Mainos

Hau­taus­alan am­mat­ti­lai­nen toivoo omais­ten py­säh­ty­vän het­kek­si miet­ti­mään vai­na­jan toi­vet­ta

Hautaustoimisto on omaisten tukena suruprosessissa.

Omaiset kohdataan Arvo Kovan hautaustoimistoissa asiantuntevasti ymmärtäen ja palvellen.
Omaiset kohdataan Arvo Kovan hautaustoimistoissa asiantuntevasti ymmärtäen ja palvellen.

Kun hautausalan ammattilaisen kanssa puhuu kuolemasta, keskustelu on rauhallista ja kunnioittavaa. Sanat ja sanavalinnat asettuvat kohdilleen. Asioista puhutaan niiden oikeilla nimillä – suoraan, mutta kauniisti.

Niin omaiset kohdataan, ymmärtäen ja palvellen. Oulun Hautaustoimistoa johtavan Risto Kovan mukaan jokaiselle läheisen menettäneelle tilanne on aina yksilöllinen ja hyvin henkilökohtainen.

Kukin meistä kohtaa kuoleman vähintään kerran. Usein kuitenkin lähtö jonkun läheisen kohdalla tulee ensin. Hautaustoimistossa on sallittua näyttää tunteensa.

”Hautaan saattaminen ja vainajan muistelu yhdessä perheen ja ystävien kesken on iso ja tärkeä osa suruprosessia. Järjestelyjä vaativassa vaiheessa asia on vielä tuore ja tunteet voivat olla hyvinkin pinnassa”, Kova tietää.

Jokainen käsittelee läheisen menettämisen omalla tavallaan. Hautaustoimiston hoidettavaksi annetaan enemmän asioita kuin aiemmin. Omaiset ovat Kovan mukaan enää harvoin mukana esimerkiksi vainajan kuljetuksessa tai pukemisessa.

”Me olemme olemassa juuri sitä varten. Kuljemme surukotien mukana viimeisen matkan ja kevennämme taakkaa silloin, kun suru tuntuu ylivoimaiselta kantaa”, Risto Kova sanoo.

Kukilla osoitetaan kunnioitusta

Välittäminen näytetään monin eri tavoin pienillä, hienovaraisilla valinnoilla. Kukat, arkku ja uurna sekä arkkuun puettavat vaatteet mietitään usein poislähteneen elämän kautta, ajatellaan sitä, mikä olisi vainajan näköistä, mitä hän itse olisi halunnut.

Vaikka hautaustoimiston valikoimassa on arkkuvaatteita, moni valitsee omat vaatteet.

”Se on lempeä ja lämmin osa prosessia. Pukua ei tarvitse pukea ihmiselle, joka ei tykännyt pukua käyttää tai mustaa laittaa sellaiselle, joka ei mustasta pitänyt.”

Monet hautajaisiin liittyvät perinteet ovat saaneet väistyä kaupungistumisen tieltä. Tilaisuudet ovat pienempiä kuin ennen, kun kuolinilmoituksissa ei avointa kutsua kaikille vainajan tunteville sureville anneta, eikä hautaa enää peitetä saattoväen toimesta niin kuin aiemmin.

”Seuraavien sukupolvien ikääntyessä hautajaisjärjestelyissä tullaan varmasti yhä useammin tekemään hyvinkin persoonallisia valintoja”, Kova pohtii.

Arvo Kova Oy:lla on oma sidontapalvelu, jossa surukukat toteutetaan tilaajan toiveen mukaisesti.
Arvo Kova Oy:lla on oma sidontapalvelu, jossa surukukat toteutetaan tilaajan toiveen mukaisesti.

Vaihtoehtoja ja tehtäviä päätöksiä on kuoleman kohdatessa paljon. Hautaustoimistossa kokeneet työntekijät tuntevat prosessin ja tietävät mitä pitää ottaa huomioon ja missä järjestyksessä.

Arvo Kovan asiakkaiden kanssa kaikki käydään kohta kohdalta läpi ja valinnoissa tuetaan tarpeen mukaan. Omaisille annetaan muistilista helpottamaan asioiden hoitamista.

Kukat ovat yksi aikojen läpi säilyneistä perinteistä. Kukkalaitteilla osoitetaan kunnioitusta vainajaa kohtaan. Arvo Kova Oy:llä on oma sidontapalvelu, jossa surukukat toteutetaan tilaajan toiveen mukaisesti.

Arkkukoriste ja muistotilaisuuskukat ovat ne, jotka omaiset valitsevat järjestelyitä tehdessään hautaustavasta riippumatta. Kukkien osalta noudatetaan Risto Kovan mukaan hyvin perinteisiä väriyhdistelmiä, ellei vainajalla ole ollut tiettyä lempikukkaa tai lempiväriä, jotka olisivat omaisten tiedossa.

”Kukkalaite tai hautakimppu tekstattuine nauhoineen on myös saattoväelle kaunis ja arvokas tapa muistaa edesmennyttä.”

Näin minä tahdon

Yhä useampi meistä tekee tahdonilmaisun ja laatii valmiiksi asiakirjan, jossa kertoo, miten toivoo hautajaisensa järjestettävän.

Tahdonilmaisu toimii ohjeena omaisille ja hautaustoimistolle sitten, kun hautajaisten järjestäminen on ajankohtaista. Se helpottaa surevien omaisten päätöksentekoa.

Hautaustavan ja -paikan ohella erityisesti muistotilaisuus ja musiikki halutaan ohjeistaa etukäteen.

Vaikka siunaus ja saattomatka saattaa olla surullinen ja haikea, joskus jopa ylivoimaiseltakin tuntuva ponnistus, on muistotilaisuus usein vapauttava kokemus. Muistotilaisuudessa läheistä muistetaan ilolla, sitä moni tahdonilmaisun tekevistä erityisesti toivoo.

Toiveiden kirjaus on kokeneellekin hautaustoimistoyrittäjälle koskettava hetki ja jää mieleen, varsinkin, jos se tehdään sairaalavuoteen ääreen kutsuttuna läheisten läsnä ollessa.

”Naurua, lämpöä, hyvien hetkien jakamista ja mahdollisesti yhteisille muistoille skoolaamista, ne toiveet toistuvat useimmin. Mikä olisikaan parempi tapa kunnioittaa elettyä elämää”, Kova summaa.

-
Yhteystiedot:

Arvo Kova Oy

08 311 2158 (24 h)

oulunhautaustoimisto@arvokovaoy.fi

www.arvokovaoy.fi

Facebook  & Instagram


OULUN HAUTAUSTOIMISTO

Asemakatu 21, 90100 Oulu

Puh. (08) 311 2158 (24 h)


IIN HAUTAUSTOIMISTO JA KUKKAKAUPPA

Haminantie 1, 91100 Ii

Puh. (08) 817 6100 (24 h)


KUKKAKAUPPA ROSEA

Niittäjäntie 1F, 91900 Liminka

Puh. 050 3721 091


KEIJUN KUKKAPUOTI, KEMPELE

Ollilantie 4, 90440 Kempele

Puh. (08) 515 954


KUKKA & LAHJA RUUSU, OULUNSALO

Kauppakeskus Kapteeni, 90460 Oulunsalo

Puh. (08) 520 9180