For­mu­la-au­to kiin­nos­ti pik­ku­vä­keä Oulun yli­opis­tol­la – Tut­ki­joi­den yössä tehtiin jälleen tie­det­tä tutuksi ja vielä en­nä­tys­ylei­söl­le

Perjantaina neljättä kertaa Oulun yliopistolla järjestetty tieteen esittelytapahtuma keräsi ennätysyleisön, yli 4 000 kävijää.

Opiskelijoiden rakentama formula-auto kiinnosti Vertti Alalääkkölää (ratissa) eniten Tutkijoiden yössä. Isä Timo (sininen paita) ja sisko Vilda Alalääkkölä seurasivat vierestä. Heidi Kemi, Otto Kormi ja lapset Niklas ja Kerttu Kormi katselemassa täytettyjä lintuja. Tutkijoiden yö on vanhempien mielestä hyvä tapa tehdä tiedettä tutuksi. Tutkijoiden työn esittely yleisölle on yksi yliopiston tehtävä, tutkija Samppa Rohkimainen sanoo.
Opiskelijoiden rakentama formula-auto kiinnosti Vertti Alalääkkölää (ratissa) eniten Tutkijoiden yössä. Isä Timo (sininen paita) ja sisko Vilda Alalääkkölä seurasivat vierestä.
Opiskelijoiden rakentama formula-auto kiinnosti Vertti Alalääkkölää (ratissa) eniten Tutkijoiden yössä. Isä Timo (sininen paita) ja sisko Vilda Alalääkkölä seurasivat vierestä.
Kuva: Jukka Leinonen

Perjantaina neljättä kertaa Oulun yliopistolla järjestetty tieteen esittelytapahtuma keräsi ennätysyleisön, yli 4 000 kävijää. Tutkijoiden yö on yleiseurooppalainen projekti, joka pidetään samaan aikaan yli 300 paikkakunnalla ympäri Eurooppaa. Suomesta oli 11 osallistujaa.

Heidi Kemi, Otto Kormi sekä heidän lapsensa Kerttu ja Niklas Kormi tutkivat innoissaan täytettyjä lintuja, joita riittää pitkä rivi Oulun yliopiston käytävällä Linnanmaalla. He eivät ole ainoita, sillä lintuvitriinien ääressä riittää väkeä tungokseen asti.

Menossa on Tutkijoiden yö-tapahtuma Oulun yliopistolla, jossa tieteen tekijät pääsevät esittelemään työtään ja tieteen tuloksia suurelle yleisölle.

Perjantaina neljättä kertaa järjestetyssä tapahtumassa oli tarjolla kaikkiaan 30 työpajaa, esittelyä ja luentoa.

Tieteen tekijöitä paikalla oli yli sata. Yleisöä tapahtuma houkutti ennätysmäärän, yli 4 000.

Kemin ja Kormin perhe on jo ehtinyt käydä katsomassa vesi- ja muita ötököitä sekä sitä, miten hampaisiin tulee reikiä. He ovat suuntaamassa vielä ainakin virtuaaliseen leikkaussaliin.

Heidi Kemi, Otto Kormi ja lapset Niklas ja Kerttu Kormi katselemassa täytettyjä lintuja. Tutkijoiden yö on vanhempien mielestä hyvä tapa tehdä tiedettä tutuksi.
Heidi Kemi, Otto Kormi ja lapset Niklas ja Kerttu Kormi katselemassa täytettyjä lintuja. Tutkijoiden yö on vanhempien mielestä hyvä tapa tehdä tiedettä tutuksi.
Kuva: Jukka Leinonen

Kemin ja Kormin perheessä tieteen merkitys tunnetaan, sillä molemmat vanhemmat ovat yliopistosta valmistuneita, Heidi Kemi vieläpä Oulusta.

– Näytän lapsille paikkoja, joissa äiti on pyörinyt opiskeluaikana, Kemi toteaa.

Tutkijoiden yö on Otto Kormin mielestä mahtava tapa tuoda tiede lähemmäs tavallisia ihmisiä.

– Se voi auttaa kiinnostumaan tieteestä ja innostaa ottamaan itse asioista selvää.

Hampaiden reikiintymisestä kertova virtuaaliesitys oli tehnyt vaikutuksen perheen lapsiin. Miten reikiintymiseltä voi sitten välttyä?

– Pitää pestä hampaat, Niklas Kormi tietää.

Hammasasiat kiinnostavat myös Vertti ja Vilda Alalääkkölää sekä heidän isäänsä Timo Alalääkkölää.

– Nähtiin, miten pahasti hammas syöpyy, jos juo limpparia. Päätettiin, ettei sitä enää juoda, Timo Alalääkkölä sanoo.

Vertti Alalääkkölä ei kuitenkaan suoralta kädeltä allekirjoita isänsä ajatusta limsattomasta tulevaisuudesta.

Tutkijoiden työn esittely yleisölle on yksi yliopiston tehtävä, tutkija Samppa Rohkimainen sanoo.
Tutkijoiden työn esittely yleisölle on yksi yliopiston tehtävä, tutkija Samppa Rohkimainen sanoo.
Kuva: Jukka Leinonen

Kova formulafani Vertti hehkuu innosta päästessään istumaan yliopiston opiskelijoiden suunnitteleman ja rakentaman oikean kilpa-auton rattiin.

– Aika siisti auto, hän tuumii ja toteaa, että olisi joskus mukava päästä ajamaan kilpaa.

Toistaiseksi on pitänyt tyytyä liikennepuiston polkuautoihin.

Formula-auton tekeminenkin perustuu tieteeseen. Siihen osallistuneille opiskelijoille kyse on ollut mittavasta projektista, opiskelija Anssi Koskitalo kertoo.

Harrastuksena tehdyn auton rakentaminen on vienyt yhdeksän kuukautta. Rahoituksen tekijät ovat keränneet pääosin itse. Kilpuri osallistui kesällä Formula Student -kilpailuun Itävallassa.

Miltä tutkijan kammion avaaminen ulkopuolisille tuntuu itse tutkijasta?

– Tällä tehdään tieteellistä tutkimusta näkyväksi ja tuodaan esille, mitä Oulussa tutkitaan, biopankissa data-analyytikkona työskentelevä Samppa Rohkimainen sanoo.

Hän muistuttaa, että yliopistolla on kolme tehtävää: tuottaa tietoa, opettaa ja kertoa ihmisille tieteen tekemisestä ja tuloksista.

– Tämä on kansalaisvaikuttamista.

Tutkijoiden yö on yleiseurooppalainen tapahtuma. Samanaikaisesti sitä vietettiin 300 muussa Euroopan kaupungissa. Suomessa tapahtuma järjestettiin 11 paikkakunnalla.

Tutkijoiden yö -projektin rahoitus tulee Euroopan komissiolta.