Mainos

Heidi Hannus Ou­lai­sis­ta to­dis­taa, miten pie­nel­tä ja syr­jäi­sel­tä maa­lais­pi­hal­ta voi si­suk­kaal­la työllä pon­nis­taa suun­nit­te­li­jak­si kan­sain­vä­li­siin pro­jek­tei­hin

Piha- ja maisemasuunnittelija Heidi Hannus Oulaisista on saanut tänä vuonna valtakunnallisen yksin­yrittäjäpalkinnon. Menestynyt työskentely pihasuunnittelun saralla on ollut mahdollista pieneltä paikkakunnalta käsin.

Heidi Hannus sanoo, että yrittäjyys on jatkuvaa markkinoiden haistelua. Jos aikoo menestyä, pitää toimia muita ennen.
Heidi Hannus sanoo, että yrittäjyys on jatkuvaa markkinoiden haistelua. Jos aikoo menestyä, pitää toimia muita ennen.
Kuva: Anna Tilvis

Heidi Hannukselle yrittäjäpalkinto merkitsee enemmän kuin hänen saamansa suunnittelupalkinnot. Pienenä harmituksena on, että palkitut on aiemmin kutsuttu Linnanjuhliin, mutta tänä vuonna niitä ei järjestetty.

”Se on palkinto ihan älyttömästä määrästä työtä. Unelmat ovat kehittyneet sitä mukaa, kun tietotaito ja toiminta-alue ovat laajentuneet.”

Hannus aloitti työt 18-vuotiaana pihasuunnittelukurssin kautta syrjäisellä maaseudulla. Tahtotila ja usko omaan osaamiseen ovat olleet mukana alusta lähtien

”Ala oli niin tuntematon täällä. Jouduin itse etsimään asiakkaat ja samalla opettelin alaa. On ollut pitkä tie pienestä maalaispihasta kansainvälisille markkinoille. Mukaan on mahtunut niin monta ongelmaa ja ongelmanratkaisua”, hän miettii.

Hannus sanoo, että yrittäjyyteen kuuluu valtavan paljon päätöksiä ja ratkaisuja.

”Se on jatkuvaa markkinoiden haistelua. Pitää toimia ennen kuin muut, jos aikoo menestyä.”

Puutarhakilpailut veivät mukanaan

Hannuksella on alusta lähtien ollut vahva tuki ja kannustus kotoa. Vanhemmilla on ollut maatila ja tilitoimisto.

”Olen oppinut jo pienenä taloudenhallinnan, kun piti auttaa yrityksessä.”

Markkina-alueena on jo vuosia ollut koko Suomi ja Hannus tekee suunnittelua myös ulkomaille.

Kansainvälisyys lisääntyi Suomen Yrittäjäopiston kurssiin liittyneen ulkomaan yrittäjävaihdon kautta. Hannus pääsi tutustumaan saksalaiseen maisema-arkkitehtitoimistoon ja sen työtapoihin.

Hän innostui ja hakeutui itse sosiaalisen median kautta kontakteihin ulkomaalaisten kollegoiden kanssa. Muiden työtapojen näkeminen ja ideoiden vaihto on ollut antoisaa.

Venäjällä ollessa kollegat kutsuivat hänet kilpailuihin tekemään show-puutarhaa. Hannus on osallistunut Moskovassa kahteen kaupunkipuutarhakilpailuun ja päässyt molemmissa palkintosijoille.

"On ollut pitkä tie pienestä maalaispihasta kansainvälisille markkinoille.”
Heidi Hannus

”Aluksi sanoin ei ja mietin asiaa vuoden, mutta sitten lähdin mukaan. Kilpailu on valtava ponnistus, mutta antaa niin paljon.”

Hannus on oppinut, että yksinyrittäjän ei tarvitse tehdä kaikkea yksin. Hänellä on assistentti, joka tekee itsenäisenä yrittäjänä osan projekteihin liittyvistä töistä.

”Yrittäjä tarvitsee myös kannustusta ja sitä, että hänen visioihinsa luotetaan. Ei ole itseltä pois, jos tuet ja kannustat toista yrittäjää.”

Uusimman tiedon tasalla

Asiat ovat seuranneet toisiaan luontevasti. Viimeisimpänä mukaan on tullut puutarhataiteen suunnittelu ja jälleenmyynti yhteistyössä maisema-arkkitehdin kanssa.

Ainutlaatuinen Designer on the road -palvelu on toiminut menestyksekkäästi jo vuosia.

”Kun lähden reissuun, ilmoitan Facebookissa oman matkareitin ja asiakkaat voivat sen mukaan varata käynnin. Piirrän suunnitelman paikan päällä ja he saavat sen heti.”

Maisemasuunnittelu on pinnalla oleva ala, joka kehittyy valtavaa vauhtia. Suunnitteluun liittyvät vaatimukset kasvavat koko ajan.

”Jotta pysyy alan uusimman tiedon tasalla, on pakko kouluttautua jatkuvasti. Ajankohtaisia asioita ovat luonnonsuojelun, ilmaston muutoksen ja kestävä kehityksen huomioiminen”, Hannus kertoo.

Hänen mukaan yksinyrittäjyyteen liittyy paljon vastuuta.

”Se ei ole pelkästään taloudellista vastuuta, organisoimista ja aikatauluttamista. Se on myös sitä, että pitää osata asioita ja hallita ne. On oltava myös jatkuvasti työkykyinen ja hyvinvoiva. Sairasteluun ei ole oikein varaa.”


Villa Garden
 • Perustettu vuonna 2002. Toimialana piha- ja maisemasuunnittelu, Oulainen. 
 • Erilaisia ammatillisia koulutuksia sekä pihasuunnittelun että yrittäjyyden alalla.
 • Opiskelee työn ohessa rakennetun ympäristön hortonomin tutkintoa Hämeen ammattikorkeakoulussa Lepaalla. 
 • Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien hallituksen jäsen.
 • Suomen Yrittäjien valtuuston varajäsen. 

Merkittäviä töitä:

 • Yksityispiha: Iin jokipuutarha ja sen yksityinen taidepuisto. 
 • Esteetön luksusrinnepiha, Espoo.

Palkinnot:

 • Valtakunnallinen yksinyrittäjä-palkinto v. 2020.
 • Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien vuoden yksinyrittäjäpalkinto v. 2019.
 • Flower Jam, näyttelypuutarhakilpailu, Moskova, 2019, hopeaa. Moskovan kaupunkilaiset valitsivat parhaaksi puutarhaksi. 
 • Gardens and people, näyttelypuutarhakilpailu, Moskova, 2019, pronssia.
 • Flower Jam, kaupunkipuutarhakilpailu, Moskova, v. 2021, mukana finaalissa. Puutarha jää pysyväksi. Parityö assistentin kanssa.
 • Riviera, Ranska, huhtikuu 2021. Kolmen hengen ammattilaisryhmä, joka on mukana finaalissa.