Hanna Hal­meen­pää on en­nak­ko­luu­lo­ton yh­teis­työn tekijä

Hanna Halmeenpää (vihr.) ei olisi omien sanojensa mukaan koskaan lähtenyt oma-aloitteisesti politiikkaan.

Hanna Halmeenpää.
Hanna Halmeenpää.
Kuva: Helge Murtovaara

Hanna Halmeenpää (vihr.) ei olisi omien sanojensa mukaan koskaan lähtenyt oma-aloitteisesti politiikkaan. Kun häntä pyydettiin Kalajoella vihreiden ehdokkaaksi vuoden 2008 kunnallisvaaleihin viikkoa ennen ehdokaslistojen sulkeutumista, hän suhtautui asiaan vastahakoisesti.

– Voi sanoa, että puolivahingossa olen tullut mukaan politiikkaan, Halmeenpää kommentoi.
Hän vakuuttaa, että ellei Fennovoiman ydinvoimalahanketta ja sitä vastustavaa Pro Hanhikiveä olisi, hän ei olisi ollenkaan mukana politiikassa.

Kun Halmeenpää kuitenkin suostui ehdokkaaksi ja keräsi vuoden 2008 kunnallisvaaleissa riittävästi ääniä päästäkseen Kalajoen valtuustoon, kunnan ainoana vihreänä valtuutettuna ei ollut helppoa.

– Aluksi suhtautuminen oli todella vahvasti ennakkoluuloista ja jopa epäluuloista. Nyt vuosien jälkeen minulla on valtuustossa kuitenkin todella kotoinen olo. Olen alusta asti halunnut tehdä ennakkoluulottomasti yhteistyötä kaikkien poliittisten ryhmittymien edustajien kanssa, ja se on toiminut. Samaa aion jatkaa myös eduskunnassa, vaikka siellä olen osa suhteellisen isoa eduskuntaryhmää.

Halmeenpäällä on kokemusta kansanedustajan työstä vasta parin kuukauden ajalta. Hän sanoo kesän istuntotaukoa edeltänyttä aikaa hyväksi perehdytys- ja sisäänajojaksoksi uuteen työhön.

– Minulla ei ollut kansanedustajan työstä mitään yksityiskohtaisia ennakko-odotuksia. On mielenkiintoista olla vastuullisessa tehtävässä näköalapaikalla. Suhtaudun työhön avoimin mielin ja aion tehdä parhaani, hän sanoo.

Vapaa-aikaa tuore kansanedustaja viettää pääasiassa kotona Kalajoen Rahjankylällä. Perhe viihtyy rauhallisessa maalaiskylässä hyvin.

– Mietimme mieheni kanssa aikanaan, mihin haluamme asettua ja perustaa perheen. Miehen kotikylä Rahja tuntui hyvältä vaihtoehdolta. Täällä on lapsille turvallinen kasvuympäristö, kavereita ja isovanhemmat lähellä.

Oulusta Rahjaan siirretyn vanhan hirsitalon pihapiirissä riittää puuhaa. Kuusivuotisen rakennusurakan jälkeen viimeistelyjä on tehty ilman stressiä pikku hiljaa.

– Kai tätä nykyään sanotaan kotoiluksi. Sellaisia tavallisia perheenäidin arkeen kuuluvia koti- ja pihatöitä. Aikaa kuluu myös lasten harrastusten sekä lemmikkien parissa. Meillä on kissoja, kanoja ja koira, Halmeenpää kertoo.

Hän kertoo harrastavansa myös kuntoliikuntaa. Helsingissä työ vie lähes kaiken ajan, mutta silloin tällöin Halmeenpää ehtii aamulenkille Töölönlahden ympäristöön.

Kun äiti on reissutöissä Helsingissä, perheen isä huolehtii lapsista, kodista ja lemmikeistä.
Kulkeminen Rahjasta Helsinkiin vie useamman tunnin suuntaansa ja matka taittuu joko junalla tai lentokoneella.

– Minulla menee jo tunti siihen, että pääsen kotoa lentokentälle tai juna-asemalle. Talvella tulee varmaan kuljettua enemmän Oulun kautta, koska lentoyhteydet Helsinkiin ovat sieltä paremmat kuin Kruunupyystä.

Halmeenpään kesäkin on kulunut paljolti työn merkeissä.

– Valitettavan paljon töitä on ollut vielä istuntotauon alettuakin. Oikeastaan pääsin vasta viikko sitten lomalle, kun lähdimme perheen kanssa Pohjois-Norjaan ja Suomen Lappiin. Otin tietoisen mediapaaston, että pääsin kunnolla lomalle.

Kolme kantaa:

Iin ja Limingan välinen lähijunaliikenne on hyvä ajatus... KYLLÄ.

Ammattikorkeakoulutus on säilytettävä Oulun eteläisellä alueella... KYLLÄ.

Kuntaliitoskeskustelua eteläisellä alueella jatkettava... KYLLÄ.

Hanna Halmeenpää
Ikä: 39 vuotta
Kotipaikka: Kalajoki
Koulutus: Filosofian maisteri
Työura: Tehtäviä ympäristöhallinnossa, biologian ja maantiedon opettaja.
Luottamustehtävät: Kalajoen kaupunginvaltuutettu, Pro Hanhikivi ry:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja, Vihreiden varapuheenjohtaja.
Perhe: Puoliso Riku ja lapset Topias (s. 2005), Sanni (s. 2007) ja Niilo (s. 2010)
Merkittävin poliittinen saavutus: Rakentava yhteistyö kaikkien poliittisten ryhmien kanssa Kalajoen valtuustossa.
Tämän kauden kolme tärkeintä asiaa: 1) Suomen energiapolitiikassa tehtävä käännös uusiutuvan kotimaisen energian suuntaan. 2) Kuilu huono- ja hyväosaisten välillä ei saa kasvaa. 3) Koulutuksen laatu ja opiskelijoiden tulevaisuus turvattava.