Google in­ves­toi Ha­mi­naan 600 mil­joo­naa lisää sekä kahteen uuteen tuu­li­voi­ma­pro­jek­tiin Suo­mes­sa – Poh­jois-Suo­mi saa osansa his­to­rial­li­ses­ta in­ves­toin­nis­ta

Google on tehnyt historiansa suurimman uusiutuvan energian sopimuksen, joka ulottuu kolmelle mantereelle. Osansa tästä saa myös Suomi.

Google julkisti eilen historiansa suurimman uusiutuvan energian investoinnin. Kun sen lukee mukaan, Googlella on nyt 52 uusiutuvan energian projektia.
Google julkisti eilen historiansa suurimman uusiutuvan energian investoinnin. Kun sen lukee mukaan, Googlella on nyt 52 uusiutuvan energian projektia.
Kuva: HAYOUNG JEON

Google on tehnyt historiansa suurimman uusiutuvan energian sopimuksen, joka ulottuu kolmelle mantereelle. Lisäksi se aikoo investoida kolme miljardia dollaria Euroopan datakeskusten laajentamiseen. Osansa tästä saa myös Suomi.

Google investoi 600 miljoonan euroa lisää Haminan datakeskukseen. Tämä nostaa Yhtiön investoinnit Haminassa yhteensä kahteen miljardiin euroon. Lisäksi Google investoi Suomessa kahteen tuulivoimalaprojektiin, jotka tulevat tuottamaan 250 megawattia puhdasta sähköä.

Toinen tuulivoimahankkeista sijoittuu Pohjois-Suomeen Pyhännän ja Kajaanin välille.

Googlen tänään julkaisema investointisuunnitelma Suomeen ja Eurooppaan on merkittävä. Suomessa se tarkoittaa 600 miljoonan investointia Haminan datakeskukseen ja lisäksi kahta tuulivoimaprojektia, jotka tulevat tuottamaan 250 megawattia puhdasta sähköä.

Lue myös: Viileä ilma tekee Suomesta datakeskukselle houkuttelevan maan

Pääministeri Antti Rinne ja Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai kertoivat jätti-investoinneista tiedotustilaisuudessa Valtioneuvoston linnassa Helsingissä.

Yhteensä Google aikoo investoida 3 miljardia euroa datakeskusten laajentamiseen ympäri Eurooppaa. Pichain mukaan Haminan datakeskusta on tarkoitus laajentaa ensi vuonna.

Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai (vas.) ja pääministeri Antti Rinne tapasivat perjantaina Helsingissä. Tapaamisen jälkeen he kertoivat lehdistötilaisuudessa Valtioneuvoston linnassa Googlen uusista investoinneista Suomeen.
Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai (vas.) ja pääministeri Antti Rinne tapasivat perjantaina Helsingissä. Tapaamisen jälkeen he kertoivat lehdistötilaisuudessa Valtioneuvoston linnassa Googlen uusista investoinneista Suomeen.

Toukokuussa Google kertoi, että se rakentaa uuden palvelinkeskuksen Haminaan 600 miljoonalla eurolla. Silloin Googlen investoinnit Haminassa nousivat 1,4 miljardiin euroon. Googlen ensimmäinen palvelinkeskus avattiin Haminassa vuonna 2009, ja se työllistää 300 ihmistä.

Viime vuonna Google ilmoitti, että se ostaa kolmen Suomeen rakennettavan tuulipuiston tuotannon kokonaan Haminan palvelinkeskusten käyttöön.

Google odottaa vuosien yhteistyötä

Googlen toimitusjohtaja Sundar Pichai totesi tiedotustilaisuudessa, että Suomi on hyvä esimerkki siitä, miten internetin avulla saadaan aikaan taloudellista kasvua.

– Odotamme innolla vuosien yhteistyötä Suomen hallituksen kanssa ja yhdessä varmistamme kestävän digitaalisen talouden hyödyt.

Pääministeri Antti Rinteen mukaan jätti-investoinnit ovat erinomainen uutinen Suomelle.

– Nämä investoinnit jälleen osaltaan osoittavat, että Suomi on erinomainen kohde investoida, pääministeri Rinne sanoi.

– Meidän vahvuuksiamme ovat vakaus ja turvallisuus, korkea osaaminen, hyvin toimiva ja tehokas hallinto ja korkea luottamus yhteiskunnassa. Nämä ovat merkityksellisiä tekijöitä kansainvälisessä kilpailussa investoinneista. Niitä haluamme myös vahvistaa. Hallitukseni uskoo siihen, että kun olemme mukana osana globaalien ilmiöiden ja megatrendien ratkaisuja, syntyy kestävää talouskasvua. Siksi panostamme osaamiseen ja koulutukseen.

Pääministeri Rinne kertoi, että investoinnin lisäksi hän kävi Googlen toimitusjohtaja Pichain kanssa hyvän keskustelun digitalisaatiosta, digitaalisesta taloudesta, osaamisen kehittämisestä ja ilmastokysymyksistä.

– Sain kuulla, että tuulivoimainvestointien jälkeen päästöttömän sähkön tuotanto vastaa lähes kokonaan Suomen datakeskuksen sähkönkulutusta. Olen tyytyväinen siitä, että ilmasto on otettu tosissaan tässä suunnitelmassa.

Historian suurin energiainvestointi

Suomen investoinnit ovat osa Googlen historian suurinta uusiutuvan energian investointia, josta toimitusjohtaja Sundar Pinchai kertoi blogikirjoituksessaan torstaina. Kauppaan kuuluu yli kahden miljardin dollarin edestä uusiutuvia energianlähteitä, joihin kuuluu miljoonia aurinkopaneeleita ja satoja tuulivoimaloita kolmella eri mantereella.

Pichain mukaan energiasopimuksia on yhteensä 18, ja paketin koko on 1 600 megawattia energiantuotantoa. Yhteensä sopimukset kasvattavat Googlen tuuli- ja aurinkovoiman käyttöä 40 prosentilla 5500 megawattiin.

18 sopimukseen kuuluu investointeja Yhdysvalloissa, Chilessä ja Euroopassa. Pichain mukaan sopimuksissa ei osteta energiaa olemassa olevilta aurinko- ja tuulivoimaloilta, vaan tarkoitus on kehittää uusia projekteja.

Pichai kertoo, että uusien energiainvestointien myötä Google tuottaa enemmän uusiutuvaa energiaa vuodessa kuin esimerkiksi koko Washingtonin kaupunki tai maat kuten Liettua käyttävät vuodessa.