Ravintolat: Kok­ki­pu­la vaivaa Oulun ra­vin­to­loi­ta

Live: Seuraa Voi­mis­te­lu­päi­vien lä­he­tyk­siä Ou­lu­hal­lis­ta suorana tästä

Baarit: Oulussa on puo­len­tu­si­naa cock­tail­baa­ria, mutta vain yhdessä se on pääasia

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Lukijalta
Mielipidekirjoitus
Tilaajille

Har­joit­te­lu­mak­su­jen poisto vah­vis­tai­si am­mat­ti­kor­kea­kou­lu­tus­ta

Sosiaali- ja terveysalan osaajapula on puhuttanut pitkään. Yhtenä ratkaisuna on esitetty koulutusmäärien lisäämistä. Toimeen on tartuttu. Esimerkiksi ammattikorkeakouluissa aloitti viime vuonna yli 3 000 terveys- ja hyvinvointialan opiskelijaa enemmän kuin vuonna 2019. Tänä vuonna aloittajamäärä kasvaa entisestään.

Iso ongelma on se, että rahoitus ei pysy kasvavan opiskelijamäärän perässä. AMK:t ovat vuosien ajan tehostaneet toimintaansa. Tutkintomääriä on kyetty kasvattamaan rahoituksen pienentyessä. Nyt kasvavan opiskelijamäärän myötä tilanne vaikeutuu. Kyetäänkö kaikille opiskelijoille takaamaan riittävät valmiudet siirtyä työmarkkinoille?

"Hallituksen tulee vielä budjettivalmisteluissa varmistaa, että vapautuva rahoitus todella jää ammattikorkeakoulujen koulutuksen vahvistamiseen."

Laatu- ja määräyhtälön ratkaisemiseksi tarvitaan rahoitustason nostoa. Sote-alalla tähän on löydettävissä oma osittaisratkaisu. Ammattikorkeakoulut maksavat sote-alan harjoittelupaikoista työnantajille vuosittain yli kahdeksan miljoonaa euroa harjoittelumaksuja.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.