Nato-jäsenyys: Turkki tukee Suomen Na­to-jä­se­nyyt­tä

Uimavedet: Katso Kalevan ui­ma­ran­ta­ko­nees­ta, kuinka puhdas vesi lä­hi­ran­nal­la­si on

Hal­li­tus on päät­tä­nyt kei­nois­ta, joilla py­ri­tään kom­pen­soi­maan ener­gian hin­nan­nou­sua

Valtiovarainministeriö STT:lle: Työmatkavähennystä on mahdollista korottaa kohonneiden hintojen vuoksi.

Helsinki
Aluevaalit. Keskustan puoluetoimiston vaali-ilta, kuvassa puolueen puheenjohtaja Annika Saarikko. 23.01.2022. AOP/Compic/Kimmo Brandt
Aluevaalit. Keskustan puoluetoimiston vaali-ilta, kuvassa puolueen puheenjohtaja Annika Saarikko. 23.01.2022. AOP/Compic/Kimmo Brandt
Kuva: KIMMO BRANDT

Hallitus on linjannut keinoista, joilla pyritään vastaamaan energian hintojen nousuun, tiedottaa valtiovarainministeriö. Keinoista kertoo huomenna tarkemmin tiedotustilaisuudessa valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.).

STT:n tietojen mukaan keskeinen rooli kokonaisuudessa on työmatkaliikenteeseen liittyvällä tuella eli käytännössä työmatkavähennykseen tehtävillä muutoksilla.

STT kysyi valtiovarainministeriön kantaa vähennykseen turvautumisesta. Hallitusneuvos Panu Pykönen ministeriöstä vastasi, että vähennystä on mahdollista korottaa energian kohonneiden hintojen vuoksi. Ministeriö julkaisee asiaan liittyvät laskelmansa huomenna.

– Hallitus on pyytänyt laskelmia useista erilaisista muutosvaihtoehdoista, ministeriöstä todetaan niukasti sähköpostivastauksessa.

Työmatkavähennys on tiettävästi sellainen toimi, jota on pidetty hallituksessa tehokkaana ja tarkoitukseen sopivana.

Valtiovarainministeriöstä kerrotaan, että keinoja kohonneiden energian hintojen kompensointiin on monia. STT:n tietojen mukaan ainakin osa on pidemmän aikavälin toimenpiteitä tulevaan varautumiseksi.

Työmatkavähennys on verotuksen yhteydessä saatava etu palkansaajalle. Sen avulla voi vähentää asunnon ja työpaikan välisiä matkakustannuksia. Tällä hetkellä ensimmäiset 750 euroa ovat palkansaajan kontolla, mutta tämän jälkeen kustannuksia voi vähentää 7 000 euroon asti.

Hallitus on pohtinut keinoja, joilla nopeasti voitaisiin hyvittää energian reippaasti kohonneita hintoja kohdentaen toimet niihin, jotka apua kiperimmin tarvitsisivat.