Hal­li­tuk­sen ve­ro­pork­ka­na: kat­ta­vas­ta so­pi­muk­ses­ta ve­ron­ke­ven­nyk­siä 515 mil­joo­naa euroa

Hallitus alkaa toteuttaa lupaamiaan veronkevennyksiä ensi vuoden alusta. Kevennysten suuruus riippuu kilpailukykysopimuksen kattavuudesta.

Pääministeri Juha Sipilä (keskellä), valtiovarainministeri Alexander Stubb (oikealla) sekä Jari Lindström esittelivtä veronkevennyssuunnitelmia. Arkistokuva.
Pääministeri Juha Sipilä (keskellä), valtiovarainministeri Alexander Stubb (oikealla) sekä Jari Lindström esittelivtä veronkevennyssuunnitelmia. Arkistokuva.
Kuva: Mauri Ratilainen

Hallitus on täsmentänyt suunnitelmiaan veronkevennyksistä, joita se toteuttaa, jos kilpailukykysopimus tulee voimaan. Veronkevennykset toteutettaisiin heti ensi vuoden budjetissa. Kevennysten suuruus riippuu kilpailukykysopimuksen kattavuudesta. Tällä pyritään kirittämään neuvotteluita.

Veronkevennykset olisivat lähtökohtaisesti 315 miljoonaa euroa. Jos sopimuksen kattavuus ylittää 85 prosenttia, kevennysten suuruus nousee 415 miljoonaan euroon. Kattavuuden ollessa yli 90 prosenttia kevennykset olisivat 515 miljoonaa euroa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.), valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) sekä oikeus- ja työministeri Jari Lindström (ps.) kertoivat hallituksen päätöksestä iltapäivällä.

Kilpailukykysopimuksen myötä työntekijöiden sosiaalivakuutusmaksut nousevat, mitä hallitus pyrkii nyt kompensoimaan veronkevennyksillä.

– Uskon, että tämä on vähän positiivisempi tämä meidän vastaus kuin mitä järjestöt ovat odottaneet, Sipilä sanoi.

315 miljoonan euron veronkevennys riittäisi Sipilän mukaan tasoittamaan ostovoiman heikentymisen. Tätä suuremmilla kevennyksillä ostovoima paranisi.

Neuvottelut jatkuvat edelleen

Neuvottelut kilpailukykysopimuksesta jatkuvat edelleen, eikä varmuutta sen toteutumisesta ole. Metalliliitto ja Teknologiateollisuus jatkavat neuvotteluitaan tänä iltana.

Hallitus on aiemmin puhunut miljardin euron veronkevennyksistä. Nyt hallitus sanoo, että se arvioi mahdollisuutta veronkevennysten jatkamiseen vuosina 2018–2019 talouskehityksen perusteella. Ratkaisuun vaikuttaa myös se, solmitaanko kilpailukykysopimuksen ulkopuolelle jääneillä aloilla sopimuksen mukaisia työehtosopimuksia.

– Koko hallituskauden veronkevennykset voivat nousta jopa sinne miljardiin euroon, jos talouskehitys sen sallii, Sipilä sanoi.

Hallitus lupasi myös vetää pois vaihtoehtoisen kiristyspakettinsa ja ehdolliset lisäsäästöt, jos kilpailukykysopimus toteutuu.

Stubb korosti, että hallitus halusi pitää kiinni periaatteestaan, ettei kenenkään verotus kiristy. Veronkevennykset tehdään hänen mukaansa samalla profiililla kuin maksujen kiristykset eli tasaisesti kaikkiin tuloluokkiin.

– Joku voi esittää kysymykset, olisiko kilpailukykysopimus pitänyt kaataa. Vastaus on, että ei missään nimessä, Stubb sanoi.