Oulun oikeustalo: Oulun uuden oi­keus­ta­lon ves­sas­ta kuu­lu­nut ku­mah­dus johti siihen, että kaikki wc-ti­lat pitää tar­kis­taa

Sosiaalinen media: Jaakko ja Niina Polon pa­ri­suh­de­huu­mo­ri kerää jopa mil­joo­nia näyt­tö­ker­to­ja Ins­ta­gra­mis­sa

Jääkiekko: Kärpät on noussut maan joh­ta­vak­si maa­li­vah­ti­kas­vat­ta­mok­si Roope Kois­ti­sen an­sios­ta

Mainos: Tilaa tästä Kaleva Digi 13,90 €/kk

Fortum ohi­juok­sut­taa vettä Ala-Utok­sen ve­si­voi­ma­lai­tok­sel­la, mah­dol­lis­taa kalojen alas­vael­luk­sen

Utajärven kunnassa sijaitsevalla Ala-Utoksen vesivoimalaitoksella ohijuoksutetaan vettä toukokuussa.

Fortum ohijuoksuttaa vettä Ala-Utoksen vesivoimalaitoksella. Ohijuoksutuksen ansiosta vaelluskalat, kuten merilohi ja -taimen, pääsevät vaeltamaan voimalaitoksen yläpuoliselta Utosjoelta Oulujokeen.

– Utosjoki on vaelluskaloille merkittävä lisääntymisalue. Ala-Utoksen voimalaitoksen turbiini estää merilohien ja -taimenien poikasten eli smolttien kulkemista Oulujoelle, sanoo Fortumin ympäristöpäällikkö Katri Hämäläinen tiedotteessa.

Muissa Fortumin Oulujoen vesivoimalaitoksissa on turbiinit, jotka eivät estä kalojen vaellusta.

Ohijuoksutukset kestävät noin 2-3 viikkoa. Lohenpoikasten vaellus käynnistyy veden lämpötilan noustessa yli seitsemän asteen ja päättyy, kun lämpötila on noin 12 astetta.

Fortumin tavoitteena on tukea Oulujoen kalakantoja. Ohijuoksutuksen lisäksi kaloja tuetaan Montan kiinniottolaitteen avulla. Laite ottaa vaelluskaloja kiinni, jotta ne voidaan siirtää Utos- ja Kutujoelle. Fortum on yhteistyökumppaniensa kanssa muokannut jokien ympäristöä lohille ja taimenille sopivaksi.