Hei­nä­pään val­koi­sen linnan yksiöön kuuluu asun­to­koh­tai­nen pi­ha-alue te­ras­sei­neen

Ensimmäisen kerroksen erikoisuuksista parhaiten asunnoksi sopii sisäpihalle avautuva 36-neliöinen yksiö, johon kuuluu myös asuntokohtainen piha-alue terasseineen.

-

Asunto Oy Oulun Puistokallio. YIT. Suunnittelu Arkkitehtuuritoimisto Juha Paldanius Oy. Asunto 8, 1h+kt+parvi, 36m2. Mh. 62 460€ (vh. 208 200€).

Aina korjaaminen ei yksinkertaisesti kannata. Tähän lopputulokseen päätyi muuan oululainen taloyhtiö jokunen vuosi sitten ja myi kerrostalon rakennusliikkeelle purettavaksi.

Tontin rakennusoikeutta huimasti kasvattaneen asemakaavamuutoksen jälkeen ollaan vihdoin siinä vaiheessa, että resuisen 1970-luvun kolmikerroksisen pesubetonitalon raunioille päästään rakentamaan uutta.

Heinäpään suunnalla kyse on jo melkein trendistä, sillä siellä on viime vuosina pyritty hävittämään kartalta juuri 1970-luvun edustajia. Eikä kristallipalloa tarvitse arvatakseen, että sama tullee jatkumaan myös tulevaisuudessa.

Uuden kohteen arkkitehtuuri on onnistunutta. Sisäpihalle päin kerrostalon fasadi parvekkeineen on toki varsin perinteisen oloinen, mutta kadulta katsottuna valkoinen talo erottuu hyvinkin edukseen tavanomaisen tasapaksusta laatikkoarkkitehtuurista: julkisivut on massoiteltu siten, että kuusikerroksiseksi talon ilme on kevyt.

Lokakuussa 2021 valmistuva yhtiö käsittää 95 asuntoa, joiden koko vaihtelee 26 ja 87 neliön välillä.

Maantasokerroksessa Kirkkokadun ja Puistokadun kulmaan tulee kolme liiketilaa.

Niiden lisäksi tähän ensimmäiseen, huonekorkeudeltaan muita hulppeampaan kerrokseen rakennetaan niin kadun kuin pihankin puolelle yhteensä yhdeksän korkealla parvella varustettua loft-henkistä yksiötä ja kaksiota, joissa jokaisessa on oma sisäänkäynti.

Puistokadulle avautuvien, varustelutasoltaan vaatimattomien maantasoyksiöiden osalta jää mietityttämään kuinka mukava sellaisessa olisi asua, mutta onneksi niistä lienee sovellettavissa toimitilaa esimerkiksi pienyrittäjille.

-

Ylemmissä kerroksissa on tavallisia kerrostaloasuntoja, mutta ensimmäisen kerroksen erikoisuuksista parhaiten asunnoksi sopii sisäpihalle avautuva 36-neliöinen yksiö, johon kuuluu myös asuntokohtainen piha-alue terasseineen.

Varsinaista tuulikaappia asunnossa ei ole, mutta toisin kuin muissa pihan puolen lofteissa, eteinen on sentään jollain tasolla oma tilansa eikä sisälle tulla aivan suoraan olohuoneeseen.

Pienistä neliöistä huolimatta asunto on väljä. Nukkumaparvi sijoittuu keittiön ja kylpyhuoneen yläpuolelle muun asunnon jäädessä puolentoista kerroksen korkuiseksi tilaksi, joka lisää avaruuden tuntua, mutta toisaalta myös kaikua.

Säilytystilaa ei eteisen naulakkokalusteen ja siivouskomeron ohella ole lainkaan. Sitä toki pystyy innovatiivisesti rakentamaan parvelle johtavien portaiden alle ja miksei parvellekin, mutta parvella säilytystila on kyllä todella hankalasti saavutettavissa.

Hyvästä ilmansuunnasta huolimatta asuntoa tuskin voi kuitenkaan kehua valoisaksi, sillä ikkunapinta-ala jää auttamatta vähäiseksi.

Kyse voi olla näkösuojateknisistä asioista, mutta siitäkin huolimatta asuntoon toivoisi hieman suurempaa valoaukkoa. Nykyaikaiset kaihdinratkaisut ovat niin monipuolisia, että niiden avulla on helppo rakentaa tarvittava yksityisyydensuoja, mutta luonnonvaloa ei korvaa mikään.