Taide: Ou­lu­lai­nen Elsi Tau­riai­nen jul­kai­si maa­laus­vi­deon ja sai 100 000 seu­raa­jaa

Neuvottelutaito: Oulun po­lii­sin neu­vot­te­lu­ryh­män vetäjä kertoo tiu­kim­mat ti­lan­teen­sa

Kolumni: Sek­suaa­li­nen ah­dis­te­lu on rikos ja siihen tulee suh­tau­tua sel­lai­se­na

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Tilaajille

Häm­mäs­tyt­tä­vän tehokas ja te­rä­vä­ham­pai­nen uhka tekee selvää Suomen kuu­sis­ta – Luken tut­ki­ja: "Tu­ho­ris­kit toista tasoa kuin 20 vuotta sitten, se pitää vain hy­väk­syä"

Kuusivaltaisen metsikön istutus taloudellisten voittojen toivossa oli Ruotsissa ja Keski-Euroopassa virhe, joka maksoi omaisuuksia. Suomessa hakattiin tuholaisen takia ennätysmäärä metsää. Nyt tulevaisuuden metsät yritetään pelastaa kaikin metsänhoidollisin keinoin.

Suomen metsien pelätyimpiin lukeutuva tuholainen, kirjanpainaja, tappaa kuusen salakavalasti katkaisemalla sen nestevirtaukset puuainekseen leviävällä sinistäjäsienellä. Suotuisissa oloissa räjähdysmäisesti lisääntyneen kirjanpainajan valtaama kuusikko voi pahimmillaan kuolla muutamassa viikossa.

Metsiä jouduttiin viime vuonna hakkaamaan kirjanpainajan aiheuttamien tuhojen takia enemmän kuin koskaan aiemmin tilastointihistorian aikana eli lähes 3 000 hehtaaria, kun hakkuumäärä edellisvuonna oli tuhat hehtaaria. Tämä ilmenee Suomen Metsäkeskuksen keräämistä ilmoituksista ja Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuoreesta Metsätuhot vuonna 2022 -raportista (2023).

Luken metsäpatologian professorin Jarkko Hantulan mukaan syyt kirjanpainajatuhojen äkkikasvuun juuri nyt juontuvat jo kymmenen vuoden takaisiin tuuliin ja myrskyihin.

Lue Digiä _0,25 € / viikko_

Tutustu, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.