Säästötoimet: Mitä ti­loil­le käy, kun il­mas­toin­ti sul­je­taan yöksi? Ky­syim­me oleel­li­sia ky­sy­myk­siä Oulun sääs­tö­toi­mis­ta

Kalakauppa: Nor­ja­lai­nen lohi ei ole niin kal­lis­ta kuin ihmiset ku­vit­te­le­vat

Taide: Elisa Her­net­kos­ken Vul­va-sar­ja syntyi van­hois­ta pos­ti­mer­keis­tä

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Pääkirjoitus
Tilaajille

Hal­li­tus­puo­luei­den jäykät dogmit kuten ki­ris­ty­vä maa­han­muut­to­po­li­tiik­ka jar­rut­ta­vat tar­peel­li­sia ta­lous­as­ke­lia

Valtiovarainministeriön talousarvioehdotus tarjoaa jatkoa rajulle velanotolle. Säästöjä tarvitaan, mutta hyvinvointivaltion pelastaminen vaatii myös tervettä talouskasvua. Ideologiset jumit ovat tässä työssä haitaksi.

Valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) julkisti maanantaina ministeriönsä ehdotuksen valtion talousarvioksi ensi vuodelle. Koko hallitus käsittelee ehdotusta budjettiriihessään kolmen viikon päästä.

Jos kansalainen odotti, että velanoton tahti rauhoittuu – kuten hallituspuolueiden vaalilupauksista oli lupa  päätellä – näin ei ole käymässä. Valtiovarainministeriö valmistautuu ottamaan ensi vuonna runsaat kymmenen miljardia euroa uutta velkaa.

Puolustuskannalle alkuviikosta joutunut rahaministeri selitti karua velkalukemaa sillä, että sote-alueille osoitettuihin määrärahoihin on jouduttu tekemään inflaatiokorotuksia ja että valtion velan korkomenot ovat nousseet jyrkästi.

Petteri Orpon hallitus aloitti pitkäksi venyneiden hallitusneuvottelujen jälkeen viime juhannuksen alla.
Petteri Orpon hallitus aloitti pitkäksi venyneiden hallitusneuvottelujen jälkeen viime juhannuksen alla.
Kuva: Fanni Uusitalo

Kumpikin peruste on totta, mutta joka tapauksessa hallitus luistaa nyt keskeisestä tavoitteestaan. Valtion budjetin alijämän arvioidaan koko vaalikauden pysyvän vuosittain kymmenen miljardin paikkeilla. Nyt tavoitteena mainitaan, että velkaantuminen saadaan päättymään vasta seuraavan vaalikauden loppuun mennessä.

Orpon hallituksen linja velanotossa ei siis merkitse näkyvää muutosta Marinin hallituksen linjaan. Yksinkertaisesti näyttää käyneen niin, että poliittinen realismi on iskenyt uutta hallitusta vastaan.

Jatka lukemista vain _eurolla_

Tutustu kuukauden ajan, voit peruuttaa milloin vain.