Kirkkopäivät: Ta­pah­tu­mia riitti per­jan­tai­na niin paljon, että kaik­kiin ei ehtinyt mukaan

Kärpät: Ari Stenius jatkaa Oulun Kärp­pien lii­gaot­te­lui­den se­los­tus­ta Radio Ka­le­vas­sa

Mainos: Juuret kas­va­vat tie­dos­ta. Tutustu Ka­le­vaan 1kk 1 €. Tilaa tästä.

G20-mai­den joh­ta­jat ve­to­si­vat so­li­daa­ri­suu­teen – "On väl­tet­tä­vä ti­lan­ne, jossa vain rikkaat voivat suo­jau­tua vi­ruk­sil­ta"

Maailman suurvaltioiden johtajat kokoontuivat huippukokoukseen virtuaalisesti.

G20-maiden johtajat kokontuivat huippukokoukseen etäyhteyksien kautta.
G20-maiden johtajat kokontuivat huippukokoukseen etäyhteyksien kautta.
Kuva: G20 RIYADH SUMMIT HANDOUT

G20-maiden talousjohtajat ovat luvanneet varmistaa COVID-19-rokotteiden, lääkkeiden ja testien oikeudenmukaisen jakautumisen ympäri maailmaa.

Johtajat ovat myös luvanneet tehdä riittävästi töitä sen eteen, että myös köyhimmät maat saavat riittävästi tukea koronakriisistä toipumiseen.

G20-maiden huippukokous on menneillään, mutta maiden johtajat osallistuvat kokouksiin etäyhteyksien kautta. Lauantaina kokouksen avasi Saudi-Arabian kuningas Salman.

– Vaikka olemmekin toiveikkaita rokotteiden, hoitokeinojen ja diagnoosityökalujen kehityksessä tapahtuneessa edistyksessä, on meidän luotava edellytykset sille, että nämä tulevat kaikkien ihmisten saataville tasa-arvoisesti ja edullisesti, kuningas Salman sanoi avajaispuheessaan.

G20-maiden johtajat nostivat esille myös huolen siitä, että pandemia syventää entisestään rikkaiden ja köyhien maiden välisiä eroja.

– Meidän on vältettävä tilanne, jossa vain rikkaat voivat suojautua viruksilta ja aloittaa normaalin elämän uudelleen, Ranskan presidentti Emmanuel Macron totesi puheenvuorossaan.

Euroopan unioni on kehottanut käyttämään enemmän rahaa ja aikaa koronarokotteita, testejä ja lääkkeitä koskevaan maailmanlaajuiseen hankkeeseen, jotta rokotteita voidaan jakaa laajasti kaikille ihmisille, kun rokote saadaan markkinoille.

– Olen kehottanut investoimaan 4,5 miljardia dollaria (3,8 miljardia euroa) vuoden 2020 loppuun mennessä, jotka käytetään COVID-19-testien, hoitojen ja rokotteiden hankintaan ja toimittamiseen kaikkialle, Euroopan komission puheenjohtaja, Ursula von der Leyen sanoi Twitterissä.

– Meidän pitää näyttää maailmanlaajuista solidaarisuutta nyt, hän lisäsi.

Myös Venäjä ja Kiina tarjosivat yhteistyötä

Venäjän presidentti Vladimir Putin tarjoutui kokouksessa toimittamaan muille maille Venäjän Sputnik V -koronavirusrokoteen.

Putinin mukaan Moskovassa valmistellaan toista ja kolmatta koronarokotetta.

Venäjän terveysviranomaiset ovat aiemmin kertoneet, että Venäjällä kehitetty koronavirusrokote estää tartuntoja yli 90 prosentin tehokkuudella, samoin kuin Pfizerin ja BioNTechin rokote, josta on uutisoitu laajasti maailmalla.

Kokoukseen osallistunut Kiina tarjosi yhteistyötä muiden maiden kanssa, jotta rokotteet saadaan mahdollisimman laajasti käyttöön.

– Kiina on halukas vahvistamaan yhteistyötä muiden maiden kanssa rokotteiden tutkimuksessa ja kehittämisessä, tuotannossa ja jakelussa", presidentti Xi Jinping kertoi G20-huippukokouksessa.

– Tarjoamme apua ja tukea muille kehitysmaille ja teemme kovasti töitä saadaksemme rokotteet käyttöön siten, että kaikkien maiden kansalaiset voivat niitä käyttää ja heillä on myös varaa siihen, hän sanoi.

– Meidän on osoitettava maailmanlaajuista solidaarisuutta, hän lisäsi

G20-maiden kokouksessa oli mukana viimeistä kertaa myös Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump.

Hän piti puheen, jossa hän muun muassa kehui Yhdysvaltojen tapaa hoitaa koronapandemiaa ja poistui sen jälkeen virtuaalikokouksesta pelaamaan golfia, kertoi Bloomberg.