Miksi kou­lu­al­tis­tuk­set eivät enää johda Oulussa ka­ran­tee­niin?

Harva tietää, mitä isän­nöin­ti kätkee si­säl­leen: "Mo­nel­la lok­sah­taa monttu auki, kun tulee pu­heek­si, mitä teen työk­se­ni"

OULU

Kaksi oululaista isännöitsijää on mukana valtakunnallisessa isännöintialan kilpailussa. Sekä Miia Romppanen että Terhi Jokinen tietävät omasta kokemuksesta, etteivät ihmisten mielikuvat alasta vastaa nykytodellisuutta.

– Monella loksahtaa monttu auki, kun tulee puheeksi, mitä teen työkseni, Romppanen toteaa.

– Alalla voi olla monenlaisia ihmisiä ja myös naisia. Aika tiukassa istuu käsitys siitä, että isännöitsijät ovat harmaantuneita tyyppejä kansion takana, Jokinen huomauttaa.

Halu oppia uutta
on tärkeää

24-vuotias Romppanen suuntautui aluksi pankki- ja vakuutusalalle sekä opiskeli merkonomiksi ja tradenomiksi. Myynnillinen työ ei kuitenkaan tuntunut omalta, ja hän ryhtyi rakentamaan polkuaan eri suuntaan. Romppanen hakeutui kiinteistösihteerin tehtäviin isännöitsijätoimistoon ja alkoi suorittamaan isännöinnin ammattitutkintoa kollegan esimerkillisen työotteen innoittamana.

Hän on työskennellyt Isännöinti Vuorma Oy:ssä viime helmikuusta saakka. Romppanen haluaa tehdä töitä paitsi asiakkaiden myös koko toimialan eteen. Isännöinnin imagon kohentaminen on hänelle tärkeää.

– Mielenkiintoinen ja monipuolinen ala on paljon muutakin kuin kiinteistöjen kunnostusta, Romppanen huomauttaa.

Miia Romppanen ja Terhi Jokinen tietävät omasta kokemuksesta, etteivät ihmisten mielikuvat isännöintialasta vastaa todellisuutta.
Miia Romppanen ja Terhi Jokinen tietävät omasta kokemuksesta, etteivät ihmisten mielikuvat isännöintialasta vastaa todellisuutta.
Kuva: Pekka Kallasaari

Nuoren isännöitsijän vahvuuksia ovat uutta pelkäämätön ja tiedonjanoinen asenne sekä valmius tehdä yhteistyötä eri sidosryhmien kanssa. Asiakkaat kiittelevät Romppasta perehtyneisyydestä: hän valmistelee kokousasiat kattavasti ja tiedottaa ajankohtaisista asioista tarpeeksi paljon ja selkeästi.

Asiakkaat ovat olleet nuoressa isännöitsijässä tyytyväisiä siihen, että Romppasen toimesta asiat etenevät tehokkaasti.

Isännöitsijänä Miia Romppasta kiinnostaa ongelmien ratkominen. Asukkaiden kanssa joutuu toisinaan esimerkiksi käymään keskustelua varoitukseen johtaneesta asumisesta sekä juridisista kysymyksistä, kuten kenen kunnossapitovastuulle jokin huoneiston osa kuuluu. Tilanteet hän hoitaa ihmisläheisellä otteella ja keskustellen.

– Ihmisten kohtaaminen on isännöitsijänä minulle tärkeää. Haluan olla isännöitsijä, jonka kanssa on mukava tehdä yhteistyötä, Romppanen kertoo.

Finalistina Romppanen haluaa muistuttaa, ettei pätevyys tai onnistuminen isännöitsijänä riipu iästä eikä sukupuolesta. Isännöitsijälle tärkein työkalu on sen sijaan halu oppia jatkuvasti uutta.

– Olen kisassa mukana hyvillä mielin, tämä on tosi suuri kunnianosoitus, hän toteaa.

Haastaminen ajaa
asiakkaan etua

Terhi Jokisen ensikosketus taloyhtiöasioihin tuli aikanaan oman elämän kautta. Pitkään taloyhtiön hallituksessa istuttuaan hänelle oli kertynyt osaamista, jota hän halusi käyttää.

Hän muutti Ouluun vuonna 2014 ja on siitä saakka isännöinyt taloyhtiöitä. Sitä ennen hän manageerasi yli 10 vuotta liikekiinteistöjä.

OIT Isännöinnissä työskentelevä Jokinen on erikoistunut isoja korjauksia vaativien taloyhtiöiden isännöintiin. Tällä hetkellä OIT isännöi merkittävää osaa Oulun keskustan vanhoista arvotaloista. Monet näistä usein isoja korjauksia vaativista kohteista ohjataan monipuolisen koulutus- ja työtaustan omaavalle Jokiselle.

– Otan mielelläni haltuun isoja kokonaisuuksia ja taustani takia minun on helppo tarvittaessa haastaa myös konsultteja ja suunnittelijoita hankkeissa. Pystyn silloin ajamaan paremmin asiakkaan etua, kertoo Jokinen.

Työyhteisöltään ja asiakkailtaan hän on saanut kiitosta esimerkillisestä kyvystään johtaa ja aikatauluttaa projekteja. Jokisen vahvuudet, kuten kokonaisuuksien hallinta, suunnitelmallisuus ja talousosaaminen, auttavat luottamuksellisten asiakassuhteiden luomisessa.

– Etenen aina kalenterin ja kukkaron kautta. Joskus asiakkaikseni tulee yhtiöitä, joissa aiemmin on riidelty korjauksista. Kun jaksotan tulevat korjaukset monelle vuodelle ja aikataulutan tavoitteet kuukausitasolla sekä varmistan rahoitukset ennen päätöksiä, asiakkaat antavat minulle mielellään vastuuta hankkeiden luotsaamisessa, ja riidatkin ovat loppuneet, hän toteaa.

Pitkin matkaa Jokinen pysähtyy ajattelemaan projekteja loppukäyttäjän eli hallitusten ja asukkaiden näkökulmista.

– Hankkeen alusta loppuun on huolehdittava ajantasaisesta tiedotuksesta. Tietoa on tultava tarpeeksi usein ja sellaisella kielellä, että vastaanottaja ymmärtää asian, Jokinen huomauttaa.

Finalistina hän haluaa vankistaa mielikuvaa isännöitsijyydestä osaamista ja innovatiivisuutta vaativana ammattina.

– Tämä on huikea ala, jossa tarvitaan vaikka minkälaista osaamista. Koen, että kilpailussa mukana oleminen on iso palkinto tehdystä, Jokinen sanoo.

Isännöitsijöiden parhaat haussa

Isännöintiliitto palkitsee alan osaajia vuosittaisessa Isännöitsijä-kilpailussa.

Lähes 80 kisaehdokkaan joukosta on valittu neljään eri sarjaan yhteensä 12 finalistia, joista kolme kisaa Isännöitsijä 2021-tittelistä.

Voittajat ratkeavat lokakuun loppuun saakka käynnissä olevalla yleisöäänestyksellä, johon voi osallistua liiton nettisivuilla.

Kilpailun tulokset julkaistaan Isännöintipäivien palkintogaalassa 10. marraskuuta.