääh­dyt­tei­nen 5G-tu­kia­se­ma – Elisan mukaan maail­mas­sa ei ole en­nes­tään käy­tös­sä vas­taa­vaa

Elisa tiedottaa, että se on ottanut käyttöön maailman ensimmäisen nestejäähdytteisen 5G-tukiaseman.

Nestejäähdytteinen tukiasema on kehitetty Nokian Oulun tehtaalla. Arkistokuva.
Nestejäähdytteinen tukiasema on kehitetty Nokian Oulun tehtaalla. Arkistokuva.
Kuva: Pekka Peura

Elisa tiedottaa, että se on ottanut käyttöön maailman ensimmäisen nestejäähdytteisen 5G-tukiaseman. Kyseessä on Nokian kehittämä teknologia, jossa tukiaseman tuottama hukkalämpö voidaan ohjata esimerkiksi kiinteistön käyttöveden lämmittämiseen.

Tiedotteessaan Elisa kertoo, että nestejäähdytteisyyden avulla tukiaseman energiankulutusta voidaan vähentää parhaimmillaan 30 prosenttia ja hiilidioksidipäästöjä 80 prosenttia.

5G-tukiasemista on pelätty tulevan varsinaisia energiarohmuja, joten tässä mielessä nestejäähdytteinen tukiasema tuo hieman helpotusta.

Kaupalliseen käyttöön soveltuvan nestejäähdytteisen 5G-tukiaseman kehittäminen on ollut tärkeä yhteinen projekti Elisalle ja Nokialle.

– Olemme jo useamman vuoden ajan tutkineet ja kehittäneet erilaisia tapoja vähentää verkkomme hiilidioksidipäästöjä sekä energiankulutusta, Elisan Tuotanto-yksikön johtaja Sami Komulainen sanoo tiedotteessa.

Nestejäähdytteinen tukiasema vaatii sisätilan, jotta sen hukkalämpö voidaan ohjata hyötykäyttöön. Elisa arvioi, että nestejäähdytteiset tukiasemat voivat hyödyttää taloyhtiöitä ja kiinteistönomistajia.

– Tukiasemien käyttämästä sähköstä jopa 90 prosenttia muuttuu hukkalämmöksi, joka voidaan nyt ohjata esimerkiksi rakennuksen käyttöveden lämmittämiseen. Tämä tuo merkittäviä kustannussäästöjä kiinteistöjen omistajille, Komulainen vakuuttaa.

Nestejäähdytteinen 5G-tukiasema on suunniteltu ja rakennettu Nokian Oulun tehtaalla.

Elisan tavoitteena on olla hiilineutraali vuoden 2020 lopussa.