Tulipalot: Tältä näyt­tä­vät tu­li­pa­lon jäljet Oulun Ran­ta­ka­dul­la

Koulut: Oulun ainoa kak­si­kie­li­nen enk­ku­luok­ka pyörii Poh­jois-Ri­ta­har­jus­sa

Ihmiset: Hai­luo­to­lai­sel­la Juha Topilla on tai­to­ja, joiden vuoksi elo­ku­va­tuo­tan­not soit­ta­vat hänelle

Mainos: Tilaa Kaleva tästä

Lukijalta
Mielipidekirjoitus

Hai­luo­don­tiel­lä lei­ki­tään lasten hen­gil­lä – tal­vi­sin pen­ger­tä ei ole, kou­lu­lai­set kä­ve­le­vät ajou­ral­la

Yli 10 000 asukkaan Oulunsalon niemen läpäisee yksi ainoa tie, Hailuodontie. Se on Oulun kaupungin häpeäpilkku.

Sadat koululaiset ylittävät tien joka arkipäivä kulkeakseen Kirkonkylän, Pitkäkankaan, Niemenrannan ja Salonpään kouluihin. Siksi on uskomatonta, että Hailuodontiellä on vain yksi alikulku, joka on Niemenrannan koulun kohdalla.

Erityisen surkea tilanne on Varjakassa, jossa sijaitsee Salonpään koulu. Koulun pihaan ei johda yhtä ainoata pyörätietä. Lisäksi monet yläkoululaiset joutuvat kävelemään satoja metrejä Hailuodontien penkereellä päästäkseen bussiin.

Talvisin pengertä ei ole. Lapset siis kävelevät ajouralla, keskellä vilkasta aamuliikennettä. Todistan tätä näkyä joka arkiaamu sydän kurkussa.

Tämä on häpeällistä leikkiä lasten hengillä, josta vastuun kantaa Oulun kaupunki. On suoranainen ihme, että vakavia onnettomuuksia ei ole sattunut pitkään aikaan.

"Suunnitelma alikulun rakentamiseksi Salonpään koulun kohdalle on ollut olemassa 2000-luvun alusta saakka."

Nyt on varmistunut, että Hailuotoon johtavaa siltaa aletaan rakentaa tänä keväänä. Silta itsessään on hyvä asia. Mutta siltatyömaa käynnistää ennenäkemättömän rekkarallin Hailuodontiellä. Tämä kasvattaa merkittävästi onnettomuuksien riskiä.

Varsinkin kesäaikaan Hailuoto vetää jo nykyisin todella paljon ihmisiä. Kun lauttayhteyden rajoitteet poistuvat, Hailuodon houkuttelevuus kasvaa aivan uusiin mittoihin. Sillan valmistuttua liikennemäärän on arvioitu kasvavan jopa 40–50 prosenttia nykyisestä.

Suunnitelma alikulun rakentamiseksi Salonpään koulun kohdalle on ollut olemassa 2000-luvun alusta saakka. Alikulun lisäksi Hailuodontien eteläpuolelle rakennettaisiin pyörätien pätkä. Pyörätie yhdistäisi Koivikkokujan ja Kaivosojantien, joilla asuu paljon lapsiperheitä. Suunnitelma mahdollistaisi turvallisen tien koulun pihaan sekä bussipysäkille.

Tämä suunnitelma olisi pitänyt toteuttaa jo kauan sitten. Nyt, kun siltayhteyttä aletaan rakentaa, on viimeinen hetki tehdä se.

Leikki kuoleman kanssa on saanut jatkua Hailuodontiellä aivan liian pitkään. Jossakin vaiheessa onni loppuu. Eihän Oulun kaupunki aio odottaa niin pitkään?

Sauli Tervaniemi

perheenisä, Oulunsalon Varjakka