Esiselvitys: Po­lii­sin mukaan Oulun kau­pun­gin­joh­toa ei epäillä vir­ka­ri­kok­sis­ta

Kärpät: NHL-asian­tun­ti­ja Kärp­pien yl­lä­tys­han­kin­nas­ta: ”Hy­vä­kun­toi­nen Nick Ritchie on yli­voi­mai­nen pelaaja Suomen lii­gaan”

Ukrainan pakolaiset: Marian syn­ny­tys alkoi samana iltana kun tieto Oulun pak­ko­läh­dös­tä tuli

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Kolumni
Tilaajille

He­ge­mo­ni­sel­la ajat­te­lul­la on pitkät varjot

Hegemonian ajalta periytyvä kyvyttömyys analyysiin on estänyt huomaamasta, mihin Venäjä on Putinin kaudella kehittynyt.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan järkytti suomalaisia. Monet poliitikkomme kertoivat yllättyneensä täysin. Miksi hyökkäys, looginen jatkumo Putinin toiminnassa, oli yllätys? Syitä voidaan ryhtyä etsimään vuosien takaa.

Sodanjälkeisinä vuosikymmeninä suomalaisten ajattelua muokattiin hyvin voimakkaasti neuvostomyönteisiksi. Toiminnan tukipilarina oli YYA-sopimus. Se oli Suomen ja Neuvostoliiton välinen sopimus, mutta se ohjasi suhteitamme myös muihin maihin. Se ohjasi koko sisäpolitiikkaamme, taloutta, kulttuuria, koulutusta, tiedonvälitystä, julkista keskustelua.

YYA-sopimuksen perustalta voitiin jakaa ihmiset hyviin ja pahoihin. Suomettuneessa Suomessa ei pahoilla ollut menestysmahdollisuuksia. Vähitellen sopimukseen perustuvasta toiminnasta tuli hegemoninen ajattelutapa, joka muokkasi arkipäivän ajattelua ja jonka perusteella kansalaisten tuli tulkita maailmaa.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.