Puheenaihe: Onko pyö­rä­var­kauk­sia mah­dol­lis­ta estää?

Vanhat kuvat: Ve­den­pai­su­mus ali­ku­lus­sa ja muita Oulun tulvia

Video: Bussi ajoi tör­keäs­ti päin pu­nai­sia Kai­jon­har­jus­sa

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Heli Similä otti Poh­jois-Poh­jan­maan Mart­to­jen oh­jak­set – "Mart­tai­lu kuuluu kai­kil­le"

Oulu
Heli Similä siirtyi Pohjois-Pohjanmaan Marttoihin Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Marttoista.
Heli Similä siirtyi Pohjois-Pohjanmaan Marttoihin Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Marttoista.
Kuva: Pekka Kallasaari

– Marttailu kuuluu aivan kaikille, painottaa kempeleläinen Heli Similä, 35.

Similä aloitti viime viikon maanantaina Pohjois-Pohjanmaan Marttojen uutena toiminnanjohtajana ja sanoo marttatoiminnan kynnyksen madaltamisen olevan yksi hänen uuden pestinsä tärkeimmistä tehtävistä. Similä toivoisi erityisesti nuorten löytävän mukaan mattatoimintaan nykyistä enemmän.

– Tosi helposti kuvitellaan, että marttatoiminta on tarkoitettu vain eläkeläisnaisille. Tämä ei pidä alkuunkaan paikkansa. Teemme ja edistämme Martoissa sellaisia asioita, jotka liittyvät aivan kaikkien tavalliseen arkeen, ikään ja sukupuoleen katsomatta.

Marttakipinä mummolta

Heli Similä otti itse ensikosketuksensa Marttoihin viisi vuotta sitten. Restonomiksi matkailu- ja ravitsemusalalta valmistunut kolmekymppinen työllistyi Keski- ja Etelä-Pohjanmaan Marttoihin ensin kotitalousneuvojaksi ja sitten Seniorin Eväät -hankkeen projektipäälliköksi.

– Olen saanut jo lapsuudessani jonkinlaisen kipinän marttatoimintaan oman mummoni kautta. Myös järjestötoiminnan monipuolisuus ja joustavuus toimi kimmokkeena hakea töihin Marttoihin.

Uuteen tehtävään Pohjois-Pohjanmaalle siirtymiseen myötävaikutti Similän perheen muutto Kempeleeseen keväällä 2020.

– Tulimme mieheni työn perässä ja olemme viihtyneet hyvin. Koronatilanne on hieman hidastanut Oulun seutuun ja sen mahdollisuuksiin tutustumista sekä verkostoitumista, mutta uskon uuden työni näitä vauhdittavan. Olen erittäin innoissani tulevasta.

Marttojen teemat pinnalla

Heli Similä kertoo Martoissa alkaneen vuoden teeman olevan kohtaaminen ja yhdenvertainen arki.

Pohjois-Pohjanmaan Marttojen vuoden 2022 kalenteri on pullollaan niin kaikille avoimia kuin tietyille kohderyhmille suunnattuja kursseja, tapahtumia ja neuvontaa. Teemoja ovat ravitsemus, luonnontuotteet, asuminen ja kohtuullinen kulutus sekä varautuminen.

– Nyt, kun koronan vuoksi vietetään kotona paljon aikaa, nämä teemat ovat todella pinnalla, Similä huomauttaa.

Uutuutena Pohjois-Pohjanmaan Martat on mukana toteuttamassa lasten iltapäiväkerhotoimintaa Oulun kaupungin yhteistyökumppanina valtakunnallisen harrastamisen Suomi-mallin tiimoilta.

Oulussa hanke kantaa nimeä Harrastamisen Aarrearkku. Kerhoja toteutetaan Kaakkurin, Metsokankaan, Oulunlahden ja Sarasuon kouluissa alakoululaisille kerran viikossa.

Martan vinkki ruuhkavuosiin

Heli Similä tähdentää, että marttatoimintaan osallistuakseen ei tarvitse olla kokkikolmonen, käsityövirtuoosi, viherpeukalo tai kodinhengetär.

– Mitään ei tarvitse valmiiksi osata. Marttatoiminnan ideana on yhdessä tekeminen ja oppiminen.

– Tunnustettakoon, että minäkään en selviä villasukan kantapään neulomisesta ilman apua ja puutarhahommatkin sujuvat vain välttävästi, hän toteaa.

Similän oma vahvuusalue löytyy keittiöstä.

– En ole mikään gourmetkokki, mutta saan lapsiperheen arkisen ruokahuollon toimimaan hyvin, 5- ja 7-vuotiaiden lasten äiti kertoo.

Hän suosittelee hektisiä ruuhkavuosia eläville lapsiperheille 6–8 viikon kiertävää ruokalistaa, joka pitää sisällään myös kauppalistat.

– Käyn kaupassa kerran viikossa ja valmistan yhdellä kertaa useamman päivän ruuat. Tällä tavalla säästyy jatkuvalta ”mitä tänään syötäisiin” -stressiltä, yhtenään hellan edessä hääräämiseltä ja turhilta kauppareissuilta, Similä vinkkaa.

Heli Similä

Aloitti Pohjois-Pohjanmaan Marttojen toiminnanjohtajana tammikuussa 2022.

Koulutukseltaan matkailu- ja ravitsemusalan restonomi. Suorittaa parhaillaan työnsä ohella ylempää amk-restonomitutkintoa.

Syntynyt vuonna 1986 Kokkolassa.

Asuu Kempeleessä.

Perheeseen kuuluu puoliso, kaksi lasta sekä kissa ja koira.

Harrastaa koiran kanssa luonnossa liikkumista sekä ratsastusta.