Asuminen: Vuokrat nou­si­vat Oulussa pää­kau­pun­ki­seu­tua no­peam­min

Fjäder: So­pi­muk­sen kil­pai­lu­ky­ky­vai­ku­tus noin 3,5 pro­sent­tia - SAK päättää vasta viikon päästä

Yhteiskuntasopimuksen vaikutus kustannuskilpailukykyyn on noin 3,5 prosenttia, sanoo Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder. Arkistokuva. Lauri Lylyn mukaan nyt katsotaan, miten liitot suhtautuvat. Arkistokuva.
Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder. Arkistokuva.
Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder. Arkistokuva.
Kuva: Mauri Ratilainen/com.pic

Yhteiskuntasopimuksen vaikutus kustannuskilpailukykyyn on noin 3,5 prosenttia, sanoo Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder. Maan hallitus on aiemmin edellyttänyt 5 prosentin vaikutusta, mutta aivan viime aikoina äänenpainot ovat lientyneet.

Akavan hallitus hyväksyi neuvotteluratkaisun aamun kokouksessaan. Fjäderin mukaan nyt sovitut ratkaisut kohtelevat työntekijöitä tasapuolisemmin kuin hallituksen niin sanottu pakkolakipaketti.

SAK:n Lyly: Työajan pidennys vaikea asia

Niin sanotuissa yhteiskuntasopimusneuvotteluissa on neuvottelutulos olemassa, sanoo SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly.

SAK:n hallitus lähettää työmarkkinajärjestöjen neuvottelutuloksen yhteiskuntasopimuksesta liittojen käsiteltäväksi. SAK:n lopullinen päätös tehdään viikon päästä, kun kaikki jäsenliitot ovat käsitelleet asiaa.

Lyly totesi olleensa itse neuvottelutulosta tekemässä ja toivovansa, että tästä tulisi aikanaan ratkaisu. Hän totesi, että nyt katsotaan, miten liitot suhtautuvat.

- En kyllä yhtään ennusta päätöstä täällä. Tämä on todella vaikea päätös meille. Vaikka on oikeudenmukainen ratkaisu kaikkien kannalta, mutta tämä on aika raskas työntekijöille, tässä tulee semmoista kuormaa, joka varmasti puhuttaa, Lyly sanoi.

Lylyn mukaan työajan pidennys 24 tunnilla on vaikea asia.

- Se on yleinen työajan pidennys, sen kukin sopimusala parhaalla tavalla katsoo, miten sijoittaa, jos tästä ratkaisu syntyy.

Lylyn mukaan sairauspäivien leikkauksia ja lomien leikkauksia ei ole paketissa mukana. Lomarahat ovat osittain mukana ja koskevat julkista sektoria.

SAK:n lisäksi Akavan ja STTK:n hallinnot ovat arvioineet neuvottelutulosta.

STTK hyväksyi työmarkkinajärjestöjen neuvotteleman esityksen yhteiskuntasopimukseksi. STTK:n hallitus arvioi, että neuvottelutulos on tyydyttävä.

Maan hallitus on tällä tietoa illansuussa arvioimassa neuvottelutulosta.

Sipilä teki u-käännöksen Turuntiellä

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on perunut Turun-vierailunsa työmarkkinatilanteen takia. Hän kertoi asiasta Twitter-tilillään.

Työmarkkinajärjestöt ovat päässeet yöllä sopuun yhteiskuntasopimuksen päälinjoista, ja hallituksen on määrä ottaa kantaa neuvottelutulokseen.

Jos hallitus pitää yhteiskuntasopimusta riittävän hyvänä Suomen kilpailukyvyn kannalta, se luopuu työelämän kiristyspaketista eli niin sanotuista pakkolaeista.

Sipilän mukaan hallitus tiedottaa näkemyksestään illalla.

STTK:n Palola: Neuvottelutuloksessa hyvin poikkeuksellisia osia

STTK:n hallituksessa käytäneen vilkas keskustelu yhteiskuntasopimuksesta, sanoi puheenjohtaja Antti Palola ennen hallituksen kokousta. Syynä on, että sopimuksessa on hyvin poikkeuksellisia elementtejä muun muassa työaikaratkaisuissa.

Palola sanoi neuvottelijana esittävänsä neuvottelutuloksen hyväksymistä.

Linkki juttuun