Energia: Kau­ko­läm­pö kal­lis­tuu Oulussa ensi vuonna

Polttopuut: Polt­to­puun ostajia on Poh­jois-Poh­jan­maal­la nyt jonossa al­ku­tal­veen asti

Hei­nä­kuun lu­ki­ja­ku­vas­sa tuli syttyi Tur­kan­saa­ren ter­va­hau­taan – van­ho­jen aikojen kan­sal­lis­ro­man­tiik­kaa

Oululaisen Marko Kerolan ottama kuva tervahaudan poltosta Turkansaaressa valittiin Kalevan heinäkuun lukijakuvaksi.

Tuli on juuri sytytetty tervahautaan Oulun Turkansaaressa heinäkuun lukijakuvassa. Tervahautaa poltetaan monta vuorokautta, ennen kuin se antaa tervaa.
Tuli on juuri sytytetty tervahautaan Oulun Turkansaaressa heinäkuun lukijakuvassa. Tervahautaa poltetaan monta vuorokautta, ennen kuin se antaa tervaa.
Kuva: Marko Kerola

Oululaisen Marko Kerolan ottama kuva tervahaudan poltosta Turkansaaren ulkomuseossa valittiin Kalevan heinäkuun lukijakuvaksi. Kuvassa on vanhojen aikojen kansallisromanttista tunnelmaa.

Kerola kertoo käyneensä useasti Turkansaaressa niin, että tervahauta oli jo ehditty polttaa. Tänä kesänä hän meni varta vasten paikalle sytytyspäivänä kameran kanssa.

– Tervahaudan polttaminen on mielenkiintoinen juttu, se on vanhaa perinnettä. Paikalla olleen tervamestarinkin kanssa tuli juteltua. Liekit ensin sytytettiin tervahautaan ja sitten niitä sammuteltiin, jotta tuli jäisi kytemään.

Tervahaudan sytytystä oli katsomassa kymmenittäin ihmisiä.

Kuvaamista taka-alalla

Kerola sanoo pitävänsä dokumentaarisesta kuvauksesta, jossa kuvaaja itse ei puutu tilanteeseen.

– Haluan olla taka-alalla kuvaamassa. Tietysti etsin kuvakulmat.

Kerola on harrastanut kuvausta aktiivisesti yli kymmenen vuotta omaksi ilokseen.

Kesän aikana hän on ottanut kuvia muun muassa Oulun Linnansaaren edustalla sijaitsevan vesiurheilukeskuksen toiminnasta.

Kuukauden kuvan valitsi Kalevan seitsenhenkinen raati.

Kuukauden kuvan ottajalle maksetaan 132,22 euron palkkio. Luku tulee Kalevan lukijanumeroksi 13222, johon voi lähettää kuvia ja vinkkejä.

Heinäkuussa lukijat lähettivät Kalevaan noin 1 300 valokuvaa.