Jääkiekko: Kuun­te­le suoraa lä­he­tys­tä Kär­pät–TPS-ot­te­lus­ta

Päätoimittajan kolumni: Kou­lu­jen le­vot­to­muus kertoo siitä, että ai­kui­set eivät ole kan­ta­neet vas­tuu­taan

Koti: Ou­lu­lai­set Mat­lee­na ja Jori Haa­pa­lai­nen ra­ken­si­vat unel­mien­sa kodin lu­moa­viin mai­se­miin Jää­lin­jär­ven ran­nal­le

Hau­ki­pu­taan kes­kus­ta kau­nis­tet­tiin tal­koo­voi­min – "Oli pakko ottaa oh­jak­set omiin käsiin"

Johanna Rahkala (vasemmalla) ja Maija Kumpula istutustalkoissa.
Johanna Rahkala (vasemmalla) ja Maija Kumpula istutustalkoissa.
Kuva: Susanna Eksymä

– Haukiputaan keskusta on nykyisellään niin ankea ja persoonaton, että oli pakko ottaa ohjakset omiin käsiin, napauttaa haukiputaalaisyrittäjä ja asukasyhdistysaktiivi Maija Kumpula.

Kumpula ryhtyi jo kolme vuotta sitten penäämään Oulun kaupungilta kesän ajaksi lisää kukkaistutuksia elävöittämään ja värittämään Haukiputaan keskustaa. Toiveeseen ei kuitenkaan vastattu.

– Kukkaset eivät olisi kaupungilta iso ja kallis panostus, mutta tästä huolimatta kaupunki tuo vuosi toisensa jälkeen vain pari vaivaista ruukkua torin laidalle, ja siinä kaikki.

Tästä suivaantuneena Haukiputaan tehonaisena tunnettu Kumpula soluttautui mukaan asukasyhdistyksen toimintaan ja ryhtyi yhdistyksen nimissä kyselemään, olisiko kaupungilla antaa Haukiputaalle edes tyhjiä istutusastioita, jos kukat hoideltaisiin talkoovoimin. Tässä vaiheessa Kumpulan alullepanemasta hankkeesta innostuttiin myös Haukiputaan yrittäjäyhdistyksessä.

– Lukuisten puhelujen jälkeen kaupungilta löytyi kuin löytyikin kuusi vanhaa ja käytöstä poistettua ruukkua, Kumpula puhuu.

Istutustalkoisiin päästiin lopulta perjantaina. Koko aamupäivän kestäneen urakan jälkeen Revontien varrella komeilee kaikkiaan neljä kukkaryhmää, ja Kellon keskustassa kaksi.

– Haukiputaan yrittäjät toimittivat mullat ja Revontielle istutetut kukat saatiin lahjoituksena neljästä lähialueen puutarhalta ja kukkakaupasta, Maija Kumpula kiittelee.

Jokaiseen ruukkuun istutettiin miljoonakelloa, pelargoniaa, pekoniaa, murattia, markettaa, lumihiutaletta ja tuijaa.

– Ehdotimme kaupungille, että jos kaupungin istutuksia hoitavat voisivat kastella näitä talkoilla istutettujakin, mutta se ei käynyt päinsä. Niinpä kastelukin hoituu nyt talkoovoimin, Kumpula kertoo.

Kukat vain jäävuoren huippu

Kumpulan kanssa Revontien pohjoispään kukat istuttanut tilitoimistoyrittäjä Johanna Rahkala sanoo kukkien olevan vain jäävuoren huippu.

– Kyllä meillä on täällä yrittäjien keskuudessa suuri huoli siitä, että kaupungilla ei ole oikein isommassakaan kuvassa intressejä näitä vanhoja liitoskuntia kohtaan.

Rahkalan mukaan erityisesti Haukiputaan torille pitäisi tehdä kiireesti jotakin.

– Suunnitelmia torialueen uudistamisesta kyllä on. Niiden toteuttamista on odotettu vuosikausia.

Rahkalan mukaan odotetuin uudistus torialueelle olisi katettu esiintymislava sähköineen.

– Järjestämme yrittäjäyhdistyksen voimin useamman isomman tapahtuman vuodessa. Lava helpottaisi järjestelyjä suuresti.

Maija Kumpula kiirehtii lisäämään, että liikenneympyröistäkin pitäisi pitää nykyistä parempi huoli.

– Toisessa kukkivat vain rikkaruohot ja isommassa ympyrässä vuorimännyt pitäisi kiireesti leikata. Myös muutama penkki keskustaan lisäisi merkittävästi viihtyvyyttä. Nyt keskusta ei houkuttele oleskelemaan, kun ei mihinkään voi istahtaa.

Esimerkkinä muille

Johanna Rahkala kiittelee kukkatalkoiden olleen mukava kyläläisten oma voimainponnistus.

– Näen tämän uudenlaisena pelinavauksena entistä tiiviimmälle kylän yhteisöllisyydelle.

Myös Kumpula on toteutuneesta hankkeesta tohkeissaan.

– Mahtavaa, että tähän saatiin näin paljon porukkaa mukaan. Mieltä lämmitti myös edellisviikonlopun asukasyhdistyksen roskatalkoot, johon odotimme kymmentä ihmistä ja viisikymmentä saapui, Kumpula hehkuttaa.

Hän toivoo Haukiputaan toimivan esimerkkinä muillekin Oulun reuna-alueille.

– Me olemme kaikki samaa Oulua ja meitä kaikkia pitäisi kohdella tasa-arvoisesti. Jos näin ei tapahdu, asiasta on pidettävä ääntä ja ryhdyttävä toimimaan!