Kaupat: Yk­si­näi­nen hal­pa­kaup­pa pyörii ket­ju­jen pu­ris­tuk­ses­sa Hau­ki­pu­taal­la

Eläimet: Lau­ha-lam­mas ilah­dut­taa asuk­kai­ta ou­lu­lai­ses­sa hoi­va­ko­dis­sa

Jääkiekko: Jesse Pul­ju­jär­vi pes­tat­tiin tes­ti­so­pi­muk­sel­la NHL-seu­raan

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Gazan suu­rim­paan pa­ko­lais­lei­riin is­ket­tiin tois­ta­mi­seen kahden päivän sisällä – YK:n mukaan voivat olla so­ta­ri­kok­sia

Satojen ihmisten pelättiin hautautuneen rakennusten raunioihin Jabalian pakolaisleirillä.

Jerusalem/Gaza/Ramallah/Helsinki
Palestiinalaiset tutkivat raunioita Jabalaian pakolaisleirillä iskun jälkeen.
Palestiinalaiset tutkivat raunioita Jabalaian pakolaisleirillä iskun jälkeen.
Kuva: MOHAMMED SABER

Gazan suurimpaan pakolaisleiriin Jabaliaan iskettiin toisen kerran kahden päivän sisällä, kertoivat keskiviikkona muun muassa uutistoimisto AFP sekä qatarilaismedia al-Jazeera.

Al-Jazeeran mukaan satojen ihmisten pelätään hautautuneen raunioihin.

Al-Jazeeran ja BBC:n paikantamien videoiden mukaan isku osui leirin luoteisosassa sijaitsevalle al-Fallujan alueelle, joka on leirin tiheimmin asutettuja. Ennen iskua Israelin kerrotaan levittäneen alueelle lentolehtisiä, joissa palestiinalaisia kehotettiin lähtemään leiriltä.

Hamasin johtaman alueen terveysministeriön mukaan Israelin iskussa kuoli ja haavoittui kymmeniä ihmisiä. Pelastustyöntekijät kertoivat AFP:lle kuolleiden joukossa olevan kokonaisia perheitä.

Uutiskuvissa näkyi useampia suuria kraattereita, joiden ympärillä oli tuhoutuneita rakennuksia. Kuolleiden tai haavoittuneiden joukossa näkyi lapsia, kertoi BBC.

Israel ei keskiviikkoiltana kommentoinut tapahtunutta.

YK tuomitsi iskut pakolaisleireille

YK tuomitsi iskut pakolaisleirille keskiviikkona. Tähän mennessä vahvimman kannanoton mukaan YK:n ihmisoikeustoimisto totesi, että iskut pakolaisleirille voidaan laskea sotarikoksiksi.

Myös YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi olevansa "järkyttynyt" siviilejä tappaneista Israelin ilmaiskuista Jabalian pakolaisleirille.

Gazan kaupungin ulkopuolella sijaitseva Jabalia on suurin Gazan kahdeksasta pakolaisleiristä. YK:n mukaan siellä on rekisteröity asuvan noin 116 000 pakolaista, kertoo al-Jazeera.

Leirin kaakkoisosaan tiistaina tehdyssä iskussa kuoli tiettävästi kymmeniä siviilejä, mutta tiedot tarkasta määrästä ovat vaihdelleet. AFP:n laskujen mukaan tiistaisessa iskussa kuoli ainakin 47 ihmistä.

Hamasin sotilaallisen siiven mukaan tiistain iskussa kuoli seitsemän panttivankia, joista kolmella oli ulkomainen passi. Tietoa ei ole ollut mahdollista vahvistaa riippumattomasti.

Hamasin hallinnoiman Gazan terveysministeriön mukaan Israel on iskuillaan surmannut noin 8 800 palestiinalaista, joista kaksi kolmasosaa on naisia ja lapsia. Tätäkään ei ole pystytty vahvistamaan riippumattomista lähteistä.

Israel sanoi surmanneensa Hamasin komentajia

Israelin asevoimat ilmoitti keskiviikkona lausunnossaan surmanneensa Hamasin tärkeän komentajan iskussaan Gazan kaistalle, kertoi Times of Israel. Israelin mukaan surmansa saanut oli Hamasin panssarintorjuntaryhmän komentaja Muhammad Asar.

Hänen kerrottiin vastanneen Gazan kaistalla äärijärjestön kaikista panssarintorjuntayksiköistä, joista on tehty Israelin mukaan lukemattomia raketti-iskuja Israelin siviilejä ja sotilaita vastaan.

Hamas tai muut lähteet eivät ole vahvistaneet uutista, eikä Israel kertonut, missä Asar oli surmattu. Sen asevoimat eivät myöskään kommentoineet syytöksiä siviiliuhreista.

Sen sijaan Israel on vahvistanut tiistaisen iskun Jabaliaan ja sanonut kohdistaneensa sen Hamasin tunneliverkostoon. Israelin mukaan operaatiossa tapettiin Hamasin keskeinen komentaja Ibrahim Biari ja muita Hamasin jäseniä.

– (Armeija) iskee terroristeja vastaan kaikilla tasoilla, kentällä toimijoista komentajiin asti, Israelin puolustusministeri Yoav Gallant sanoi Haaretz-lehden mukaan keskiviikkona tilannekatsauksessa.

Israelin asevoimat on kertonut 16 israelilaissotilaan saaneen surmansa taisteluissa Gazassa tiistaista lähtien. Yhteensä Israel on kertonut menettäneensä noin 320 sotilastaan.

Israel vannoi murskaavansa Hamasin sen jälkeen, kun äärijärjestön iskussa Israeliin kuoli 1 400 ihmistä, enimmäkseen siviileitä. Lisäksi Hamas otti yli 200 panttivankia.

Nettiyhteydet jälleen poikki

Netti- ja puhelinyhteydet olivat jälleen poikki Gazan kaistalla ainakin useita tunteja keskiviikkonavahvisti internetin vapautta eri maissa seuraava NetBlocks.

Uutistoimisto AFP:n toimittaja kertoi, että rajakaupunki Rafahissa puhelimiaan pystyivät tuona aikana käyttämään vain ne, joilla oli israelilainen tai egyptiläinen liittymä.

Netti- ja puhelinyhteydet katkesivat myös viime viikolla, mutta ne palautettiin viikonloppuna. Gazaa hallitseva äärijärjestö Hamas on syyttänyt Israelin aiheuttaneen katkoksen tehdäkseen julmuuksia Gazan kaistalla. Palestiinalainen tietoliikenneyhtiö Jawwal on sanonut, että katkon aiheuttivat Israelin raskaat pommitukset.