Hai­luo­dos­sa puuska puhalsi 33 metriä se­kun­nis­sa, Poh­jois-Poh­jan­maan pe­las­tus­lai­tok­set val­mis­tau­tu­vat myrs­kyi­sään yöhön

Arkistokuva.
Arkistokuva.
Kuva: Jarmo Kontiainen

Aila-myrskyn tuulet voimistuivat koviksi myös Oulun seudulla keskiviikkoiltana. Hailuodon Marjaniemessä mitattiin puuskalukemaksi hurjat 33,2 metriä sekunnissa.

Oulun seudulla tuulet ovat kovimmillaan alkuyöstä, mutta säilyvät voimakkaina aamuun asti. Rannikon tuntumassa puuskat voivat puhaltaa yli 20 metriä sekunnissa, kertoo päivystävä meteorologi Iiris Viljamaa Ilmatieteen laitokselta.

Myrskyyn liittyy myös runsaita sateita, jotka painottuvat maan keskiosaan sekä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun eteläosiin.

Pohjois-Pohjanmaalla on satanut keskiviikkona runsaasti. Kello 21 aikaan maakunnan kovin sadekertymä oli Siikajoella, jossa oli satanut 37 millimetriä. Oulussa sateet väistyvät torstaiaamuna, mutta Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa sateet jatkuvat. Viljamaa arvioi, että vettä voi tulla vielä 10–20 millimetriä.

– Kun sademäärä nousee 45–50 millimetriin, niin voidaan puhua poikkeuksellisesta sateesta, Viljamaa kertoo.

Pelastuslaitokset varautuneet myrskyyn

Oulu-Koillismaan ja Jokilaaksojen pelastuslaitokset varautuivat illalla voimistuvaan myrskyyn. Oulu-Koillismaan pelastuslaitos perusti tilannekeskuksen, joka jakoi koordinoi myrskytehtäviä.

Hieman ennen puolta yötä tilanne oli hälytysten osalta rauhallinen.

Oulun seudulla pelastuslaitos oli saanut parikymmentä tehtävää kaatuneista tai kaatumassa olevista puista. Hälytyksiä oli niin Oulun keskustan alueelta kuin lähikunnista, etenkin Oulun eteläpuolelta.

Jokilaaksojen pelastuslaitokselle oli tullut kymmenkunta myrskytehtävää, pääasiassa nekin kaatuneista puista. Kalajoella puu oli kaatunut talon päälle, mutta muuten puun kaatumiset eivät olleet aiheuttaneet suurempaa tuhoa.

Myrsky on myös katkonut sähköjä Pohjois-Pohjanmaalla. Oulun seudun sähköllä oli kello 23.30 aikaan noin 1100 asiakasta sähköttä Utajärvellä, Muhoksella, Limingassa ja Tyrnävällä. Elenialla oli Oulun eteläpuolella noin 900 sähkötöntä asiakasta.

Päivystävä palomestari Tapani Lehtelä Jokilaaksojen pelastuslaitokselta kehottaa veneiden omistajia tarkistamaan veneensä torstaina, sillä vesi laskee voimakkaasti.

– Veneiden omistajien tulee tarkistaa, että köydet ovat sopivan mittaisia, eivätkä veneet ole täynnä vettä, hän neuvoo.

Katso paikkakuntakohtaiset sääennusteet Kalevan sääsivulta.


Juttua päivitetty kello 23.00 ja 23.36: Päivitetty tiedot sähkökatkoista. Kello 23.51 päivitetty tiedot pelastuslaitoksen tehtävien määristä.